Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przykanalik o długości 30 m, spadek 1%

tomaszs1

Recommended Posts

Ścieki z domu jednorodzinnego do studzienki kanalizacyjnej odprowadzane są rurą fi 160 o długości 30m. Rura ułożona została ze spadkiem tylko 1%. Mam poważną wątpliwość czy spadek nie jest zbyt mały ? Czy w związku z tym rura nie będzie się zatykać ? Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie ?

Tak, tematów dotyczących spadku kanalizacji było już kilka. Żaden jednak nie dotyczył takich odległości. W większości tematów mówi się o spadku 2 do 3%. Stąd moje zaniepokojenie, czy tak długi przykanalik z tak niewielkim spadkiem nie będzie się zatykał.

Tak, tematów dotyczących spadku kanalizacji było już kilka. Żaden jednak nie dotyczył takich odległości. W większości tematów mówi się o spadku 2 do 3%. Stąd moje zaniepokojenie, czy tak długi przykanalik z tak niewielkim spadkiem nie będzie się zatykał.

czytaj dokładnie to co piszemy bo drażni mnie wasze lenistwo to tam gdzieś jest napisane

P O L S K A N O R M A

PN-92UKD 62.8.24.001.2

POLSKI K

B-01707

Instalacje kanalizacyjne

Wymagania w projektowaniu

4.2.3. Przewody odpływowe i podłączenia kanalizacyjne. Minimalne spadki przewod odpływowych i podłączeń

kanalizacji bytowo-gospodarczej lub ognospławnej powinny wynosić, w zaleŜności od średnicy:

- dla d=0,10 m - 2%

- dla d=0,15 m - 1,5%

- dla d=0,20 m - 1 %

- dla d=0,25 m - 0,8%

- dla d=0,30 m - 0,67%