Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty Kierownika budowy

SebaSJZ

Recommended Posts

Witam,

Ja pracuję w niedużej firmie budowlanej i budujemy w okolicach żywca zwykle domki jednorodzinne. Mam wieloletnie doświadczenie w wykonawstwie i wiem jak wygląda robota gdy kierownik budowy jest osobą znajomą. W moim przypadku mój szef zwykle pełni również obowiązki kierownika budowy i chciałem ostrzec inwestorów przed takim rozwiązaniem. Wiem, że wielu na to "poleci" jeśli ktoś im zaproponuje: "wybudujemy Panu dom a kierowanie budową dostanie Pan gratis". Inwestorzy lecą na to bo widzą w tym oszczędność ok 2-3 tyś. Wg mnie to najgorsze rozwiązanie, zwłaszcza dla osób kompletnie nie znających się na budownictwie. Jak to większość firm budowlanych, również i nasza chcą ciąć koszty, czyli oszczędzają na czym tylko się da. Najtańsze materiały itp. Nawet wykonana robota wygląda jak wygląda. Jeśli " Kierownik budowy" wmówi inwestorom, że tak ma być, a oni w to wierzą bo to przecież wykształcony człowiek a w rzeczywistości robota jest wykonywana na szybko, bez staranności, ma wiele ukrytych wad ale my, jako wykonawcy mamy nacisk z góry bo: "już czeka na nas inna praca". Jeszcze raz ostrzegam inwestorów przed takimi firmami, bądź polecam zatrudnienie dodatkowo inspektora nadzoru inwestorskiego, który regularnie będzie kontrolował roboty. Sam niedawno zdałem egzamin na uprawnienia budowlane do kierowania robotami i nie rozumie do końca podejścia do budowy takich pseudo kierowników. Przecież to oni biorą odpowiedzialność za budowę nawet po zakończeniu robót. Jeśli już elementy konstrukcyjne często są odchudzane by zaoszczędzić na materiale bo takie "widzimisię" ma kierownik to takie osoby powinny dawno siedzieć. Jak widać dla niektórych liczy się tylko chęć zarobku.

Obecnie też szukam pracy by nabrać doświadczenia przy kierowaniu robotami choć uważam, że będę miał inne podejście do spraw budowlanych i staranności wykonywanych robót.

• 3 years później...
  • Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, mam pytanie odnośnie wpisów do dziennika budowy. Jesteśmy na etapie adaptacji projektu Dom w miłowonkach 3. Jest parę detali, które chciałabym zmienić, ale nie jestem jeszcze pewna. Chodzi np. o zmniejszenie otworu na drzwi czy przesunięcie delikatnie ścianki działowej. Na stronie archonu te zmiany są uznane jako nieistotne, powiedziano mi jednak, że o tej zmianie kierbud będzie musiał dokonać wpis. Czy za coś takiego weźmie dodatkowe pieniądze?

Pytam, bo w sumie zmiany nieistotne mam bezpłatnie u architekta i on mi je może nanieść. Problem w tym, że w sumie chciałabym o nich zdecydowac na etapie budowy, ocenić czy nadal stac mnie na szerokie drzwi itp ;) Na przyszły rok w planie SSO, a możliwe że ścianki działowe w 2020, mogą mi się więc jeszcze odwidzieć te zmiany, więc nie chcę ich wprowadzać teraz. z góry dziękuję za odpowiedź :)

Mi architekt za każdą zmianę chciał liczyć kasę ale sam zaproponował żeby nic nie ruszać i wszystkie zmiany zrobić kierbudem.Kierbud wszystkie zmiany zrobił w cenie ale każdy może inaczrj do tego podchodzić.U mnie zmian było dużo, i koszt zmian byłby ogromny, a tak nie zapłaciłem ani grosza a część zmian wyszła podczas budowy.

Witam, mam pytanie odnośnie wpisów do dziennika budowy. Jesteśmy na etapie adaptacji projektu Dom w miłowonkach 3. Jest parę detali, które chciałabym zmienić, ale nie jestem jeszcze pewna. Chodzi np. o zmniejszenie otworu na drzwi czy przesunięcie delikatnie ścianki działowej. Na stronie archonu te zmiany są uznane jako nieistotne, powiedziano mi jednak, że o tej zmianie kierbud będzie musiał dokonać wpis. Czy za coś takiego weźmie dodatkowe pieniądze?

Pytam, bo w sumie zmiany nieistotne mam bezpłatnie u architekta i on mi je może nanieść. Problem w tym, że w sumie chciałabym o nich zdecydowac na etapie budowy, ocenić czy nadal stac mnie na szerokie drzwi itp ;) Na przyszły rok w planie SSO, a możliwe że ścianki działowe w 2020, mogą mi się więc jeszcze odwidzieć te zmiany, więc nie chcę ich wprowadzać teraz. z góry dziękuję za odpowiedź :)

To zależy od kierownika budowy,mi za 500zł całą poprowadził, jeszcze mi 100zł dał za usługę którą mu prywatnie robiłem.

Ale to po znajomości:). Samemu mi się nie chce za 100zł jechać aby odebrać w odległość większą niż 20km.

Dla znajomych to za dobrą flaszkę robię plus transport po ich stronie, sorry ale wygodny jestem.

Dom budujesz i chcesz przycebulić na kierowniku...

Jak coś idzie nie tak to oczywiście pretensje do KB ale jak trzeba wyłożyć porządną kasę to już płacz.

Potem powstają takie cuda jednorodzinne gdzie inwestor decydował co i jak "lepiej niż w projekcie" a kierownik tylko od wpisów. Wszystko zaczyna się od najtańszego "gotowca" zaadoptowanego po najmniejszej linii oporu. Na podstawie takich projektów nie da się wybudować domu bez popełnienia błędów. Brak wykonawczych, koordynacji, dobranych spójnych technologii. Wybory podjęte na zasadzie - system za drogi, to kupię taniej a to zastąpię czymś innym bo majster tak radził. A potem winny kierownik bo nie powiedział jak to zrobić - lub sam nie wiedział bo niektórych cudów projektowych zwyczajnie nie da się poprawić.

Pół biedy jeżeli budujecie dla siebie na całe życie ale często sytuacja zmusza aby dom sprzedać i wtedy wychodzą kwiatki.

Współczuje kierownikowi, który się podejmie obowiązków przy Twojej budowie...

Dom budujesz i chcesz przycebulić na kierowniku...

Jak coś idzie nie tak to oczywiście pretensje do KB ale jak trzeba wyłożyć porządną kasę to już płacz.

Potem powstają takie cuda jednorodzinne gdzie inwestor decydował co i jak "lepiej niż w projekcie" a kierownik tylko od wpisów. Wszystko zaczyna się od najtańszego "gotowca" zaadoptowanego po najmniejszej linii oporu. Na podstawie takich projektów nie da się wybudować domu bez popełnienia błędów. Brak wykonawczych, koordynacji, dobranych spójnych technologii. Wybory podjęte na zasadzie - system za drogi, to kupię taniej a to zastąpię czymś innym bo majster tak radził. A potem winny kierownik bo nie powiedział jak to zrobić - lub sam nie wiedział bo niektórych cudów projektowych zwyczajnie nie da się poprawić.

Pół biedy jeżeli budujecie dla siebie na całe życie ale często sytuacja zmusza aby dom sprzedać i wtedy wychodzą kwiatki.

Wow...@brunoted przeczytaj proszę moje pytanie raz jeszcze, zanim zaczniesz mnie oskarżać o 'przycebulenie na kierowniku'. Nie napisałam nigdzie, że chce oszczędzać na jakiś kluczowych sprawach ani ile zamierzam wydać na kierownika. Zapytałam o zmiany, które są opisane przez biuro projektowe jako NIEISTOTNE. Budowa domu zajmie nam na pewno więcej niż rok, więc pewne koncepcje mogą się zmienić (delikatnie) i dlatego pytam bardziej doświadczonych o radę. Dziękuję tym, którzy mi uprzejmie odpowiedzieli :).

@brunoted - na przyszłość nie oceniaj ludzi z góry jeśli nie masz pojęcia o szczegółach.

PS. Nie ma czegoś takiego jak 'najmniejsza linia oporu', mówi się 'linia najmniejszego oporu''

Pozdrawiam

A patrząc na Twoje wypowiedzi, to ja współczuje inwestorom, którym prowadzisz budowy...

A patrząc na Twoje wypowiedzi, to ja współczuje inwestorom, którym prowadzisz budowy...

Dobre ;) Muszę pogadać z inwestorami, czy czasem nie popełniają poważnego błędu zlecając mi prace.

To może napiszę inaczej: KB ma obowiązek wpisania w oświadczeniu zmian nieistotnych, więc to powinno być ujęte w jego wynagrodzeniu. Pytanie się o kwotę, za taki wpis jest zwyczajnie nie spotykane.

Uwagi ad. stylistyki zdań pozostawię bez komentarza bo wiedza owszem przydatna ale u prof Miodka a nie na budowie...

To może napiszę inaczej: KB ma obowiązek wpisania w oświadczeniu zmian nieistotnych, więc to powinno być ujęte w jego wynagrodzeniu. Pytanie się o kwotę, za taki wpis jest zwyczajnie nie spotykane.

I nie można było tak od razu zamiast pisać złośliwości i oskarżać innych o cebulactwo...? O to właśnie pytałam, czy zmiany nieistotne z reguły wliczają się w całe wynagrodzenie, czy KB liczy za to osobno. Nie wiem czy to było niespotykane pytanie, myślę, że dla takich początkująch osób jak ja nie ma dziwnych pytań, a chyba takich amatorów poszukujących wiedzy jest tu wiele. Forum czytam i zadaję na nim pytania własnie po to, żeby być przygotowana i móc potem swobodnie rozmawiać m.in. z KB.

Dziękuję za odpowiedź