Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz "Hermesik" - M&P

Recommended Posts

Monisu panele ładne kolory mają - a może 1 i na dół i na góre, skoro przy pozostałych dwóch macie jakieś wątpliwości?

Czemu boazerię malujecie najpierw drewnochronem? ona bedzie chyba wewnatrz? czy pomieszałam coś

Kamilcia też padła taka propozycja, żeby dać te panele i na dół i na górę, jednak na dół wolę coś szerszego i bez lamelek, a na dół mam nadzieję, że w końcu coś wybierzemy :yes: po drewnochronie deska podobno nie będzie tak wpijać docelowej farby, a będzie też jakaś ewentualna ochrona przed szkodnikami pomimo iż boazeria będzie wewnątrz - tak nam doradzono, a ja osobiście malowałabym od razu białą farbą ;)

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najbardziej podoba mi się ten panel, który idzie na górę. Z pozostałych zdecydowanie wolę jasny, ale ja nie do końca obiektywna jestem, bo jak wiesz uwielbiam gdy jest jasno :)

Cieszę się, że będzie boazeria. W którym pomieszczeniu ją planujecie?

U nas już jedna warstwa nałożona. Coś mi się wydaje, że 3 to będzie minimum.

Pozdrowienia i miłego wieczoru :bye:

Dropiś jesteś jak najbardziej obiektywna :) ja też uwielbiam białe, jasne wnętrza i będę dążyć, żeby znaleźć te odpowiednie panele :)

to drewno co teraz mamy to pójdzie na sufitową boazerię na poddaszu, oprócz łazienki, pralni i pomieszczenia, które będzie pełnić rolę składzika, piwniczki, wszędzie będą deskowane sufity, u nas też są planowane 3 warstwy :)

ściana w wiatrołapie będzie w szerokiej boazerii poziomej, a resztę jeszcze obmyślamy

a ja się cieszę, że Twoja ściana już pomału bieleje, może już nie długo będą jakieś foteczki :rolleyes:

Dzięki :) Na razie są prześwity i niestety nie wygląda to najlepiej. Jak dla mnie musi jednak być kryjąco :rolleyes:

po pierwszym malowaniu zawsze sa prześwity - nie ma co się na zapas denerwować :) pomalujesz drugi raz, zobaczysz - może wystarczy. Mnie czasem potrzeba i 5 warstw - ale to przy ciemnych meblach przemalowywanych na biało - jak np fotel bujany. Surowa sosna tyle nie potrzebuje

Dropi nie ma co się smucić, że jedna warstwa farby nie załatwiła sprawy, nie ma opcji, żeby po jednym pociągnięciu pędzlem zakryć na kryjąco deski, my malowaliśmy naszą boazerię przed położeniem drewnochronem i jedną warstwę białym gruntem, który można potraktować jak pierwszą warstwę, a po położeniu jak na razie jedną warstwą białej farby, powiem tak: po gruncie były prześwity, a ta jedna warstwa farby ładnie już przykryła deski na kryjąco, jednak druga warstwa nie zaszkodzi :rolleyes:

tak wyglądały sufity po samym gruncie

http://img580.imageshack.us/img580/1743/cam00252.jpg

a tak wyglądają po pierwszej warstwie farby

http://img803.imageshack.us/img803/153/cam00253r.jpg

http://img685.imageshack.us/img685/4108/cam00254.jpg

Niby tylko sufity, niby tylko boazeria, niby tylko biała a efekt... piorunujący, tak się jakoś domo zrobiło, tak przytulnie, że wczoraj o mało co nie zbierałam szczeny z podłogi, a moje wielkie :jawdrop: trwało i trwało :) skromnie mówiąc - strasznie mi się podobają te sufity ;)

Dropi nie ma co się smucić, że jedna warstwa farby nie załatwiła sprawy, nie ma opcji, żeby po jednym pociągnięciu pędzlem zakryć na kryjąco deski, my malowaliśmy naszą boazerię przed położeniem drewnochronem i jedną warstwę białym gruntem, który można potraktować jak pierwszą warstwę, a po położeniu jak na razie jedną warstwą białej farby, powiem tak: po gruncie były prześwity, a ta jedna warstwa farby ładnie już przykryła deski na kryjąco, jednak druga warstwa nie zaszkodzi :rolleyes:

No ja to tak właściwie bardziej z tego względu, że przez moment rozważałam lekko prześwitującą wersję - tak żeby było widać usłojenie drewna. Niestety nie wyglądało to najlepiej na tak dużej powierzchni :no:

Sufity wyszły miodzio! :yes: Boazeria to jednak najlepiej prezentuje się na skosach :)

super sufity !

pytanie natury technicznej - jaki rodzaj drewna i jakie szerokie deski wzieliście? dumam własnie nad tym, jakie nabyc - u mnie tylko kawałek w przedpokoju bedzie póki co - ale i tak decyzja trudna, haha

bardzo się cieszę, że podobają Ci się nasze boazeryjne sufity :)

zdecydowaliśmy się na deski świerkowe, 10cm z przedłużonym piórem,

w wiatrołapie i w salonie będą 15cm też z przedłużonym piórem tylko kładzione w poziomie;

te budowlano - wykończeniowe decyzje są naprawdę czasem bardzo trudne :rolleyes: życzę dobrego wyboru :)

No ja to tak właściwie bardziej z tego względu, że przez moment rozważałam lekko prześwitującą wersję - tak żeby było widać usłojenie drewna. Niestety nie wyglądało to najlepiej na tak dużej powierzchni :no:

Sufity wyszły miodzio! :yes: Boazeria to jednak najlepiej prezentuje się na skosach :)

dziękuję Dropinku :hug:, e tam, Twoja ścienna też będzie piękna, zobaczysz

najbardziej z tego wszystkiego cieszy mnie fakt, że już się zaczęło coś dziać tak na poważnie, nareszcie coś widać, wnętrza zaczynają się pomału zapełniać, marzenia i wyobrażenia się precyzują i uwidaczniają :)

z kolejnych posunięć to zamówiliśmy te szerokie, poziome dechy i parapety :), a z początkiem tygodnia jedziemy po płytki cegiełki do kuchni, które chyba także pojawią się w górnej łazience, musi zapaść też decyzja co do brodzików i kabin prysznicowych ;)

dorkaS bardzo miło Cię witam, zostań na dłużej, każda cenna rada jest bezcenna :)

a dzięki Tobie zapytam Was o opinie właśnie na temat pociachania sufitów w pionie listwami maskującymi ;)

tam gdzie się nie da, np w pokoju gościnym, gdzie są dwa okna dachowe, a sufit ma 6,5m długości i musiało być łączenie dwóch desek musieliśmy sufit podzielić na 7 odcinków od 90-100cm :rolleyes:

w sypialni wybraliśmy opcję bez dzielenia, gdzie też jest okno dachowe i nie szło tego podzielić na w miarę równe odcinki, a jak już to odcinki byłyby zbyt krótkie moim zdaniem

zostaje kwestia podzielenia sufitów w pokojach dzieci oraz na korytarzu

u dzieci sufity mają 3,6m i 3,7m długości i mają być podzielone na 4 części po ok.90cm, a korytarz ma 2,1m i dzielimy go na pół

bardzo jestem ciekawa Waszego zdania, bo może rzeczywiście lepiej wyglądają te sufity w całości :rolleyes:

Dropi na Ciebie zawsze można liczyć :hug: dziękuję, że tak wiernie do mnie zaglądzasz :)

Twoje zalinkowane źródło - to właśnie od niego wszystko się zaczęło odnośnie boazeryjnych sufitów, to u nich w nich się zakochałam :rolleyes:, nie złe klimaty u nich panują, szacun za ogrom samodzielnej pracy i trzymanie się ustalonego stylu

a dzielenie sufitów, tam gdzie może być - będzie :)

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...
Dropi smsa nie dostałam, a po okap jedziemy jutro, bo dzisiaj mąż był zawalony w pracy i nie było jak.

Wczorajsze zakupy uważam za udane: piekarnik i mikrowela przyjechały z nami + kilka dodatkowych dodatków :)

a Wy już macie zakupione coś z Datida??

Wybraliśmy się wczoraj bez dzieci i mieliśmy czas na buszowanie, oglądanie, przyglądanie, wybieranie... na spokojnie i padło kilka malutkich konkretów jeśli chodzi o kuchnię :)

- fronty Faktum Lidingo + czarne uchwyty,

- dębowy blat,

- zlew Domsjo 1-komorowy wtopiony + bateria Glittran czarna,

- AGD - wiadomo :)

temat do rozwiązania: gdzie umieścić piekarnik - pod płytą czy w wysokiej zabudowie wraz z mikrofalą tuż obok lodówki :confused:

mniej więcej ma ona wyglądać tak:

http://img805.imageshack.us/img805/7866/cam00163.jpg

mąż na koniec powiedział, że nigdy by nie przypuszczał, że będzie miał w swojej kuchni AGD z Ikei :lol2:

pokażę jeszcze finał końcowy naszej elewacji

http://img827.imageshack.us/img827/7692/cam00158.jpg

dojdzie jeszcze zadaszenie tarasu i weranda z barierką X, miało to już być robione z początkiem listopada, ale gościu leci w kule i nie wiem czy nie przełożymy już tego na wiosnę; tydzień temu przyjechał pokazać barierkę z podwójnych XX w naturalnym kolorze drewna, to powaliła mnie na kolana i przez dłuższą chwilę stałam tak: :jawdrop:, a ciekawe jak zareaguję na pomalowaną na biało :D jak np. tutaj

http://img696.imageshack.us/img696/5840/barierkax.jpg

witam, widzę że zdecydowaliście się na zakup: - zlew Domsjo 1-komorowy wtopiony - my również myślimy o jego wyborze. U Ciebie jest już na pewno użytkowany - możesz napisać jak się sprawuje ?? Nie ma z nim problemów? Boję się, że będzie się szybko uszkadzał - np. jak spadnie nóż, czy szklanka, będę wdzięczna za opinię :)