Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty - izolacja przed wilgocią i co zrobić z ziemią

Recommended Posts

Pod koniec zeszłego roku zdecydowałem się na rozpoczęcie budowy i postawienie fundamentów domu Nutka z MTM Styl (z poddaszem użytkowym). Przewiduję ściany 3-warstwowe. Wylałem zbrojone ławy fundamentowe na szerokość 60-65 cm, co wg niektórych jest podobno wymagane dla kilkupiętrowego budynku. Ściany fundamentowe zbudowałem z bloczków - 25 (ściana wewnętrzna) - styropian 8 zm - 12 ściana zewnętrzna.

Poziom 0 jest na wysokości ok. 1,20 m ponad obecny poziom terenu (po wybudowaniu domu przewiduję podwyższyć teren działki o ok. 25 cm.)bo jest trochę "w dole".

Na wiosnę okazało się, że na działce i wokół fundamentów zebrała się woda (i dosyć długo wsiąka w ziemię).

Może ktoś mi podpowie, czy w takiej sytuacji powinienem dokopać się do ław i pionowo zabezpieczyć ściany fundamentowe z obydwu stron, a jeżeli tak to czym najlepiej. Może jednak trzeba przeprowadzić na zewnątrz jakąś instalację odwadniającą.

Kolejnym moim problemem jest to, czy do środka budynku (tj. w miejsca pod przyszłe pomieszczenia) można wrzucać ziemię i glinę (oczywiście tylko do pewnej wysokości)jaka została wcześniej wykopana, czy też trzeba całość wypełnić piachem albo pospółką.

Proszę o życzliwość i pomoc.

Jeśli nie przesmarowałeś ścian fundamentowych żadnym środkiem to zrób to koniecznie. Odkop całe ściany fundamentowe i przesmaruj np. Dysperbitem lub Izobudem lud Abizolem.

W przypadku słabo przepuszczalnego gruntu dobrze jest zrobić drenaż na obrysie budynku.

Nie zasypuj ław i ścian fundamentowych gliną ani ziemią. Tylko piach i żwir.

Pozdrawiam

1. Ściany fundamentowe musza byc zabezpieczone pinową izolacja przeciwwilgociową np. pomalowane Abizolem. To powinieneś zrobic juz na etapie budowania fundamentów, jesli tego nie zrobiłeś to musisz teraz odkopać i zaizolować. Jeżeli masz grunt pdomokły pomyśl tez o drenażu (to juz na wyczucie, zobacz u sasiadów).

2. Do podłogi na gruncie nie możesz uzywac humusu (czyli jak Ty to nazywasz: ziemi). Pospółka,piasek zagęszczanie i na to beton. Zgarniety humus wykorzystaj raczej w ogrodowej części.

pzdr

Alanta, niestety teraz nie mam przed sobą projektu, żeby stwierdzić czy izolacja pionowa ścian fundamentowych była przewidziana i bezwzględnie wymagana. Stało się jednak tak, że Projektant, któremu zleciłem nadzór inwestorski "doradził" zrobienie tylko dobrej izolacji poziomej. Nie miałem wtedy podstaw mu nie wierzyć. Cóż, teraz jeszcze nie jest za późno. Pozdrawiam

Alanta, nie twierdzę, że izolacji nie ma w projekcie, chociaż sprawdzę to z ciekawości. Dla mnie najgorsze jest jednak to, że posłuchałem się jednego człowieka, który nie tylko nie zwrócił mi na to uwagi, wręcz przeciwnie - nie widział potrzeby izolacji pionowej.Jest to nauczka na przyszłość. Pozdrawiam

Marbi- Projektant, któremu zleciłeś nadzór inwestorski wie co robi: izolacja pionowa jest dla frajerów z kasą

tobie wystarczy pozioma

a i gliną możesz zasypać - nie jest agresywna w stosunku do betonu, końcówkę 15 cm zasyp żwirem

pozdro

I kogo teraz posłuchać? Nie wiem, na ile porady Anonimowego nie spowodują czegoś przykrego w przyszłości. Na pewno proponowana przez niektórych na forum izolacja pionowa nie zaszkodzi, ale czy jest bezwzględnie wymagana. Czy glina i ziemia mogą być wsypane do środka - nie jestem przekonany. Proszę o kolejne opinie, dziękując jednocześnie za dotychczasowe.

Jeśli fundamenty sa dobrze wykonane(dobry beton) i nie ma wnich pęcherzy powietrza to co morze grozić takim fundamentom?

kiedyś stawiali bez izolowania fundamentów i to nie tylko dla tego, że nie było tylu środków co teraz.

Argument, Ze 150 zł to małe koszty, jest mało przekonywujący.Mysląc w ten sposób można wydać kilkanaście lub kilkadziesiąt razy po 150 zł na niepotrzebne elementy i spokojny sen stanie się koszmarem.

Wiesz co Bezimienny - nie odpowiem Ci teraz, ale czytałem w tekście napisanym przez mądrzejszych ode mnie w tym zakresie, ze jednak przeszkadza. Budowlańcem nie jestem ale wiem jak destrukcyjna bywa wilgotne środowisko, znam zjawisko podsiakania kapilarnego i parę pobocznych tematów. Może ktoś się tu jeszcze wypowie madrzejszy ode mnie. I dlatego zrobiłem izolację.

Śpię spokojnie taaak, wysypiam się, nie budzę się zlany potem , że coś mi tam podsiąka. Luksus za 150 zetów!

A ty oszczędzaj, oszczędzaj lisku chytrusku. Napisz jak się zdecydujesz np. na rezygnację ze zbrojenia, dasz 3 cm styropianu a nie 10, zamiast betonu wieniec zrobisz z zaprawy: historia zna take przypadki i widzę że do nich należysz. W końcu wydasz kase na naprawę tego co miało byc chronione i na samą ochronę! Pewne koszty ponieść trzeba i nie ma ucieczki od nich.

Chytry 2 razy traci. :cool:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: EM dnia 2002-05-16 14:11 ]