Monisiaaa 10.06.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Ze względu na sytuację jaka miała miejsce ostatnio u nas na działce, rozmyślamy lekką zmianę planów: chcemy się ogrodzić od frontu, bo tylko z tej strony go brakuje, zrobić podjazd i ścieżki wokół domu, zastanawiamy się też nad ociepleniem zewnętrznym i elewacją. W planach było ocieplenie poddasza... Tylko czy to ogrodzenie z przodu coś da jak i tak będzie się dało zauważyć, że nie mieszkamy jeszcze w domu?? Ale będą już światła, czujniki ruchu... Tak dla rozluźnienia moich myśli i negatywnych odczuć chciałabym pokazać Wam kierunek w jaki chcielibyśmy pójść na zewnątrz. Od zawsze podobały nam się drewniane elewacje, drewniane w kolorze drewna, jednak od jakiegoś czasu do naszych rozmyślań wkradają się białe deski i kradną co raz więcej miejsca w duszy i w sercu. Inspiracją stał się ten fragment elewacji: http://img684.imageshack.us/img684/7206/elewacjam.jpg i jeszcze takie: http://img209.imageshack.us/img209/3115/elewacja1.jpg http://img259.imageshack.us/img259/4929/elewacja2.jpg Elewacje piękne, ale czy iść w tą biel czy raczej w naturalne odcienie drewna?? W której kolorystyce drewna grafitowe okna, bramy garażowe, drzwi wejściowe, dachówka i podbitka będą lepiej współgrały ze sobą - z bielą?? Nie wiem jak zrobić jakąś wizualkę, ale super byłoby zobaczyć zarys takiej elewacji Na to drewno mam kilka opcji: - cała ściana frontowa i tylna, ogródkowa; - ściany jak wyżej tylko, że obite drewnem do połowy (od góry); - wszystkie ściany obite drewnem do połowy?? Jeżeli znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która zwizualizuje te moje dywagacje to będę po stokroć wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 21.08.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witaj Monisiuuu - zapowiadają się kolejne wnetrza w moich klimatach - bardzo się ciesze i zapewniam, że bede podglądała To co pokazałaś na razie bardzo mi się podoba Baterię Harmony sama po obejrzeniu u Dropki miałam w planach, ale w końcu wybrałam tańszą opcję - z LM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 11.10.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Monisiaaa jak dalsze prace? decyzja elewacyjna podjęta? a te lampy znasz? podobne bardzo do Dropkowych, tylko mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 14.10.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Kochana, opowiadaj jak wrażenia po oglądaniu cegły Jest już decyzja? Ciekawa jestem strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 15.10.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Kochana, opowiadaj jak wrażenia po oglądaniu cegły Jest już decyzja? Ciekawa jestem strasznie i ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monisiaaa 19.10.2012 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Dziewczyny Drop_Inn, Kamilcia nawet nie wiecie jaką sprawiłyście mi radość Waszymi odwiedzinami u mnie Kamilcia witaj i zostań na dłużej. Wątek świeci pustkami, a Wy zaglądacie. Strasznie mi miło A u nas kolejny etap ELEWACJA jest w trakcie realizacji. Decyzję o deskowaniu podjęliśmy po przegadaniu kilku dni i wieczorów, po rozmowach z kilkoma fachowcami, po kilku wycenach. Powiem tak, nie było łatwo, ale mam nadzieję, że decyzja na NIE jest tą najwłaściwszą Trochę szkoda, bo strasznie podobają mi się takie białe, drewniane domki, ale mamy w planach odbić sobie to deskowanie we wnętrzach Tak trochę ku własnemu pokrzepieniu wkleję sobie jeszcze takie domki: http://img38.imageshack.us/img38/8295/drewnianaelewacja.jpg http://img845.imageshack.us/img845/6623/drewnianaelewacja1.jpg (kurcze albo po raz kolejny zapomniałam jak się wkleja zdjęcia albo coś pozmieniali, pomóżcie proszę jak mam wkleić duże zdjęcie) już się naumiałam wklejać duże foty Edytowane 13 Listopada 2012 przez Monisiaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 23.10.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Coś pozmieniali chyba, ale ja nigdy nie próbowałam wklejać zdjęć prosto z kompa. Nie mam pojęcia co się robi żeby były duże. Brakiem desek się nie martw, najważniejsze, że odbijesz sobie wewnątrz. Tam w końcu spędzamy większość czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nickmoni 13.11.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witaj Monisiaaa, kolejne super wnętrze się zapowiada - będę zaglądać i oczywiście życzę wytrwałości w dalszych budowlano-wykończeniowych zmaganiach! co do elewacji, to szkoda,że dopiero teraz tutaj zajrzałam, bo bym Cię namawiała na te deski; sami będziemy mieć (a właściwie to już mamy) elewację drewnianą kolor jasnoszary i jest boska - za każdym razem jak na nią patrzę to mam szeroki uśmiech pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monisiaaa 13.11.2012 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) temat: cegła Jakiś czas temu byliśmy u znajomych obejrzeć ceglaną ścianę z elkamino w wersji skalnej, ogólnie znanej na forum. Pysiaczkowa ceglana ściana już jakiś czas temu mnie zauroczyła i dlatego przygotowaliśmy u nas dwie ściany na położenie na nich właśnie cegły. Niby wszystko jest okey, wymarzone, zaplanowane, a jednak w niektórych momentach wysiadam, trudno jest mi podjąć decyzję, zdecydować się na tą jedną rzecz, styl... ehhh. Problem pojawił się w momencie, kiedy wzięłam pod uwagę oprócz skalnej również białą cegłę . Ceglasta ściana jest zaplanowana w salonie oraz w kuchni. Jednak nie oznacza to, że nie możemy zmienić tego wyboru i nie kłaść na nich cegły w ogóle. Cegła marzy mi się również na ścianie nad kuchenką, pomiędzy szafkami dolnymi, a górnymi. I w związku z tym biorę pod uwagę takie opcje: - cegła skalna na obydwu ścianach, - cegła biała na obydwu ścianach, - cegła skalna na ścianie w salonie, a w kuchni biała, ale wtedy już bez cegły na ścianie pomiędzy szafkami, bo tam bym widziała skalną i co tu wybrać?? Kilka inspiracji na zwizualizowanie moich ceglanych przemyślań http://img832.imageshack.us/img832/4208/cegawkuchni.jpg http://img543.imageshack.us/img543/2436/cegawkuchni1.jpg http://img19.imageshack.us/img19/5254/cegawewntrzu.jpg http://img194.imageshack.us/img194/5509/kuchnia1p.jpg http://img696.imageshack.us/img696/3315/cegawkuchni2.jpg Tak patrząc na te inspiracje zastanawiam się jeszcze czy jak by dać w kuchni na ścianie skalną cegłę, a na ścianie pod szafkowej płytki cegiełki takie z casto to będzie dobrze czy to już za dużo grzybów w barszczu?? Ciekawa jestem Waszych opinii na te moje ceglane pomysły nickmoni bardzo mi miło gościć Cię u mnie, wpadaj częściej no szkoda, szkoda, że nie było Cię tu wcześniej, możesz podrzucić na priva jakieś fotki Twojej elewacji? Edytowane 13 Listopada 2012 przez Monisiaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola L. 14.11.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Oj jak cieszę się, że trafiłam na Twój wątek. Śliczni tu i miło Mnie meblowanie kuchni czeka dopiero z jakieś 2 lata, bo na razie czekamy na pozwolenie na budowę, ale już nie ma dnia żebym nie myślała o tym jak chciałbym aby domek wyglądał w środku. Baardzo podoba mi się naturalna cegła. Planujemy w alonie mieś ceglaną ścianę z kominkiem, w łazience nad geberitem półki z cegły no i cały czas myślę co z kuchnią... Boję się trochę praktycznej strony cegły, ale Twoje inspiracje sprawiły, że chyba rozglądnę się za dobrymi środkami chemicznymi, które ten problem wyeliminują Ja myślę, że przy białych meblach w kuchni biała cegła będzie trochę mdła. Pierwsze 4 inspiracje podobają mi się najbardziej. Generalnie ja byłabym u Ciebie za cegłą skalną na obydwu ścianach. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monisiaaa 14.11.2012 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Jola ja też się bardzo cieszę, że mnie znalazłaś; zostań na dłużej też pamiętam czasy jak wyobrażałam sobie nasze wnętrza, jaki styl chciałabym wprowadzić, jakie materiały wykorzystać; Ty masz chyba ciut lepiej, niż ja, ponieważ w miarę szybko trafiłaś na to inspirujące forum z mnóstwem pięknych wnętrz i do czasu wykończeniówki wyklaruje Ci się styl. Jak pomyślę co ja chciałam mieć w domu to strach w oczach Dzięki wielkie za głosik w sprawie cegły U Ciebie też zapowiada się fajny klimat, trzymam kciuki za szybkie i pomyślne rozpoczęcie budowy A te moje ceglaste ściany to tak: jedna jest w salonie, kominek też chciałbym z akcentem cegły, a w kuchni jest druga + ewentualnie ten odcinek na ścianie pod szafkowej i którą ocegłować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 19.11.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Moniś, masz może jakieś zdjęcia kuchni, albo chociaż rzut? Bo trochę się pogubiłam co gdzie Wstępnie powiem, że do salonu polecałabym Ci skalną, szczególnie jeśli będzie też kominek. Moim zdaniem jest przytulniejsza niż biała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monisiaaa 20.11.2012 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Zrobiło się gorąco... Podczas niedzielnego spacerowania po krakowskiej Ikei nie mogłam nie wejść do mojej jednej ulubionej i wymarzonej kuchni, po raz już nie wiem, który musiałam dotknąć fronty, blat, zlew, pootwierać szafki, powysuwać szuflady, zajrzeć do przynależnej spiżarni, powzdychać, pomarzyć i..... zetknąć się ze smutną rzeczywistością jako iż u nas w domku jest teraz na tapecie ocieplanie poddasza wraz z podwieszanymi sufitami, tam gdzie są konieczne np. w kuchni, musimy się w końcu zdecydować czy robimy okap czy nie i w związku z powyższym przystanęłam w tej ikeowskiej kuchni na dłuższą chwilę niż zazwyczaj, aby przyjrzeć się bliżej okapowi i.... oczom nie wierząc czytam dołączoną do niego niebieską karteczkę: "koniec serii" , co więcej, jak się okazuje na dziale AGD, jest więcej tych karteczek bo i do piekarnika jest ona przyczepiona jak i do mikrofalówki z tej serii . Zdołowana z lekka tymi kartkami nawet nie poszłam do obsługi działu zasięgnąć jakiejkolwiek informacji o dostępności tych produktów. Przeanalizowałam na stronie ikei dostępność tych produktów, podzwoniłam do kilku sklepów i chyba nie wygląda to aż tak tragicznie - jeszcze nie . Jak wszystko pójdzie po mojej myśli to chyba nawet jutro pojedziemy po piekarnik i kuchenkę mikrofalową, a w piętek mam dzwonić do innego miasta czy na pewno będą mieć dostawę okapu... A o ten zestaw jest to całe zabieganie http://img341.imageshack.us/img341/515/piekarnikikeadatidov8.jpg http://img641.imageshack.us/img641/9127/okapikeadatidhw400.jpg http://img811.imageshack.us/img811/236/kuchenkamikrofalowadati.jpg Starałam się też znaleźć ewentualną alternatywę dla tego zestawu, jednak nie jest to takie proste. Piekarnik i mikrofala by się jeszcze jakieś znalazły, jednak największy problem przysparza mi znalezienie odpowiedniego okapu kominowego. Może macie dziewczyny coś ciekawego do zaproponowania w klimatach retro - czarnych?? I mam też prośbę do tych z Was, które już są posiadaczkami AGD ikea, seria Datid o wyrażenie swoich ewentualnych za i przeciw dla tych produktów. Wersja B i C to Ariston i seria Hotpoint oraz Bosch, jednak w obu przypadkach nie jestem przekonana co do oprawy zewnętrznej okapów , jednak jakąś alternatywę trzeba mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 20.11.2012 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 O Kochana, widzę że zestawik będziemy mieć ten sam i że wspólnie będziemy szukać okapu Ciężko jest niestety z kominowymi retro - albo drogo, albo nie występują w czarnej wersji. Ja do dziś nie mogę przeżałować cudeńka, które tuż przed nosem zniknęło mi z allegro, nie pojawiając się już nigdy więcej. Nie pamięta firmy, ale był bardzo prosty i w baaardzo fajnej cenie. Z braku innych opcji rozważam Tekę (DOS 60), tylko że tam wykończenie jest chyba tylko w mosiądzu, a to mi nijak do reszty nie pasuje. Mówisz, że w Krakowie nie będzie już tych okapów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monisiaaa 21.11.2012 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Dropi seria Datid jest w końcówce sprzedaży, ma zniknąć ze sklepów do lutego i w Krakowie na dzień dzisiejszy nie ma już okapów i najprawdopodobniej już nie będzie. Za to w Katowicach Pani mi powiedziała, że też nie mają okapów, ale chyba w piątek będzie ich dostawa Dlatego jutro (dzisiaj niestety nie ma jak) śmigamy do Krakowa, a w piątek lub w sobotę do Katowic po okap. Jeżeli tylko masz ochotę to nie ma najmniejszego problemu żebym Ci kupiła okap w Kato i wysłała jak coś to pisz a mosiężne wykończenia są u mnie dyskwalifikowane pamiętam ten Twój czarny okap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 21.11.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Dzięki Przemyślę i postaram się jutro dać Ci znać, bo jednak cały czas liczę na znalezienie czegoś ciut tańszego. Pogadam z mężem, niech on tym razem decyduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 21.11.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Co do piekarnika. Używam, piecze wszystko wyśmienicie. I tak jak chcę i ustawię. Mogę spokojnie polecić.Ma tylko jedną wadę - te analogowe dwa srebrne prztyczki koło zegara. Są niedopracowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monisiaaa 23.11.2012 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 yokasta miło słyszeć takie pozytywy piekarnik i mikrofala już kupione i rzeczywiście te pokrętełka takie nie wydarzone, w wielu piekarnikach na wystawkach był przynajmniej jednej urwany, ja raczej nie będę ich używać bo w obecnym piekarniku nigdy nie ustawiam czasu pieczenia, a minutnik stacjonarny powinien rozwiązać sprawę. Mam jeszcze pytanie gdzie go masz zamontowanego: pod płytą czy w wysokiej zabudowie i np. w obecności lodówki? W obecnym mieszkaniu mamy pod płytą i podczas pieczenia w szafce obok jest lekko gorąco i boję się co będzie jak damy go obok lodówki, czy nie ucierpi ona na tym? Pani w Ikei mówiła, że teraz to bardzo częste ustawienie i że piekarniki są już tak zaizolowane, że sąsiedztwo z lodówką nie powinno działać na szkodę. Jak to dziewczyny jest u Was? Dropi i co tam z okapem, decyzja podjęta? Podam Ci na priva mój numer telefonu, jak coś to dzwoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nickmoni 23.11.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Hej chciałam Ci wysłać zdjęcie naszego szaraczka na priv, ale wstyd przyznać - nie wiem, jak; nie wiem skąd skopiowiać adres url, który oni tam chcą... Co do serii Datid to ja jestem na krótko przed zakupem kuchni i też ją chciałam całą, więc Twoja wiadomość o wycofywaniu mnie załamała, muszę coś wymyślić ; Jeżeli chodzi o cegłę, to mnie osobiście nie podobają się kominki całe "wycegłowane" , bo wtedy cegła dominuje nad wkładem i gdzieś umywa ten urok kominka... Natomiast sama ściana to już co innego - ale najlepiej jakby wyglądała jak najbardziej naturalnie, jak stara cegła odkryta spod ściany; te nowiej wyglądające też mnie męczą zwłaszcza na dużej powierzchni; podsumowując -ważniejszy jest rodzaj cegły a nie miejsce, gdzie ona się znajdzie, bo jeśli bedzie piękna to bez względu na to, czy w kuchni czy w salonie; proponuję skromna otoczkę ceglaną wokół wkłądu kominkowego i całą ścianę w kuchni pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 23.11.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Hej, hej Dostałaś mojego sms-a? Pewnie nie, bo zauważyłam właśnie, że utkwił gdzieś w czasoprzestrzeni. Od rana wyświetla się status 'wysyłanie' W każdym razie chwilowo się z okapem wstrzymujemy. A jak Twoje zakupy? Udały się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts