Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze elektryczne - pomocy !!!

Puffy

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów!

Borykam się, z wydawać by się mogło, banalną sprawą przyłącza elektrycznego do celów budowlanych. Otóż podpisałem umowę z PGE Dystrybucja Łódź zapłaciłem za za przyłącze 3000 PLN w zeszłym roku, czekałem cierpliwie na termin podłączenia, który wyznaczono na 30 kwietnia 2011 dzwonię a tam informacja, że w umowie było, że na 9 miesięcy przed przyłączeniem dostarczę pozwolenie na budowę !!! i w tej sytuacji muszą je dostarczyć i dopiero łaskawie je założą. :bash:

Tak prawdę mówiąc jeśli by się trzymać "litery dat" to powinienem mieć już PnB już w momencie podpisywania (23.08.2010). Co w tej sytuacji mogę zrobić, żeby to przyłącze mi założyli? Chciałbym mieć już prąd do prac gospodarczych (oświetlenie w szopie itp) Nadmienię, że już z mojej strony jest wszystko opłacone.

Poza tym co ma PnB do założenia skrzynki na działce :confused:?

Proszę o Wasze rady bo zależy mi na elektryce w tym sezonie!

Zgadzam się z Tobą. Jest to normalne podejście jakie powinni wykazywać i u nas ale muszę to sprawdzić czy jest taka możliwość bo wnioskowałem o przyłącze na do celów budowlanych. Dodam tylko, że w rogu mojej działki jest już skrzynka sąsiada a sprawa się ciągnie od maja zeszłego roku !!! :-x Ech...

Zmienić typ przyłącza - NIE budowlane - TAK dla celów rekreacyjnych = koszenie działki.

U nas (Śląsk) prąd byłby w 5-14 dni na działce.

Bo każdy normalny sprzedawca chce sprzedawać i brać pieniądze, a nie pitolić o papierkach.

a jak jest z tym prądem w czasie budowy i już po zamieszkaniu ??

rozpoczynając budowę trzeba zmieniać na budowlany czy można korzystać z tego prądu na cele rekreacyjne ?

• 4 weeks później...
Okazało się, że zgodnie z umową do końca kwietnia tego roku stanęło przyłącze (bez PnB - mam donieść). Oczywiście gdybym nie pojechał na działkę nie wiedziałbym o tym :/ Zastanawiam się czy skoro w tym roku nie będę budował to z tego przyłącza mogę pociągnąć prąd do domku gospodarczego jako taryfę dla domu G11 czy muszę podpisać umowę na prąd na plac budowy C, która jak dobrze pamiętam jest droższa ? Czy bede mogl bez problemu zmienic umowe jak zaczne budowac ?