Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja termiczna kolumny betonowej

krzychor

Recommended Posts

Witam serdecznie

proszę o podpowiedź, jak zaizolować kolumnę betonową o przekroju poprzecznym w kształcie koła i średnicy ok 30 cm

Kolumna podpiera pokój nad tarasem i stanowi mostek cieplny, ściany ocieplone styropianem.

Niestety ten kształt koła mnie przerasta.

Nie wiem, czy jest jakiś materiał izolacyjny na tyle giętki żeby zawinąć go na kolumnie lub gotowe kształtki do obklejenia kolumny....

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

krzychor

• 2 weeks później...
Może pakiet wełny z komina systemowego?

hmmm, brzmi interesująco, ale nie wiem co to jest,

Gdyby były to jakieś kształtki z twardej wełny, którą można tynkować to byłby strzał w dziesiątkę....

Czy ta wełna jest sprasowana i twarda, tak żeby można było ją pokryć siatką i zatynkować?

z góry dzięki i pozdrawiam

Można zastosować izolację ze zwykłej miękkiej wełny mineralnej a na to na profilach zastosować AQUAPANEL Takie coś jak płyta GK ale z możliwością stosowania na elewacji. Nie wiem, jaki promień ma Twoja kolumna - są ograniczenia promienia gięcia. Jako ciekawostkę powiem, że Allianz Arena w Monachium jest z tego wykonana :) oczywiście pod tymi balonami.

Dziękuję za podpowiedzi,

ciekawe są te panele, ale kolumna ma jedynie 25 cm średnicy, więc obawiam się, że aż tak się nie wygną.

Chyba najprościej wyciąć te pierścienie ze styropiany, ale tu trzeba mieć zdolności żeby zrobić to prosto.

Kupie taki styropian i sprawdzę na jednym kawałku, ale u mnie z dokładnością kiepsko...

dziękuję za dotychczasowe pomysły, jakby ktoś miał jeszcze coś ciekawego to chętnie poczytam :)