Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty Kierownika budowy

SebaSJZ

Recommended Posts

Niestety czasy i sytuacja w budownictwie zmieniają się . Funkcja kierownika budowy jest najbardziej odpowiedzialną funkcją w procesie budowlanym. Praktycznie odpowiada za wszystko co dzieje się na terenie budowy. Od postawienia tablicy informacyjnej budowy po np. pomysł cieśli polegający na wbiciu sobie gwoździa w dłoń. Od zgodności wykonania z projektem fundamentów aż po dach i cal;e zagospodarowanie terenu działki. Za porządek na budowie

( tzn nieporządek ) i za brak szelek u dekarzy . Coraz mniej frajerów którzy decydują się za 2000 zł. pełnić rolę kierownika budowy. Kary jakie czekają na kierownika budowy są poważne. Większość kierowników działa wyłącznie ze swoimi , sprawdzonymi firmami wykonawczymi. Zaostrzają się kontrole Nadzoru Budowlanego, zaostrzają się kary. Kierownicy przestają być figurantami w papierach , lecz pełnią tę rolę będąc na budowie jak najczęściej. A jeśli wykonawca jest cienias , no to odpowiedzialność kierownika wzrasta wprost proporcjonalnie do umiejętności i sposobu wykonania robót budowlanych przez tego wykonawcę. Odpowiedzialny kierownik budowy za nadzór nad budową budynku mieszkalnego jednorodzinnego w układzie nieskomplikowanym jeśli chodzi o umiejscowienie budowy ( centrum miasta czy dziura zabita dechami) nie licząc dojazdu oczywiście kosztuje w granicach 4500 - 8000 zł netto. 4500 zł - blisko i budowa prosta . 8000 - trochę dalej ( koszty dojazdu i tak oddzielnie) i budowa o stopniu skomplikowanym. I nie ma że boli . Za 1500 zł nie chciałbym kierownika budowy bo to jak chiński wyrób. I dla jasności : odpowiedzialność inspektora nadzoru inwestorskiego na budowie ( w momencie kiedy jest on obowiązkowy ) jest o 2/3 mniejsza niż kierownika budowy. Inspektor odbiera roboty od kierownika , sprawdza prawidłowość wykonania danych elementów budynku etc.

Czyli rola która polega głównie na kontrolowaniu , a jak wiadomo kontrola to najlepsza fucha we wszystkich gałęziach gospodarki. I tu jest paradox : z pewnych źródeł wiem ,że inspektorzy nadzoru inwestorskiego trzepią inwestora za swą nikłą rolę po 10.000 zł za budowę o małym stopniu skomplikowania.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
Mój wziął 1500 netto - okolice kęt koło bielska.Na budowie do sso był z 15 razy, do tego wykonałem do niego z 50 telefonów:) Kierownik z 25 letnim stażem posiadający uprawnienia architektoniczne z zakretu instalacji gazowych i konstrukcyjnych i projektowych, posiadający firme zatrudniającą 6 osób i wykonujący głównie duże inwestycje. Chyba najbardziej znany w okolicy. I cena wcale nie po znajomości. Za załatwienie pozwolenia na budowe, adaptacje,dojazd, media i liczne zmiany w projekcie archaonu wziął 3000netto Edytowane przez turalyon

4500-8000zł... a ja powiem sześć dziewięćset :p a dla "Dziennika Telewizyjnego powiem bez kozery" dziesięć pięćset... licytujemy się kto bierze więcej?

Jeśli Pan chce w ciągu roku dorobić się kokosów to życzę powodzenia w szukaniu frajerów :p

ooo i za śmieci Pan odpowiada... :lol2:, a za dobre pożycie w małżeństwie i dzieci sąsiadów? :cool:

Szanowny kolego - zanim zaczniesz nabijać się z obowiązków kierownika przytoczonych przez peege, to przeczytaj sobie ustawę "Prawo Budowlane". Obowiązki i odpowiedzialność prawna kierownika budowy są takie same niezależnie od dogadanej kasy (500 zł czy 8 000 zł).

• 1 month później...
Ty nie masz Kierownika Budowy tylko człowieka który odebrał zbrojenie i wpisał się w dziennik. Kierownik Budowy jak sama nazwa wskazuje KIERUJE BUDOWĄ i jego obowiązkiem wedle panującego w Polsce prawa jest być na budowie którą kieruje dzień w dzień.

Proponuje najpierw wglębić sie w Prawo Budowlane a później pisac na temat obowiązków kierownika budowy.

Witam.

Nowy jestem na forum, ale w trakcie budowy domu. Jak zaczynałem budowę i podpisywałem z firmą umowę na realizację stanu dew domu, to było pytanie czy szukam kierownik na własna rękę. Powiedziałem, że tak i znalazłem jakiegoś Antka z polecenia znajomego- za 3500zł za cała budowę(ok12 miesięcy). I to był błąd, bo chłopa nie mogli się doprosić żeby na czas przyjechał na budowę(zalewanie ław żelbetowych), a nie chcieli lać przed wizytą. Szybko się skończyła nasz współpraca z Antkiem, dopłaciłem firmie 3000zł i oni załatwili kierownika. Potem głupio zrobiłem, bo jak lali słupy i wieńce, to przyjechałem ze szwagrem inżynierem budownictwa coby rzucił okiem czy kierownik nie figurant i czy zbrojenia są ok... szwagier mnie wyśmiał na budowie żebym nie robił durnia z siebie, bo i kierownik i ekipa wie co robi. Ot, taki przykład z życia!

Ja jestem na etapie adaptacji projektu, ale już szukam kierownika budowy. Jeden zaproponował mi 8 wizyt na budowie za 2500 zł, natomiast w przypadku gdyby budowa przeciągnęła się o kolejny rok to winszował sobie wzrost wynagrodzenia każdego miesiąca o 1/12 od ceny 2500 zł

• 2 months później...
1500 netto na śląsku. W planie 20 wizyt. Jesli przekroczymy to kolejne po stówce. Człowiek, który prowadził budowy znajomym i wszyscy zadowoleni. Wszystkie uprawnienia i staz ma. Inne propozycje to od 1500/15 wizyt i od innego 2500 za "kilka" pod warunkiem, że kierownik nie będzie miał "problemów" z ekipą. Temu Panu podziękowaliśmy.

1500 netto na śląsku. W planie 20 wizyt. Jesli przekroczymy to kolejne po stówce. Człowiek, który prowadził budowy znajomym i wszyscy zadowoleni. Wszystkie uprawnienia i staz ma. Inne propozycje to od 1500/15 wizyt i od innego 2500 za "kilka" pod warunkiem, że kierownik nie będzie miał "problemów" z ekipą. Temu Panu podziękowaliśmy.

Podziwiam takich "kierowników budów" - za 75zł za wizytę brać na siebie odpowiedzialność za kierowanie budową. Nie od dziś wiadomo, że najwięcej ukaranych inżynierów z uprawnieniami jest w związku z budowami domków jednorodzinnych.

Potwierdza się moja opinia dot. prawa budowlanego. Za budowę domków jednorodzinnych powinien w 100% odpowiadać Inwestor. Jak chce może sobie zatrudnić - inspektora nadzoru, na którego zrzuci część odpowiedzialności na podstawie umowy. Ale jak nie chce to niech sam pilnuje czy:

wytyczono prawidłowo obiekt, czy ogrodzono budowę, czy napisano plan bioz, kompletuje dokumentację budowy (atesty, aprobaty, certyfikaty), pilnuje bezpieczeństwa na budowie, pilnuje realizacji zgodnie z projektem, pisze oświadczenia itp...

Niestety wielu inżynierów tzw. starszej daty posiada komplet uprawnień (kiedyś nie było tylu specjalizacji) i tylko dzięki temu mogą zapełnić kierowanie wszystkimi robotami (budowlane, sanitarne itp). Jak wygląda to kierownikowanie widać po problemach, które potem trzeba rozwiązywać.

I powtarzam, bez dobrego projektu, planowania i nadzoru dobry budynek (bez błędów) nie powstanie. Często ludzie nawet mieszkając nie zdają sobie sprawy ile rzeczy zostało skopanych podczas budowy.

Skoroś taki mądry to sam sobie zrób uprawniania i bądź kierownikiem na budowie a nie tłumacz mi ile z tym roboty. To co wypisałem to tylko mały wycinek tego za co jest odpowiedzialny Kierownik Budowy i co musi wykonać.

Ktoś kilka postów wyżej napisał wyraźnie, że Ci co decydują się na kierowanie budowami domków za 1500zł to frajerzy ja bym dodał ryzykanci.

To Twoja sprawa, czy zatrudnisz frajera czy profesjonalistę ale zapewniam Cię, że profesjonalista będzie kosztował i to sporo. Większość wybierze frajera nie licząc się z konsekwencjami.

Dzięki takiemu podejściu ja mam pełno roboty ;)

Właśnie widac ile masz roboty! Sezon nastał w pełni a ty smarujesz na FM zamiast harowac na budowie od świtu do nocy ( wszak taki perfekcjonista to tak by robił)

PS. Jak już reklamujesz się to rób to z fasonem. Wykup płatny profil swej działalności, a nie bądź frajerem przemycającym w postach samoreklamę.

Osobiście szukam pieczątkowca.

wczymzecz to podasz namiary na tych kierowników?

Nie reklamuje się na tym forum i generalnie nie mam potrzeby się reklamować. Wkurza mnie problem "pieczątkowców" jak to sam określiłeś i dlatego udzielam się w dyskusji, choć dzięki "pieczątkowcom" mam więcej pracy. Sezon wbrew temu co piszesz mam cały rok.

O postach w wątku przypomina mi mail stąd w miarę regularna reakcja.

Powodzenia w budowaniu ;)