aleksander_a 29.07.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Witam, jestesmy szczesliwymi uzytkownikami Opala, zmienialismy: - likwidacja słupa w kuchni - likwidacja spiżarni na rzecz wiekszego przesionka - strych uzytkowy - pomniejszenie łazienki na parterze - drobne przeróbki w łazience z sypialnią Nie zmienialismy nic w temacie schodów, o które wciąż mamy pytania od ,,przejeżdżających- oglądających" wycieczek. Są ogromnym atutem wizualnym i uzytkowym. Nie wiem skąd biorą sie ciągłe pytania ale chyba to taka moda teraz W naszej ocenie ich szerokość i usytuowanie jest idealne. W projekcie po 9 mcach mieszkania nie zmienilibysmy nic poza lekkim powiekszeniem garażu. Pralnia z balkonem na pietrze zasługuje na 6 - o to rowniez sa ciągłe pytania. Posiadamy rekuperację, koszty ogrzewania w pierwszym roku użytkowania ok 5500 PLN, ( temp w domu 23st). Dom został wybudowany i wykonczony w rok, w co oczywiście nikt nie wierzy ( od momentu wjechania koparki do pierwszego noclegu na kartonach). Nie mieliśmy żadnych problemów z ekipą ktora budowała i kolejną ktora wykańczała wnętrza. W trakcie budowy nie przeżyliśmy żadnej drastycznej niespodzianki, złodziejstwa czy grubych nieporozumień. Jesli macie jakies pytania to proszę Koszt ogrzewania wydaje mi się całkiem spory. Wiadomo, że nowy dom i pierwszy rok zawsze nie są adekwatne, ale mimo wszystko. Brakuje informacji czym grzejecie? Jakie ogrzewanie (podłogówka, nadmuchowe, itp)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynio 16.09.2013 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Zastanawiam się jaki piec wstawić. Ekogroszek na pewno , tylko jaka moc. Dom ocieplony 20cm styro 0.31, okna U-0.8 i rekuperator, poddasze będzie mieszkalne czyli ponad 200m2 do ogrzania. Wybieram pomiędzy 17kw i 23kw sas multi. W projekcie był bodajże 22kw gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulemy 16.09.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Witam, Mój OPAL jest już na etapie stanu surowego i w tej chwili kładą więźbę dachową. Okazało się, że ekipa którą spotkałem na budowie jednego z forumowiczów jest wypasiona w dodatku właściciel firmy mieszka zaledwie kilka ulic od naszej inwestycji. Na budowie niezależnie od dnia zawsze pracowało od 10-15 osób co było dla mnie szokiem bo bardziej wyobrażałem sobie 3 murarzy co ciułają powolutku te ściany:) Pierwsze prace zaczęli po 20 marca od wycinki lasu i przygotowania terenu więc było tego trochę a w ciągu dwóch miesięcy dom stoi, w przyszłym lub kolejnym tygodniu wchodzi ekipa z dachówką, elektryk itd. Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to są zaledwie 3: 1. Zniknął słup z salonu 2. Duże okno w salonie przerabiamy na wielkie balkonowe 3,4m szerokości w HS'ie 3. Na górze w korytarzu nie będzie ścianek na szafy (jest sporo miejsca w garderobach więc nie ma co zacieśniac korytarzu bo uwierzcie mi wchodziłoby się wprost na ścianę. Postaram się wrzucic jakieś fotki. Powodzonka dla wszystkich PS. Dom buduję w okolicach Wwy (to informacja dla tych co chcieliby jakiś kontakt do ekipy budowlanej) Załączam dwa zdjęcia - 23 marzec i 23 maj:) Witam, czy istnieje możliwość obejrzenia domu oraz przekazania informacji dotyczącej ekipy budowlanej? Jeśli tak proszę o informację na priv ([email protected]) Pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radec 12.02.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam mam pytanie do Państwa, czy ktoś z Was jest aktualnie na etapie budowy lub wykończenia OPALA w mazowieckim? Jeżeli byłoby to możliwe to chciałbym przed zakupem projektu zobaczyć go "z bliska" Będę wdzięczny za kontakt na [email protected] serdecznie pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czal-czal 06.10.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Witam wszystkoch,Właśnie zastanawiam się nad zakupem opala, czy jest może ktoś z warszawy lub okolic kto mógłby pokazać jak wygląda wybudowany opal chociaż w stanie surowym. Z góry dziękuję za pomoc.PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbsz 06.01.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witam, Czy Ktoś z Państwa buduje dom Opal lub Opal 2 w woj. Wielkopolskim, Kujawsko Pomorskim bądź Dolnośląskim?Zastanawiamy się z żoną nad projektem Opal 2. Jeśli byłaby taka możliwość to chcielibyśmy obejrzeć dom z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kzarlak 20.03.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Witam serdecznieJa z mężem również zamierzamy budować OPAL 2 może, ktoś z okolic Warszawy jest w trakcie budowy i mógłby nas zaprosić do obejrzenia mój e-mail [email protected] z góry serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vrankom 16.01.2021 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 wybudowalem ten projekt z malymi zmianami, teraz bym go zburzyl i postawil od nowa z duza iloscia zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts