pavo 16.08.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Witam wszystkich, postanowilismy z zoną założyć swój dziennik. Sytuacja na starcie przedstawia sie następująco: jestesmy włascicielami działki na przedmieściach Koszalina, są to Nowe Bielice, przed jaj zakupem obleciałem instytucje branżowe i otrzymalem ustne zapewnienie że nie bedzie problemu z podłączeniem do sieci. Ustne czyli zadne teraz już to wiem. Spisaliśmy akt notarjalny i gromadzimy środki by ruszyć z miejsca. Troszke czytałem , miałem wrażenie ze coś już wiem, ale teraz nie bardzo wiem od czego zacząć, w jakiej kolejności należy rozpocząć załatwianie papierologii by otrzymać w końcu pozwolenie na budowe. Myśle jednak że najpierw WZiZT, a dopiero na ich podstawie wybór projektu. sąsiad kilka tygodni temu otrzymał takowe wieć podejrzewam że moje będą podobne. Ale wspomniał że mamy problem z wodą, gdyż srednica rurociągu a raczej odnogi rurociągu jest za mała i mamy odmowna decyzje podłaczenia naszych działek wrrrr, podobno mamy na własny koszt budować nowy hm... Jesli ktoś z Was drodzy forumowicze przeszedłprzez ta droge i byłby uprzejmy podzielić sie swoimi doświadczeniami, służyć rada, poświęcić mi nieco czasu to bede dozgonnie wdzięczny. Pierwsza moja wątpliwośc to czy powinienem najpierw złożyć wnioski w instytucjach branzowych o warunki przyłaczenia do sieci czy wniosek do gminy o WZiZT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 17.08.2007 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Narazie czekamy na urlop i w pazdzierniku popchniemy to wszystko nieco do przodu, w miedzyczasie działka zarosła brzózkami więc skutecznie ja oczyściłem i to na razie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 03.10.2007 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 sprawy ruszaja z miejsca. Dziś po wizycie u architekta przedstawia sie to nastepujaco: aby uzyskać WZ musimy uzyskać tzw promesy od instytucji branzowych z zapewnieniem iz istnieje mozliwosc podlaczenia nas do poszczegolnych mediów. Aby wystąpić o te promesy potrzebujemy mapke ze starostwa do celow opiniodawczych, jednak sroda jest dniem bez interesantow wiec wystapimy o nia jutro, po jej otrzymaniu wystapimy a raczej nasz architekt to zrobi o wspomniane promesy. Przyjda one poczta, gdy to nastapi złożymy je wraz z mapka do celów projektowych i wnioskiem do gminy o wydanie WZiZT, po ich otrzymaniu bedziemy mieli jasne co mozemy wybudowac na naszej działce. Koszta zwiazane z całym procesem przedstawiaja sie nastepujaco: Zakup projektu 1700 Badania geotechniczne gruntu 450 Sporzadzenie mapki do celów projektowych 550 Projekt przyłaczy: energetycznego 350 wodociagowego 350 kanalizacyjngo 350 gazowego 350 Adaptacja proj. typowego instalacji gazowej wewnetrznej 150 Sporzadzenie projektu zagospodarowania działki i jego uzgodnienie 650 Adaptacja projektu budowl. do warunkow miejscowych 600 Adaptacja projektów branzowych 500 Opłaty ZUDT i pozostałe 250 SUMA 6250 Taki jest plan zobaczymy ... Wszystkim zajmie sie architekt, czesc kosztów do opłacenia po uzyskaniu pozwolenia na budowe. Nasze obowiazki ogranicza sie do kilku wizyt , wyboru projektu i uzgodnień. Architekt jest osoba polecona przez forumowiczów, w tym miejscu pozdrowienia Daber . A wiec ruszamy do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 26.11.2007 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Mamy zapewniena tzw promesy odnosnie podłaczenia: energii i zanosi sie na to ze nie bedzie potrzeby budowy trofostacji przynajmniej nie my bedziemy to finansowac, wody i kanalizacji, gazu ziemnego. Został złozony do gminy wniosek o WZiZT, teraz zatem pozostaje nam cierpliwie czekać. Złożylismy równiez wniosek do ZE o podpisanie umowy przyłączeniowej zanim sie rozmyślą co do trafo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 28.12.2007 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 ZE przysłał warunki przyłaczenia do sieci, wystapilismy o 13 KV, dzieki czemu zostanie załazone zabezpieczenie przedbezpiecznikowe 25A, tak podpowiadał architekt i po rozmowie z nami uznał ze na nasze potrzeby to w zupełnosci wystarczy. Dziś po rozmowie z pania w gminie zostałem poinformowany ze nasze WZiZT sa juz prawie gotowe i poproszono by dowiedzieć sie po nowym roku kiedy beda do odbioru. ZWiK przysłał równiez informacje iz jest juz po przetargu i wyłoniony wykonawca zbuduje nam wodociag w pierwszym półroczu nadchodzacego roku. Podpisał bym chetnie juz umowe z ZE ale bez pozwolenia na budowe niema szans, zatem czekamy na WZiZT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 19.01.2008 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Dostaliśmy po 2-miesiacach Warunki Zabudowy z gminy, architekt w naszym imieniu wpisał we wniosku maksymalne wartosci i dokument otrzymany w pełni nas satysfakcjonuje. Złozylismy teraz wnioski o techniczne warunki przyłaczenia gazu i wodno-kanalizacyjne. Jesteśmy juz takze zdecydowani co do projektu: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=427&IdKolekcji=bedzie to projekt C110a w wersji lustrzanego odbicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 25.01.2008 00:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Nasz projekt jest "ulepszona wersja" pierwowzoru czyli C110 , autor wprowadził pewne zmiany wzorujac sie prawdopodobnie na doświadczeniach osób które zbudowały C110, pozdrawiam tutaj wszystkich którzy sie do tego przyczynili. Nasze warunki zabudowy okreslają:-szerokość elewacji frontowej do 25m-wysokość elewacji frontowej do okapu gzymsu max 5m-wysokość zabudowy do 9m npt-kształt dachu wielospadowy o kacie nachylenia od 18-45 st. o kalenicy równoległej lub prostopadłej do drogi wewnetrznej-wskaznik zabudowy do 20% powierzchni działkiTeraz pozostaje cierpliwie czekać na PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 01.06.2008 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Wszystko idzie w koszmarnie wolnym tempie, niby sie zbliżamy do PnB ale jakoś zapał i chęci już uleciały. Spora część dokumentacji już powstała, cześć jest w trakcie realizacji i lada dzień dokumenty mają powędrować do starostwa ale ... szkoda słów. To już osiem miesiecy zmagań a pozwolenia jak nie było tak nie ma. Mieliśmy zaczać na wiosne... tylko którego roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 04.07.2008 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 23 czerwiec... dokumenty trafiły do starostwa z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 03.09.2008 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Dokumentacja, była już dwa razy poprawiana i uzupełniana, jeśli zapewnienia pani Karoliny ze starostwa sie sprawdza w przyszłym tygodniu PnB bedzie nasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 03.10.2008 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Tak 28 sierpnia roku Pańskiego 2008, staliśmy sie właścicielami pozwolenia na budowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 03.10.2008 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Wybór ekipy Rozpoczeliśmy starania o pozyskanie dobrej ekipy juz jakiś czas temu. Były spotkania , rozmowy, mnóstwo telefonów i... : Ekipa nr 1 Panowie z polecenia choć osoba która ich podesłala potwierdzała ich fachowość ale... nie dokończyli oni swoich prac i zostawili nieskończony dach. Fachowcy podobno znakomici. Po kilku rozmowach telefonicznych usaliliśmy co następuje... panowie wybuduja od fundamentów do pokrycia dachu, wstawia okna dachowe, ale nie zrobia schodów lanych, nie zrobia również obłożenia kominów płykami czy cegła ponad dachem, nie zrobia ocieplenia ściany szczytowej budynku nad połaciami garażowymi. Umówilismy sie ze zrobia wycene. Kilka terminów wycen nie dotrzymali, bo mieli gości, wypadek samochodowy, pogrzeb w rodzinie, ponownie wizyta gości, imieniny żony. W koncu doczekałem sie wyceny za robocizne 50 tyś. Byłem w stanie przymknąć oko na wszystkie zwody i umówilismy sie na podpisanie umowy. Majster spojrzał na wycene która sam zrobił i pyta czemu nie ma górnego wieńca doliczonego a pozatym to ceny już sie zmieniły, mimo wczesniejszych zapewnien ze tak nie bedzie zmienił ceny i zrobiło sie 56 tyś. Pozatym on by mógł zaczać nie wczesniej niż wiosną. Zdążyłem poznać tych fachowców przed rozpoczeciem współpracy i podziekowałem im. Zaopatrzenie w materiały i wszelkie maszyny miało spoczywać na mnie... mieli szpadle Ekipa nr 2 Rodzinna firma , właściwie znajomi i po wstepnej rozmowie ustaliliśmy ze powstanie kosztorys. Wycena 45 tyś. Zakres prac o wiele bardziej kompleksowy niż przy ekipie nr 1 , zawierał rapówki na ścianach fund, pluc izolacje dysperbitem i ocieplenie steropianem z zasiadkowaniem, wszelkie obróbki kominow i wykonanie schodów w cenie. Brzmi interesujaco Ekipa nr 3 Pan moze podjąć sie wykonania tej inwestycji ale tylko w systemie deweloperkim za 385 tyś. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo że beda oszczednosci na materiałach by uzyskać wyższy zysk. Ponadto opinie na temat tej ekipy nie koniecznie napawały optymizmem. Ekipa nr 4 Stan surowy 69 500... Ekipa nr 5 Firma z prawdziwego zdażenia. Buduja dom naszym przysłym sąsiadom, obopulne zadowolenie i dobre opinie na temat właściciela firmy i osób które zatrudnia. Po spotkaniu ustalamy co nastepuje: kompleksowa budowa od zepchniecia chumusu przez geodete do samego końca stanu surowego otwartego. Wraz ze schodami, dociepleniem i zaizolowaniem fundamentów, dociepleniem ściany szczytowej. Właściciel firmy bardzo konkretny człowiek. Cały potrzebny sprzet na ich głowie. Ja wybieram materiały jakie stosujemy i kupuje je po cenie jaką dostaje wykonawca z hurtowni, rozliczamy sie na podstawie faktur. Budowa prowadzona na agregacie prądotwórczym, paliwo po stronie wykonawcy. Wszystko wygląda naprawde dobrze. Wycena 56 tyś, również do zaakceptowania. Decydujemy sie na ekipe nr 5. Pnb uprawomacnia sie od soboty mozna wkraczać z cięzkim sprzetem. Plan jest taki że wykonamy stan zero w tym roku a od wiosny zaczniemy murowanie ścian , strop i dach. No chyba ze nie bedzie zimy w tym roku i bedzie mozna prowadzić prace cały rok. Nareszcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 03.10.2008 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Po odebraniu PnB ze starostwa powiatowego. Musieliśmy odczekać i złozyć wniosek o uprawomocnienie Pnb, polega to na dostawieniu pieczatki iż pozwolenie stało sie ostateczne z dniem.......Nastepnie odebraliśmy osteplowany dziennik budowy i poinformowano nas że musimy złozyć oświadczenie o rozpoczeciu prac na 7 dni przed faktycznym rozpoczęciem oraz oświadczenie Kierbuda o objęciu pieczy nad nasza budowa wraz z kserokopią uprawnien i kopią potwierdzająca przynależność do izby architektów. To jest ostatnie 5 kartek papierologii przed rozpoczeciem prac. Dopełniliśmy tych formalności , grzecznie odczekaliśmy 7 dni , które to upłyną jutro i od poniedziałku zaczynamy. Musimy jeszcze podpisać umowe z wykonawcą, przystał na to że moze być z naszej strony i rozpoczynamy po protokularnym przekazaniu placu budowy. Taka rada dla tych którzy dopiero myśla o budowaniu by papiery załatwiać o wiele wcześniej. Zgodnie z nowymi przepisami na które my również już sie załapaliśmy PnB jest ważne 3 lata a nie tak jak było 2. (jest to termin do rozpoczecia prac) Nam Uzyskanie PnB zajelo blisko ROK !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 07.10.2008 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Dziś poniedziałek 7th pazdziernik 2008. Spych wjechał na nasza działke i zepchnął wierzchnia warstwe organicznej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 02.06.2009 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Kurcze nie ma czasu na internet. Do końca czerwca powinniśmy mieć stan surowy otwarty. Trwają prace przy więzbie, właściwie zaczynamy kłaśc dachówke. Jeśli ktoś tu zagląda to pozdrawiam , chętnie odpowiem na wszelkie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 26.05.2010 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Mamy stan surowy zamknięty i trwają prace wewnątrz, wykonaliśmy instalacje elektryczną, piony i podejscia kanalizacyjne, instalacje centralnego odkurzacza i rozpoczynamy tykowanie od przyszłego tygodnia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 06.11.2010 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Cóż .... coś tam sie dzieje, pomału do przodu, choć entuzjazm już nie ten co na początku budowy. Instalacja CO zrobiona, ocieplamy dach, w planach płytki i gładzie. Nie wiem czy ktokolwiek tu zagląda .... (nawet ja tego nie robie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 06.11.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Cóż .... coś tam sie dzieje, pomału do przodu, choć entuzjazm już nie ten co na początku budowy. Instalacja CO zrobiona, ocieplamy dach, w planach płytki i gładzie. Nie wiem czy ktokolwiek tu zagląda .... (nawet ja tego nie robie). a zdjęć nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 26.12.2010 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 a zdjęć nie będzie? Nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać, ale kiedyś założe dziennik i wkleje pare fotek. Aktualnie mamy wszystkie przyłacza (wodne, kanalizacyjne, elektryczne , gazowe). Kompletne instalacje centralnego ogrzewania, solarna, rozprowadzenie kanałow do wentylacji mechanicznej. Zakończylismy prace tynkarskie, ocieplilismy połacie dachu wełna i trwa montaż profili do zabudowy płytami gipsowo kartonowymi. Kleimy płytki w dolnej łazience, w garażu i kotłowni juz to zakończylismy. Styczeń i luty 2011 poświecimy na dokończenie zabudowy poddasza, poszpachlowanie i malowanie ścian oraz wyklejenie płytek tam gdzie maja sie znalezc. Temperature wewnatrz utzymuje nam piec gazowy, a dogrzewamy sie kominkiem z płaszczem wodnym. Czekaja juz na przyklejenie płytki gresowe Nowa Gala Concept http://www.nowa-gala.pl/pl/index/html/id:3/collection:3237/CONCEPT .Wiosna zrobimy górną łazienke, meble w kuchni i rozłożymy podłogi. Na lato zostanie nam jeszcze docieplenie budynku steropianem z zewnatrz. W okolicach czerwca powinny już być warunki w których swobodnie bedzie mozna mieszkać, zostana jednak prace typu ogrodzenie, polbruki, wiata na drewno, które beda musiały poczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts