Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 889
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poszukaj Pro100 z bibliotekami. Polski program więc i wyposażenie z naszego rynku.

Jest na torrencie

:D :D :D

Ale jakby co to ja nic nie wiem

:wink:

Pobawiłem się trochę PRO100 ale nie jestem z niego zbyt zadowolony. Chciałbym sobie zrobić aranżację całego swojego przyszłego domu a ten program nie jest do tego przystosowany. Umożliwia on niezłą aranżację pojedyńczego pomieszczenia ale do całego domu się wogóle nie nadaje. Próbowałem stworzyć pomieszczenie wielkości całego domu, poprzedzielałem go ścianami, powstawiałem meble ale.........no właśnie, tu zaczynają się schody...............na mój przyszły dom mogę teraz patrzeć jedynie od góry, z boku nic nie widać bo wszystko zasłaniają postawione sciany. Najlepszy byłby program w którym mógłym po stworzonych pomieszczeniach poruszać się jak na żywo. Widziałem coś takiego na stronie jakiegoś biura projektowego, które własnie w ten sposób reklamowało swoje projekty. Wybrane domu można było tak zwiedzić wchodząc do poszczególnych pomieszczeń. Nie wiem niestety w jakim programie robią coś takiego. xnemo - ściągam właśnie proponowany przez Ciebie program - dzięki, jak się nim pobawię dam znać jakie mam po nim wrażenia.

Poszukaj Pro100 z bibliotekami. Polski program więc i wyposażenie z naszego rynku.

Jest na torrencie

Ale jakby co to ja nic nie wiem

:wink:

Pobawiłem się trochę PRO100 ale nie jestem z niego zbyt zadowolony. Chciałbym sobie zrobić aranżację całego swojego przyszłego domu a ten program nie jest do tego przystosowany. Umożliwia on niezłą aranżację pojedyńczego pomieszczenia ale do całego domu się wogóle nie nadaje. Próbowałem stworzyć pomieszczenie wielkości całego domu, poprzedzielałem go ścianami, powstawiałem meble ale.........no właśnie, tu zaczynają się schody...............na mój przyszły dom mogę teraz patrzeć jedynie od góry, z boku nic nie widać bo wszystko zasłaniają postawione sciany. Najlepszy byłby program w którym mógłym po stworzonych pomieszczeniach poruszać się jak na żywo. Widziałem coś takiego na stronie jakiegoś biura projektowego, które własnie w ten sposób reklamowało swoje projekty. Wybrane domu można było tak zwiedzić wchodząc do poszczególnych pomieszczeń. Nie wiem niestety w jakim programie robią coś takiego. xnemo - ściągam właśnie proponowany przez Ciebie program - dzięki, jak się nim pobawię dam znać jakie mam po nim wrażenia.

Wobec tego spróbuj z Arcon 5.0. Również go znajdziesz na Torrencie. Bardziej skomplikowany, ale ma zalety których potrzebujesz a mianowicie budujesz cały domek, wyposażasz itd.

I można podobno w nim brykać ale ja tak daleko nie zaszedłem.

:D

Wobec tego spróbuj z Arcon 5.0. Również go znajdziesz na Torrencie. Bardziej skomplikowany, ale ma zalety których potrzebujesz a mianowicie budujesz cały domek, wyposażasz itd.

I można podobno w nim brykać ale ja tak daleko nie zaszedłem.

Jak juz krasc to nie lepiej skorzystac z Arcona2005 albo chociaz 8+ i ArcRendera ?. Arcon5 to staroc w dodatku z kiepskimi makrami do ukladania plytek .Biblioteki w o2c tez mozna ukrasc , po co placic kilkaset euro. Polecam Arcona . Mozna poruszac sie po projekcie w czasie rzeczywistym i tworzyc filmy, no i nie jest wcale skomplikowany tylko wrecz intuicyjny, nie wymaga szkolenia.A wizualizacje jak w pracowniach architektonicznych - no moze to nie 3Max ale wymagan sprzetowych nie ma specjalnych , a jak komp tez kradziony to pewnie nie ma wystarczajacej mocy dla AutoCada.

j arobie to w archicadzie i artlantisie. bez problemu można sciągnąć je z sieci p2p.

Tak ! Archicad to znakomity program.

Zamiast jednak sciagac z P2P latwiej ukrasc caly pakiet z polki w sklepie Graphisoftu.Polecam. Jak sie dobrze uwinac to i za jedym zamachem mozna oprocz artlantisa smignac sprzedawcy spod nosa Plotmakera , zeby sobie to ladnie wszystko potem wydrukowac.

To takie slodkie, kiedy zlodzieje mowia o swoich wyczynach bez zazenowania.

niewiem czy ta sugestia skierowana byla do mnie, ale chcialam powiedziec ze pracuje na archicadzie juz ponad 4 lata i z racji tego ze prowadze firme projektowa musze miec oryginalne oprogramowanie, wiec niewiem po co te glupawe zwroty. ten program mozna kupic na kazdej gieldzie ( jak o tym niewiesz to jestes chyba z innej planety) i mysle ze jak ktos chce sobie zaprojektowac np. kuchnie, to niezly pomysl. mysle ze to lepsze rozwiazanie niz kradziez, no ale chyba ty wybrales ten gorszy wariant :)

j arobie to w archicadzie i artlantisie. bez problemu można sciągnąć je z sieci p2p.

Tak ! Archicad to znakomity program.

Zamiast jednak sciagac z P2P latwiej ukrasc caly pakiet z polki w sklepie Graphisoftu.Polecam. Jak sie dobrze uwinac to i za jedym zamachem mozna oprocz artlantisa smignac sprzedawcy spod nosa Plotmakera , zeby sobie to ladnie wszystko potem wydrukowac.

To takie slodkie, kiedy zlodzieje mowia o swoich wyczynach bez zazenowania.

2112wojtek poruszył temat, który faktycznie nie powinien mieć miejsca. Ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie, żeby pobawić się w projektowanie własnej kuchni czy też inego pomieszczenia od razu kupowac koszmarnie drogie oprogramowanie. Tak przy okazji wojtku 2112 czy wszyskie programy jakie są na twoim kompie kupiłeś czy też wszedłeś w ich posiadanie w sposób przez siebie opisany?

Tak tylko pytam a nie sprawdzam.

Całe szczęście coraz więcej można znaleźć programów, które są za free lub ich wersje testowe są bezpłatne a w zupełności wystarczą do domowych zastosowań.

2112wojtek poruszył temat, który faktycznie nie powinien mieć miejsca. Ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie, żeby pobawić się w projektowanie własnej kuchni czy też inego pomieszczenia od razu kupowac koszmarnie drogie oprogramowanie. Tak przy okazji wojtku 2112 czy wszyskie programy jakie są na twoim kompie kupiłeś czy też wszedłeś w ich posiadanie w sposób przez siebie opisany?

Tak tylko pytam a nie sprawdzam.

Całe szczęście coraz więcej można znaleźć programów, które są za free lub ich wersje testowe są bezpłatne a w zupełności wystarczą do domowych zastosowań.

Nie wiem czy mi uwierzysz ,ale naleze do tych glupkow , ktorzy nawet Windowsa maja legalnie kupionego/niestety darmowy Linux mnie nie dotyczy/, nie sciagam muzyki ani filmow z sieci.

Owszem mam programy sciagiete, sa to jednak albo free- albo share-.

Na potrzeby amatorskie wystarczaja a te ,na ktorych pracuje zarobkowo mam legalne.

Zeby zaprojektowac sobie kuchnie nie trzeba krasc. Gdyby Ci ktos zwinal sprzed domu samochod , zeby tylko sobie na wlasne potrzeby , niezarobkowo, pojezdzic ,bo nie stac go na zakup takiego auta, zobaczyc jak sie nim smiga, tez bys nie byl szczesliwy.

Jest cala masa programow demo i free , ktorych mozliwosci na potrzeby wlasne, niekomercyjne wystarczaja.Takie bylo zapytanie Carringtontomasa.

Jesli ktos beztrosko sciaga sobie produkt o wartosci rynkowej ponad 25tys zlotych, to cos tu nie tak. Moja postawa to jest legalizm , zgadzam sie , ale czlowiek powinien miec IMHO jakies zasady. Mnie zlodziejstwo i paserstwo brzydzi - a tu sa opisywane tego typu praktyki.

Opisywany Arcon mozna oficjalnie i legalnie dostac u przedstawiciela ,via internet przysla do domu wersje "edu" , na ktorej mozna zrobic prawie wszystko co na wersji komercyjnej. Biblioteki mozna sciagnac darmowe od pasjonatow "o2c" chociaz, moim zdaniem na wlasny chwilowy uzytek to niepotrzebne.

Podobnie postepuje Allplan i wiele innych

http://architektura.net/a/altcad/ tu znajdziesz takze strony demowek i darmowek.

Jest tez cala masa programow, ktorych cena nie przekracza 150-300pln.Produkty np. DataBecker mozna kupic w supermarketach po 25-90euro -calkiem dobre oprogramowanie.

Jak ktos bardzo chce sie bawic , to nie wielki wydatek , tym bardziej , ze moze kiedys sie przyda jeszcze jak sie szwagier bedzie budowal albo tesciowa bedzie robila remont. Mozna na nich zaprojektowac sobie domek, kuchnie, lazienke.

Profesjonalny projekt domu i tak musi zrobic architekt a projekt kuchni w cenie zakupu zrobi producent.

I z rozmów dotyczących budowania i wszystkiego co z tym związane zrobiła się dyskusja na zupełnie inny temat. :(

Myślę, że można to pozostawić na zupełnie inne forum. Nikt tu przecież nie namawiał nikogo do przestępstw a jedynie była mowa o możliwościach.

ps. do wojtka 2112. Wszedłem na stronkę Arcon i nie znalazłem linka do wersji edukacyjnej.

Możesz go zapodać wprost.

ps. do wojtka 2112. Wszedłem na stronkę Arcon i nie znalazłem linka do wersji edukacyjnej.

Możesz go zapodać wprost.

Nie wiem jak wyglada obecnie dystrybucja Arcona programow edu, ale demo , na ktorym mozna spokojnie dzialac na wlasne potrzeby znjadziesz tutaj.

http://www.intersoft.pl/index.php?link_id=503

Z tego co pamietam , sa tam jakies ograniczenia w ratracingu i ubogo w biblioteki .

Biblioteki darmowe do Arcona znajdziesz tutaj,

http://www.o2c.de/forum/viewforum.php?f=14

jesli potrzebujesz specjalnych to mozesz tez sprobowac zamowic u nich . To fanatycy formatu 02c czytanego przez Arcona i traktuja to w wiekszosci jako wyzwanie i zabawe.

http://www.archigraph.pl/new/archicad/

Czy taki zestaw (9.0 EDU) wystarczył by mi waszym zdaniem do projektowania i wizualizacji mieszkania? Szczególnie interesuje mnie robienie realistycznych renderingów. 99 PLN to chyba nie jest dużo... ;)

Czy takie obrazy jakie uzyskuje anna.k można zrobić w tej wersji archicada czy musiałbym coś dokupić? (np moduł renderingu albo coś...)

Co to jest Artlantis (renderer?)

Pozdrawiam,

Skoll