Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 889
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Dwa tygodnie temu ściągnęłam sobie wersję 4.61. Poprzedniej nie pamiętam, bo zlikwidowałam 4 m-ce temu. Stąd wiem, że biblioteka jest unowocześniona. Mam jeszcze SWEET HOME 3D. Można w nim zapisywać i drukować. Plusem jest to, że można zrobić cały poziom, minusem, że biblioteka mikroskopijna i trzeba uzupełnić z netu.

Jeśli chcesz zaprojektować tylko kuchnię, to proponuję Kitchen Draw. W necie jest wersja, na której można pracować 30 godzin za darmo. Spokojnie w tym czasie zdążysz się tego programu nauczyć i zrobić swoją kuchnię. Ostatnio znalazłem na youtubie filmik po polsku, jak dodać własne tekstury do KD.

A ja mam tak: idę do sklepu i podoba mi się aranżacja jakiejś tam łazienki. No ale teraz trzeba by to jakoś "dopasować" do swojej łazienki. Biorąc pod uwagę, że mam hopla na punkcie schodzących się fug, symetrii i takich tam, to układ kafelek i ceramiki w ubikacji o wymiarach 135 na 115 cm (czyli niecałe 1,5 m2) "projektuję" już drugi tydzień. "Wyrysowałam" prawie cały ołówek i zużyłam pół bloku 8) :D Marzy mi się, że "uzbrojenie" w program komputerowy trochę mi te moje zmagania ułatwi.

Wybór programu zależy też od stopnia szczegółowości, jaką chce się uzyskać. W Kitchen Draw biblioteka do łazienki jest bardzo uboga. Dobrym chyba kompromisem będzie PRO100, który niestety jest z reguły w wersji demo, ale jak się dobrze poszuka w necie, to można znaleźć wersję "wyleczoną". W innym wątku o programach, ktoś zachwalał ArchiCAD-a, ale osobiście nie używałem.

Podciągam bo mam znów problem.

jak zrobić umywalke wpuszczaną w blat?

anna-maria, pomożesz? A może ktoś inny wie?

Na posterunku :lol:

Po prostu jak położysz umywalkę na szafce/blacie, to wpuść ją nieco niżej tak, jakbys chciała "wtopić" ją w szafkę/blat - w efekcie wyjdzie tak jak wpuszczana...

Program pewnie pokaże błąd i szafka albo umywalka zabarwią sie na czerwono, ale jak obie zreczy zgrupujesz, to będzie ok.

Mam nadzieję, że jest zrozumiale... Jak nie, to pisz :)

Proszę bardzo - strona pierwsza :wink: