Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FR rozłącznik instalacyjny jaki?

Recommended Posts

To nie jest tak, że to co mi wchodzą kable zasilające w rozdzielnie (oprócz PE) wpinam od dołu w rozłącznik FR a dopiero zanim idzie dalej?Oczywiście to w przypadku 4-ro polowego FR. W 3 polowym tor N wchodzi bezpośrednio w ogranicznik i różnicówki (w moim przypadku 3 jednofazowe) z pominięciem rozłącznika. Za różnicówkami są wtedy 3 tory N i pod nie podłącza się poszczególne N z danego obwodu.

Przewód N idzie najpierw na szynę PE i jest z nią trwale podłączony.

Dopiero z szyny N wchodziłby na rozłącznik.

Innymi słowy, 3 polowy.

Jak sam powiedziałeś, zdania elektryków są podzielone ;)

Nie wiesz, jak to jest zrobione u niego. Ja np. punkt rozdziału N z PE mam wogóle poza swoją instalacją, jeszcze w TL-ce w ulicy.

Tak czy tak jednak, ponieważ ma to być rozłącznik pepoż, sugerowałbym raczej rozłączanie nim wszystkiego, co do domu przychodzi (a więc N również) i dopiero za nim robienie wszelkich kolejnych elementów. Tak, żeby po rozłączeniu tego FRa, napięcie w rozdzielni nie miało prawa pojawić się nigdy i nigdzie (pomijając oczywiście zaciski wejściowe FRa).

J.

jaki zastosować rozłącznik instalacyjny w domu jednorodzinnym

Trzypolowy, bo:

Przewód N idzie najpierw na szynę PE i jest z nią trwale podłączony.

Dopiero z szyny N wchodziłby na rozłącznik.

Przewód N nigdy nie idzie na szynę PE. Albo nie wiesz o czym piszesz, albo opisujesz robotę partacza. Tak czy siak żaden to argument.

Bo:

Tak czy tak jednak, ponieważ ma to być rozłącznik pepoż,

FR nie jest wyłącznikiem a ROZŁĄCZNIKIEM, a dla celów ochrony od pożarów mają być stosowane wyłączniki. Niestety nie wiesz, że budynki o kubaturze do 1000m3 nie muszą takich posiadać. Argument chybiony.

Ja np. punkt rozdziału N z PE mam wogóle poza swoją instalacją, jeszcze w TL-ce w ulicy.

Możesz mieć oczywiście, co nie znaczy, że inni mają też mieć na dzień dobry spieprzoną instalację. Dlatego ten argument też jest do bani.

Ale możesz konkretniej? W miarę możliwości operując konkretami, a nie dywagacjami, co wiem a czego nie wiem?

Dlaczego trzypolowy? Bo nijak to nie wynika z twojej odpowiedzi.

Co do tego czym jest FR - tak, masz rację, to jest rozłącznik, nie wyłącznik. I masz też rację, że w dużych obiektach muszą być montowane wyłączniki pepoż zgodnie z wytycznymi, których sam rozłącznik nie spełnia. Jak to się ma jednak do sytuacji omawianej tutaj? Kiedy inwestor budując nieduży obiekt chce mieć nadobowiązkowy a niezabroniony element, jakim jest rozłącznik i pyta, jaki będzie lepszy?

I do co mojej instalacji jeszcze - takie warunki mi wydał ZE i tak też jest to zrobione. Dlaczego uważasz, że jest "na dzieńdobry totalnie spieprzona"?

J.

Dlaczego uważasz, że jest "na dzieńdobry totalnie spieprzona"?

Bo mając WLZ złożony z 4 żył nie ma żadnych niedomówień. Przewód ochronno-neutralny rozdzielany jest na przewód ochronny, który ma być połączony z uziomem fundamentowym budynku i na przewód neutralny, który w takim przypadku nie stwarza żadnego zagrożenia. A mając zasilanie czteroprzewodowe od strony ZE nie da się zamontować zgodnie z przepisani rozłącznika czteropolowego. Więc po co ta piąta żyła między budynkiem i złączem? Jakie jest jej zadanie?

To, że ZE wydaje jakieś głupie WT,nie znaczy że nie ma od tego odstępstwa. Moje też napisało debilizmy. Wystarczy tylko dobrze zapytać i już im rura mięknie. Ale trzeba wiedzieć o co i jak pytać. A jeżeli płacą ze swoich, to mogą nawet zrobić gruszki na wierzbie.