Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ogólnie każda moja rozmowa z projektantem kończyła się fiaskiem, bo najzwyczajniej w świecie w d* im się poprzewracało.

Niekoniecznie! Podobną historię mógłbym Ci opowiedzieć o adwokatach albo lekarzach.

To ,że są takie ceny i takie podejście do klienta w wielu miejscach wynika raczej z zachowania rynku. Gdybyś poszukał znalazłbyś też niejednego, który za metr weźmie tylko 60zł , dojedzie za to z Pcimia i pocałuje w rękę a robotę skończy po tygodniu.

Znam pracownię gdzie 2 wzięte panie za metr winszują sobie od 1500zł w górę i wcale nie narzekają na brak klienteli.

Za metr w pewnym znanym apartamentowcu za projekt płacono 3tys zł, ale metr garsoniery kosztował ... no powiedzmy 35tys. Te niecałe 8,5 %. W tej sytuacji to dużo za projekt?:lol2:

Komu się tu przewróciło w d* ?

Znam też klientów , którzy na ofertę ze średniej półki wymagań przy kwocie 300zł od metra patrzą na projektanta jak na początkującego studenta albo znudzoną siedzeniem w domu panią po kursie z małym doświadczeniem lub raczej bez. W takie "coś" oni z zasady nie wchodzą.

Cena zależy od wielu rzeczy.

Z własnego podwórka podam Ci przykład. Projekt ( pełen zakres autorski) wnętrza domu ok. 300m2 od koncepcji do zamkniętej dokumentacji robiłem przez 1 rok i 2 miesiące ( 3 tygodnie urlopu rocznie w tym święta i niedziele leżałem bykiem - przyznaję ze wstydem).

O innych pracach mogłem zapomnieć, chociaż korciło. Robota była w systemie 3 zmianowym dla mnie z przewagą 2 zmiany, inwestor przecież też pracował a w nocy był już zmęczony swoją pracą i chciał wypocząć. Nie było więc mowy przepraszam ale po 17, zamykamy.

Nadzór nad wykonaniem, który zajmował mi średnio 4 godz.dziennie, pozostawiał raczej niewiele czasu na inne "fuchy" a zajął mi równo 8 następnych m-cy.

Czy według Ciebie, żeby nikt nie powiedział, że mi się poprzewracało, powinienem umówić się na minimalną kwotę, którą Ty uzyskałeś a skwitowałeś, że wygórowana tzn. 100zł za metr i pracować za to przez prawie 2 lata? Sorry! Wolałbym nauczyć się dobrze kłaść płytki, brać od metra nawet i 80zł a po góra 3 miesiącach pójść na inną budowę.

Kwota za projekt kiedyś liczona była standard procentowo od kosztorysu. Teraz zostało to gdzieś w głowie przy liczeniu od metra, bo nikt nadal nie chce brać niewiadomych pieniędzy i odpowiedzialności za to gdy będzie "przerzucał" meble i materiały za setki tysięcy przy marnej do całości zapłacie. Stąd ta chęć sondowania wartości inwestycji, bo inwestor wciąż niechętnie chce się przyznać jaki będzie kosztorys. Panie ładnie jak nie wiem co ale żeby tanio.

Fantastycznymi pomysłami, projektant przecież powinien rzucać jak z rękawa - co najmniej po 10 na godzinę, podczas porannego picia kawy.

Przepraszam. Temat w tym wątku to kompletny OffT, ale sprowokowałeś.

Edytowane przez 2112wojtek

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 889
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Ale przecież w projektowaniu wnętrz nie chodzi jedynie o umiejętność obsługi takiego, czy innego programu. Projektant posiada wiedzę z zakresu wielu dziedzin. Jeśli chcesz tylko rozmieścić meble, skorzystaj z jakiegoś bezpłatnego programu wymienionego wcześniej. Programy zaawansowane są płatne i drogie. Jednak musisz znać choćby podstawy ergonomii. Jeśli nie czujesz się na siłach i nie masz pomysłu na wnętrza, skorzystaj z pomocy projektanta.

Działam obecnie na PRO100 wersja 5.20 i jak do tej pory sprawdzał się w 100% lecz niestety zaczyna mi brakować nowych aktualizacji, konkretnie chodzi o bazy mebli. Czy jest możliwość pobrania takiej bazy z innych programów bądź od producentów mebli? Chyba ze najwyższa pora na zmianę programu na inny, tylko na jaki?

• 3 weeks później...

ŻADEN, nawet najlepszy program do projektowania nie ma "aktualnej bazy mebli, dodatków" - bo niby, co to oznacza?

JAKICH mebli i JAKICH dodatków?

Cały problem przy korzystaniu z takich programów (poza, oczywiście umiejętnością korzystania z nich) to właśnie BIBLIOTEKA (czyli wspomniana baza).

Tą się buduje latami, a i tak nigdy nie jest doskonała. Bo co chwile albo coś się dezaktualizuje albo dochodzą nowe elementy.

Żeby ją uaktualniać, trzeba wiedzieć CZEGO i GDZIE szukać. :D

To jest min innymi ta właśnie część pracy każdego projektanta, na którą w ogóle nie zwracają klienci - którym się wydaje, że wszystkie te "meble i dodatki" znajdowane są w kapuście.

Ot leżą sobie i wołają: "Weź mnie, weź mnie".

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Cześć, planuję zrobić gruntowny remont mieszkania, lecz chciałbym sobie to w odpowiedni sposób rozrysować. Rozplanować gdzie mam wybrzuszenia, gdzie ściany idą krzywo albo gdzie tracę pion czy poziom. Uwzględnić na nim warstwę gładzi, kleju do płytki, płytek, konstrukcji pod płytę kg itp. Kanaliza, elektryka itp. Chciałbym mieć możliwość rozplanowania płytek w taki sposób by jak najmniej było docinek. Później dodać jakieś mebelki i zwizualizować to w 3D

W szkole robiłem w AutoCAD, ale ciężko to projektowaniem nazwać bo po prostu przerysowywaliśmy elementy z rysunku technicznego na kartce i zamienialiśmy na 3D.

Chciałbym w miarę profesjonalnie do tego podejść, ponieważ być może w przyszłości zajmę się remontowaniem/budową i do tego chciałbym klientowi dać dokładny rysunek techniczny i wizualizację 3D, którą będę później realizował.

Pozdrawiam :bye:

• 1 month później...

dzień dobry, mam pytanie odnośnie programu PRO100, po tygodniu nauki dużo już w nim potrafię zrobić z tym że nie mogę znaleźć takiej przyziemnej funkcji jak "linijka" albo coś takiego - chodzi o określenie odległości między np postawionym w projekcie stołem a szafą (linia nie pod kątem prostym do projektu).

czy ktoś może mi powiedzieć gdzie to znajdę? bo podejrzewam że gdzieś jest tylko nie mogę na to trafić ;)

• 1 month później...
cześć,

orientuje się ktoś może w jakim programie uzyskam taki efekt?

W każdym programie 3D , który korzysta co najmniej z silnika z możliwością uzywania metody oświetlenia globalnego. Tutaj masz prawdopodobnie do czynienia z prostym silnikiem wykorzystującym mapowanie radiosity i imitującym kaustykę raytracing bez obrazowania fotonowego czy path tracingu Monte Carlo .

Programy posiadające ten rodzaj wewnętrznych silników to np. ProCad, Palete Cad, Cad Project, itd lub pakiet Intericad, Archicad albo też dowolny inny modeler 3D obsługiwany minimum przez V-ray.

Taki efekt daje Sketchup z zewnetrznym Artlantisem, wspomniany Archicad, Arch-Cad i wiele , wiele innych.

• 2 months później...
Sketch Up + darmowa Kerkythea do renderowania

Sketch Up ... polecam jak najbardziej.

Do prostego modelowania jest wystarczający z dużą, dostępną, gotową bazą modeli 3D, dodatkami i różnymi silnikami do renderowania ( darmowymi i płatnymi ).

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

ok, ale który według ciebie jest najlepszy?

To bardzo dziwne pytanie:D Każdy niemal wymaga innej "filozofii" pracy , większość opiera się na podstawowych funkcjach ze standardu weterana auto-cad .

Do wnętrz polecam, to co Łukasz Ładziński. WTC co prawda nie zaprojektujesz ale wnętrze tak. Intuicyjny interfejs, po kilku godzinach zabawy można jako tako hulać.