tomaszs1 15.04.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Ścieki z domu jednorodzinnego do studzienki kanalizacyjnej odprowadzane są rurą fi 160 o długości 30m. Rura ułożona została ze spadkiem tylko 1%. Mam poważną wątpliwość czy spadek nie jest zbyt mały ? Czy w związku z tym rura nie będzie się zatykać ? Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 15.04.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 poszukaj na forum było to jakiś czas temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.04.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Nie jest zbyt mały, jest bardzo dobry. Dla takiej średnicy spadek od pół procenta już jest ok. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszs1 17.04.2011 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Tak, tematów dotyczących spadku kanalizacji było już kilka. Żaden jednak nie dotyczył takich odległości. W większości tematów mówi się o spadku 2 do 3%. Stąd moje zaniepokojenie, czy tak długi przykanalik z tak niewielkim spadkiem nie będzie się zatykał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.04.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Tak, tematów dotyczących spadku kanalizacji było już kilka. Żaden jednak nie dotyczył takich odległości. W większości tematów mówi się o spadku 2 do 3%. Stąd moje zaniepokojenie, czy tak długi przykanalik z tak niewielkim spadkiem nie będzie się zatykał. czytaj dokładnie to co piszemy bo drażni mnie wasze lenistwo to tam gdzieś jest napisane P O L S K A N O R M A PN-92UKD 62.8.24.001.2 POLSKI K B-01707 Instalacje kanalizacyjne Wymagania w projektowaniu 4.2.3. Przewody odpływowe i podłączenia kanalizacyjne. Minimalne spadki przewod odpływowych i podłączeń kanalizacji bytowo-gospodarczej lub ognospławnej powinny wynosić, w zaleŜności od średnicy: - dla d=0,10 m - 2% - dla d=0,15 m - 1,5% - dla d=0,20 m - 1 % - dla d=0,25 m - 0,8% - dla d=0,30 m - 0,67% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 18.04.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Jak już ci ułożyli tę rurę, to przecież nie będziesz jej teraz odkopywał. Jeśli ten spadek cię niepokoi, to raz na rok zamów ciśnieniowe wuko, żeby wypłukało tłuszcz, który może się tam osadzać. Masz młynek pod zlewozmywakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts