Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kominek na okrągłą ścianę w małym salonie - problem z projektem.

janekm1

Recommended Posts

Witam,

Planujemy w salonie wykonanie kominka, niestety przewidziane miejsce znajduje się na półokrągłej ścianie (tak jak widać na fotce). Do tego salon jest mały i bardzo nam zależy ,aby kominek/obudowa zajmował jak najmniej miejsca. Dodam tylko ,że w domu jest zrobiona prosta instalacja rozprowadzenia ciepła ( grawitacyjne do 3 pokoii na piętrze). Czy macie jakieś propozycje jaki model kominka wstawić i przede wszystkim jaką zrobić konstrukcję aby zajmowała jak najmniej miejsca .

W internecie nie znalazłem nigdzie inspiracji na podobnej ścianie.

P.S > Czy znacie jakąś firmę godną polecenia ,która by to wykonała w rozsądnej cenie .(okolice warszawy - Magdalenka).

http://img233.imageshack.us/img233/8393/p1080264c.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/4530/p1080265hc.jpg

DZieki za pomoc:rolleyes:

Okrągła obudowę do okrągłej ściany . Ewentualnie jakąś "fale" :wave:... Wkład koniecznie wysoka smukła szyba oczywiście okrągła . Jak rozumiem rozsądna cena ;)ma być w granicach z Magdalenki :rolleyes:

:rolleyes: Rozsądna cena "krajowa" , nie "Magdaleńska";) Początkowo chciałem to zrobić najtańszym kosztem , tzn. samemu kupić wkład i zlecić wykonanie obudowy swojej ekipie od wykończenia wnętrza ,ale oni "nie maja wizji" jak to zrobić ... a ja jak zacząłem się zagłębiać w tematyke wkładów i typów obudowy to ...odpuściłem ;) Tak więc zdecydowałem z żoną ,że szukamy specjalisty.

Widzę ,że firma z okolic ,odezwę się więc telefonicznie.

Kłaniam się janekm1 w Twoim wątku.

Fajne wnętrze się zapowiada.

Trudna aranżacja. Podobnie jak u mnie. Ja wybrałam piec z szybą pionową, odpowiedni do akumulacji. Też mało miejsca mam i "sterczący" komin (z tym, że u mnie wyczystka po przeciwnej stronie czopucha jest), taki zakąteczek przed schodami. Z projektem wykonawca miał problem i właściwie go nie zrobił.

Najlepiej idź do sprawdzonego (hm? http://manu.dogomania.pl/emot/2confused.gif) instalatora, umów się na wykonanie projektu. Jak nie potrafi, to na pewno wie, kto potrafi.

Nie gódź się na kombinacje bez projektu w postaci rysunków i opisu. Z podaniem wszystkich wymiarów, bo potem możesz być zdziwiony.

Jestem bardzo ciekawa, co Ci wymyślą na taką lokalizację. Pochwal się. Będę zaglądać.

Takie pytanie do autora tego tematu.

Czy ta ściana okrągła jest tylko po to aby była, czy spełnia również jakąś rolę konstrukcyjną w całości budynku?

Co rozwalamy ? :D Zaraz miejsce się znajdzie !

Druga sprawa ,że czasem lepiej najpierw pomyśleć , a potem robić.

Większość kłopotów rodzi odwrotne postępowanie...

Eniu - Piotr Piotr - Eniu

sie poprostu interesuje cholera.

No i jeszcze jedno pytanie

Co jest tam za tą okrągłą ścianą?

Domyślam się, że druga strona okrągłej ściany, ale chodzi mi o miejsce.

Za tą ścianą z cegły jest ... klatka schodowa (zaczyna się tak mniej więcej od 1,5 metra wysokości salonu ) i nisko pod schodami jest mała spiżarnia.Raczej ciężko z tym coś wymyślić... Oprócz szarego kominu to raczej funkcji konstrukcyjnej chyba nie spełnia ,ale na 100% to nie wiem .

bajanadjembe no właśnie nie wiem co za projektant taką ścianę pod kominek wymyślił ... dzięki za rady.Po realizacji napewno się pochwale.

Edytowane przez janekm1

Nie nie zapisze się jednak. Zastanawiałem się ponad minutę i do takiego wniosku doszedłem.

Nie czuje blusa.

Albo inaczej, może nowe stowarzyszenie założę?

A jest taka potrzeba, to wiem. Takie na zdrowych zasadach, członków wspierających się wzajemnie w sposób taki do przełknięcia.

Aha bez geniuszy i zarozumialców.

Pytanie dotyczyło kwestii czy możemy spotkać się na neutralnym gruncie i pogadać .Piotra znam od kilku lat a Ciebie jeszcze nie . Przez wiele lat byłem " niezrzeszony " akces złożyłem w zeszłym roku . Formalnie należę od marca br. Wcześniej jednak brałem , odpłatnie , udział w niektórych szkoleniach . Niestety w Polsce brak CECHU dla zdunów . Wczoraj pewien "kolega" powiedział że wszyscy zawodowo budujący kominki są.. zdunami :lol2:. Jak się z NIM nie zgodzę znów mnie opisze :(na FM .. muszę więc milczeć kto ON taki :D.

Witam,

Planujemy w salonie wykonanie kominka, niestety przewidziane miejsce znajduje się na półokrągłej ścianie (tak jak widać na fotce). Do tego salon jest mały i bardzo nam zależy ,aby kominek/obudowa zajmował jak najmniej miejsca. Dodam tylko ,że w domu jest zrobiona prosta instalacja rozprowadzenia ciepła ( grawitacyjne do 3 pokoii na piętrze). Czy macie jakieś propozycje jaki model kominka wstawić i przede wszystkim jaką zrobić konstrukcję aby zajmowała jak najmniej miejsca .

W internecie nie znalazłem nigdzie inspiracji na podobnej ścianie.

P.S > Czy znacie jakąś firmę godną polecenia ,która by to wykonała w rozsądnej cenie .(okolice warszawy - Magdalenka).

http://img233.imageshack.us/img233/8393/p1080264c.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/4530/p1080265hc.jpg

DZieki za pomoc:rolleyes:

Interesuje mnie czy autor tematu, ma już jakąś wizje, projekt.

Ciekawa sytuacja i dlatego pytam.

Janekm1,

znajdź zduna w swoich stronach ,ale prawdziwego , nie tylko z nazwy i wkomponuje Ci

coś " na miarę ". Dobierzesz głębokość paleniska jaka będziesz chciał, a nie taką

jak Ci zaleca doradcy , mówiąc,że to "jedyna rozsądna opcja" - bo innej nie mają :D

wzorować możesz się na:

http://komineknasz.pl/?cat=8

Pytać możesz tu lub tam - tu chyba szybciej mnie dopadniesz .

Fajny ten WASZ regulamin na blogu : Punkt NR 1. podpunkt 2.NIE PODSZYWAMY SIĘ POD INNYCH :goodnight: Szkoda że nie stosujesz tej zasady na Forum . punkt 2. podpunkt 4. "mające na celu personalne obrażanie uczestników rozmowy lub autora wpisu " :yes: A teraz przeczytaj swój ostatnia wpis i zacznij stosować się do WŁASNEGO regulaminu ;) Tylko nam nie pisz że reguły WAS/CIEBIE nie obowiązują .

Inny sposób na Tą zabudowę to płytki wkład z płaską szybą ,a zabudowa

zaokrąglona. Takie wkłady ,które są płytkie robi Bodartgoney (jakoś tak),

jest tez stosunkowo nowy wkład Spartherm Mini S - super płytki.

Możesz tez spokojnie rozważyć Romotopa , szczególnie wersje pionowe,

ale to już z Mistrzem - zajmij go czymś to może przestanie pyszczyć :D,

bo sie rozkręcił jak stara przekupa...

W tym miejscu widziałbym coś innego , bardziej okrągłego takie 180* [ gdzie jest znak graficzny dla stopni :oops:??] . Zajęć mam dość właśnie od jutra jedziemy w trasę po Wielkopolsce , zahaczymy kilka adresów ;) , pracy i projektów u nas dość .. na kilka miesięcy . Dodatkowo ta budowa:evil: ..eech !