Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drogi prąd "plac budowy"

Recommended Posts

Czekałem 8 miesięcy na podlaczenie prądu do swojej działki i wreszcie stało się.....

Dostałem rachunek na 260 zł, a zuzycie na liczniku 14 jednostek!!!

Złodzieje!!!!!!!!!!!!!! Mam plan następujący, nie płacę rachunku, będą mnie straszyć zebym zaplacil, bo ble ble ble i odłaczeniem z sieci??

Czekam na to! Ponowna oplata za przylaczenie wynosi ile? Ewentualne kary ?

Czekałem 8 miesięcy na podlaczenie prądu do swojej działki i wreszcie stało się.....

Dostałem rachunek na 260 zł, a zuzycie na liczniku 14 jednostek!!!

Złodzieje!!!!!!!!!!!!!!

Dlaczego nie pytałeś przed podłączeniem ile to kosztuje? Zabronione?

Mam plan następujący, nie płacę rachunku, będą mnie straszyć zebym zaplacil, bo ble ble ble i odłaczeniem z sieci??

Czekam na to! Ponowna oplata za przylaczenie wynosi ile? Ewentualne kary ?

Mam plan dla Twojego pracodawcy. Nie płaci ci za pracę. Ewentualne kary?

Czyżby wypowiadali się pracownicy ZE ?

A kogo tu widzisz oprócz siebie i mnie, że wypowiadasz się w liczbie mnogiej?

A jakieś poszanowanie dla prawa w tym kraju to jest? Może jak Ty chcesz okradać ZE, to może i ciebie też można? Trochę logiki chłopie. Zgodziłeś sie na ten prąd budowlany bo ktoś przystawił ci do łba kałacha?

Czyżby wypowiadali się pracownicy ZE ?

niech sie kolega nie oburza bo zafundowałeś sobie taki rachunek sam. Do czasu odbioru budynku (choć są wyjątki) jesteś przypiasany do taryfy C (przemysłowej) Taryfa C ma jedną wredną cechę - płacisz tam za każdy przydzielony kW mocy niezależnie od tego czy zużywasz prąd czy nie. O przydział mocy sam występowałeś. Mogłeś wystąpić o 3 kW - zapłaciłbys mniej.

Zostało Ci tylko jedno ( w niektórych ZE to przechodzi, zastrzegam są to sporadyczne przypadki) wystąpić o taryfę G przed odbiorem budynku. Poczytaj - był taki temat na forum.

A jaką masz zadeklarowaną moc przyłączeniową ? Bo tak jak pisał coulignon płacisz opłatę stałą za każdy kW. Wystarczy że zmniejszysz sobie moc np. do 6,5 kW, tylko że wtedy założą Ci zabezpieczenie 16 A. W moim przypadku to wystarczyło nawet dla agregatu tynkarskiego. Ja za taką moc mam około 130 zł opłaty stałej plus opłata za zużyte kWh. A przed odbiorem zwiększasz sobie moc do docelowej i po problemie.

A jaką masz zadeklarowaną moc przyłączeniową ? Bo tak jak pisał coulignon płacisz opłatę stałą za każdy kW. Wystarczy że zmniejszysz sobie moc np. do 6,5 kW, tylko że wtedy założą Ci zabezpieczenie 16 A. W moim przypadku to wystarczyło nawet dla agregatu tynkarskiego. Ja za taką moc mam około 130 zł opłaty stałej plus opłata za zużyte kWh. A przed odbiorem zwiększasz sobie moc do docelowej i po problemie.

pytanie czy ZE odda pieniędze za "oddane" kW. O ile pamiętam to chyba płaci się 130 zł /kw. Tego nie wiem a trochę kasy szkoda.

mysiul, gdzie się budujesz, znaczy kto jest twoim dostawcą energii?

mysiul, nie licz że energetyka złamie się dla jednego robaczka (znaczy ciebie) i będzie czekać aż łaskawie zapłacisz swój rachunek.

Trochę znam te realia, odłączą ci licznik, trafisz do bazy dłużników, ponowne przyłączenie nastąpi po mega szczegółowej procedurze (czytaj zajebiście długiej), no i na deser dostaniesz licznik przedpłatowy czyli na kartę-zdrapkę. Ale do odważnych świat należy.