Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestesmy szczesliwymi uzytkownikami Opala, zmienialismy:

- likwidacja słupa w kuchni

- likwidacja spiżarni na rzecz wiekszego przesionka

- strych uzytkowy

- pomniejszenie łazienki na parterze

- drobne przeróbki w łazience z sypialnią

Nie zmienialismy nic w temacie schodów, o które wciąż mamy pytania od ,,przejeżdżających- oglądających" wycieczek.

Są ogromnym atutem wizualnym i uzytkowym. Nie wiem skąd biorą sie ciągłe pytania ale chyba to taka moda teraz :-)

W naszej ocenie ich szerokość i usytuowanie jest idealne. W projekcie po 9 mcach mieszkania nie zmienilibysmy nic poza lekkim powiekszeniem garażu.

Pralnia z balkonem na pietrze zasługuje na 6 - o to rowniez sa ciągłe pytania.

Posiadamy rekuperację, koszty ogrzewania w pierwszym roku użytkowania ok 5500 PLN, ( temp w domu 23st).

Dom został wybudowany i wykonczony w rok, w co oczywiście nikt nie wierzy ( od momentu wjechania koparki do pierwszego noclegu na kartonach). Nie mieliśmy żadnych problemów z ekipą ktora budowała i kolejną ktora wykańczała wnętrza. W trakcie budowy nie przeżyliśmy żadnej drastycznej niespodzianki, złodziejstwa czy grubych nieporozumień.

Jesli macie jakies pytania to proszę

Koszt ogrzewania wydaje mi się całkiem spory.

Wiadomo, że nowy dom i pierwszy rok zawsze nie są adekwatne, ale mimo wszystko.

Brakuje informacji czym grzejecie?

Jakie ogrzewanie (podłogówka, nadmuchowe, itp)?

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Mój OPAL jest już na etapie stanu surowego i w tej chwili kładą więźbę dachową.

Okazało się, że ekipa którą spotkałem na budowie jednego z forumowiczów jest wypasiona w dodatku właściciel firmy mieszka zaledwie kilka ulic od naszej inwestycji. Na budowie niezależnie od dnia zawsze pracowało od 10-15 osób co było dla mnie szokiem bo bardziej wyobrażałem sobie 3 murarzy co ciułają powolutku te ściany:)

Pierwsze prace zaczęli po 20 marca od wycinki lasu i przygotowania terenu więc było tego trochę a w ciągu dwóch miesięcy dom stoi, w przyszłym lub kolejnym tygodniu wchodzi ekipa z dachówką, elektryk itd.

Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to są zaledwie 3:

1. Zniknął słup z salonu

2. Duże okno w salonie przerabiamy na wielkie balkonowe 3,4m szerokości w HS'ie

3. Na górze w korytarzu nie będzie ścianek na szafy (jest sporo miejsca w garderobach więc nie ma co zacieśniac korytarzu bo uwierzcie mi wchodziłoby się wprost na ścianę.

Postaram się wrzucic jakieś fotki.

Powodzonka dla wszystkich

PS. Dom buduję w okolicach Wwy (to informacja dla tych co chcieliby jakiś kontakt do ekipy budowlanej)

Załączam dwa zdjęcia - 23 marzec i 23 maj:)

Witam,

czy istnieje możliwość obejrzenia domu oraz przekazania informacji dotyczącej ekipy budowlanej?

Jeśli tak proszę o informację na priv ([email protected])

Pozdrawiam

Asia

• 4 months później...

Witam

mam pytanie do Państwa, czy ktoś z Was jest aktualnie na etapie budowy lub wykończenia OPALA w mazowieckim? Jeżeli byłoby to możliwe to chciałbym przed zakupem projektu zobaczyć go "z bliska" :confused:

Będę wdzięczny za kontakt na [email protected]

serdecznie pozdrawiam

Radek

• 7 months później...
  • 1 year później...
  • 2 months później...
  • 4 years później...