kami644 13.04.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam serdecznie.Mam poważny problem, a mianowicie: dom ma wymiary 10,38 m na 8,28 m. Niestety geodecie przy wytyczaniu się trochę pomyliło i w efekcie ławy murarz zalał 10,38 m na 9,28 m. murarz twierdzi, że ławy zalewał zgodnie z wytyczeniem budynku. Co robić nie mam zielonego pojęcia. Na razie zatrzymałem pracę i zgłosiłem do kierownika budowy. Jednym z rozwiązań jest przeprojektować budynek zgodnie z zalanymi ławami. Ale........ W efekcie nad dużym pokojem wyjdzie strop 6,21m x 4,66 metra (strop monolityczny) . a w dodatku powyżej pokoju będzie ściana działowa podtrzymująca płatew od konstrukcji dachu. Cy taki duży strop utrzyma siebie i tę ściankę powyżej. Jakiego pręta zbrojeniowego użyć, jaki gruby. Proszę o pomoc !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 14.04.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Musisz jak Laska w filmie "Chłopaki nie płaczą" zadać sobie jedno zajebiście ważne pytanie: "Co chciałbyś zrobić?" A później to zrobić z pomocą fachowców. Ot co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.04.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Zmiana gabarytów to zmiana pozwolenia. ale wszystko można zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscylot 15.04.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Po pierwsze przyglądnij się projektowi żeby potem nie było jakichś kwiatków czyli zerknij jak to wpłynie na cala konstrukcję, które pomieszczenia się zwiekszą czy kominy się nie poprzesuwają itp. Po drugie musisz udać się do projektanta-konstruktora żeby ci projekt poprawił i złożył dokumenty o zmianę pozwolenia na budowę, Co do stropu to się nie martw konstruktor Ci powie czy trzeba belkę robić czy może taka rozpiętość będzie działałaJa zmieniałem pozwolenie ale prace na budowie trwały bo nie miały wpływu na to jaka decyzja zapadnie w starostwie w Twoim wypadku musisz wstrzymać prace do czasu otrzymania zgody na zmianę lub prowadzić prace na własne ryzyko.A tak z ciekawości to ten Twój murarz nie patrzył na plan jak kopał ławy ??? A geodeta to faktycznie zawalił sprawę, ja bym go za jaja powiesił i kazał naprawić na własny koszt, przecież za to wziął pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.04.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 ciekawe kto tak naprawde sie pomylil...tak to jest jak murarz nie lubi w projekt popatrzec czeka Cie wykonanie projektu zamiennego i zmiana pozwolenia na budoweoby budynek stal w odleglosciach wymaganych od granicy: 4m dla sciany z otworami i 3m dla sciany bez otworow ps - sciana dzialowa nie moze przenosic obciazen, jesli bedzie obciazenie pkt od dachu na strop to nalezy to uwzglednic przeliczajac nowa-wieksza plyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami644 20.04.2011 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Dziękuję za zainteresowanie. Sprawa stanęła tak: budynek zostanie przeprojektowany, do pozwolenia złożony aneks. W efekcie będę miał większe pokoje, no i większy wydatek - liczę około 15 tyś złotych. Całe szczęście zachowane są odległości od działek sąsiednich (4,60 z oknami i 3,30 bez okien). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts