araman 14.04.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Witam wszystkich nie byłem na forum bardzo długo ale mam nadzieje że dalej można tu uzyskać konkretną pomoc.Planuję zadaszenie tarasu ( ogrodu zimowego-bo wg informacji ze starostwa na wykonanie ogrodu zimowego potrzebne jest tylko zgłoszenie a nie trzeba uzyskiwać pozwolenia na budowę byle było do 25 m2) Mam pytanie dotyczące konstrukcji. Mam taras o wymiarach 6.6 m x 4.5 chciałbym dać z przodu 5 słupów 15 x 15 po bokach po 3 słupy i od tyłu dopiąć to do wystających krokwi dachowych i podeprzeć zastarzałami umocowanymi do belki umocowanej do ściany budynku podpartej na 3 słupach 15 x 15. Chciałbym to przykryć dachówką karpiówka w łuskę aby było tak samo jak reszta dachu. więc muszę dać solidne krokwie myślę o 18 x 7 ( chyba takie są standardowe) będą miały ok 5 długości. Niestety pochylenie dachu będzie trochę małe ok 15-20 % więc muszę chyba zrobić odeskowanie i papę aby całość była szczelna. CO sądzicie o moim pomyśle czy to wszystko wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 18.04.2011 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 szkoda ze nie ma pomocy. trzeba się głowic samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 19.04.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Witam 1. 6,6 x 4,5 to więcej niz 25 - a dach pewnie jeszcze troche większy 2. Z przodu "aż się proszą" cztery słupy - (co 2 m) - 5 nie będzie wyglądało. 3. z boków - jeden po środku (narożne wspólne) - ale oprzy dachu jednospadowym i jakby miał podpierac tylko zewnętrzną krokiew - to konstrukcyjnie jest nieuzasadniony. 4. Pzekrój słupa zelzey też od jego długości 5. Przekrój krokwi zalezy od ich rozstawu. 6. Krokwie mocowane do krakwi dachowych (bo pewnie spadki dachu i "ogrodu" są inne i nie ma możliwości oparcia zadaszenia na murłacie) - nie bardzo to widzę Jak a słupy przy ścianie to niech będą wyższe i na położenej na nich belce można oprzeć krokwie. Zastrzały moga byc mocowane do drugiej belki (zamocowanej niżej ) lub do słupów - bezpośrednio. Jak na ścienie jest styropian/wełna + tynk cienkowarstwowy - to nienajalepiej... Zastrzały - aby wszysko jakoś wyglądąlo - dałbym poziome belki (pod krokwaimu) tak aby zastrzały wypadały na połaczniu tych belek ze ściana (belką przy scianie) .. Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts