Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach altany o wymiarach 3x3

byk81

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem, może śmieszny ale ja już nie mam pomysłu jak to zrobić

Planuje wybudować altane kwadratowa o wymiarach 3 x 3 m a że nie mam zbytniego doświadczenia

Jak zrobić dach a konkretnie jak wymierzyć kantówki przy spadzie u podstawy 30*. Mam problem z wyliczeniem środka i sposobem ich połączenia żeby było stabilne i wytrzymałe. planuje zastosować łaty 6x5cm.

Nie planuję pokrycia dachu gdyż chce zastosować podobny sposób podobny jak w pawilonach rozbieranych tj pokrycie z materiału.

proszę o wszelkie rady jak mogę samodzielnie wykonać taki dach altany

Stawiasz 4 narożne do szpica, tam gdzie się wesprze na płatew zaznaczasz i robisz wcinkę.

W samym szpicu tez robisz docinki tak żeby do siebie wszystkie 4 krokwie przylegały.

Robota dla 3 osób .

Potem na każdej ze stron po 2 krokiewki jeszcze dostawiasz i deskujesz .

Zamów dłuższe, potem odetniesz co trzeba.

Tu masz sposób łączenia 2x3 z kalenicą :

http://img191.imageshack.us/img191/4526/img3881bh.jpg

Edytowane przez Piczman

Dzięki za odpowiedz, trochę mi to wyjaśnia, ale chodzi mi przede wszystkim o łączenie w szpicy z 4 rogów, szukam zdjęc na necie ale wszystko mało wyraźne. prosił bym jeśli ktoś ma o jakieś dodatkowe informacje i zdjęcia albo linki do zdjęć

Witaj.

Zdjęcia nie mam ale chciałem napisać że zdecydowałem zrobić taka altanę 3x3 swoim rodzicom, tym razem sam się za to zabiorę.

Jutro zamawiam drzewo dopiero więc trochę to potrwa.

Damy radę może jakoś co ?

Wrzucaj fotki i spostrzeżenia to będzie mi łatwiej, a z tym połączeniem krokwi narożnych to myślę że wszystkie trzeba ustawić pod kątem i poziomicą narysować pion i ściąć najpierw końcówki, potem je dorzeźbić tak aby każda do każdej miała jak największy styk i zbić gwoździami na końcu.

Tak robili u mnie przynajmniej .

Ok jak tylko się za nią zabiorę to na pewno kilka fotek wstawię (puki co albo w pracy albo pogoda nie za bardzo). Z tym dachem to niezły pomysł spróbuje z resztkami jakie mam żeby w razie czego nie popełnić błędu. ja jestem totalny amator, ale nienawidzę płacić za coś co sam mogę zrobić.

Mogę Wam trochę pomóc.

Narożne krokwie u góry trzeba zaciąć w kąt prosty(2 cięcia po 45 st wzdłuż osi wysokości krokwi) całość pod kątem jak Wam pasuje np. 30 st i się ładnie złożą. Potem obliczamy długość do nacięcia posadowienia na belce, zacinamy kąt 60 st o odpowiedniej głębokości i gotowe. Znając dokładnie wymiary altanki i przekroje drewna można wszystko policzyć na papierze, naciąć na ziemi i poskładać na dachu.

Jak tylko czas pozwoli mi to służę radą. A w przypadku Piczmana mogę kiedyś podjechać i pomóc wystartować!

Pozdrawiam!

Tak dla wyjaśnienia, najpierw całość pod katem dostosowanym do kąta dachu a dopiero potem wzdłuż tego cięcia robimy 2x 45 stopni tak ?

No w sumie wydaje się idealny sposób, dzięki za wskazówkę :)

PS. Składał będę u rodziców w powiecie Biłgorajskim !

Tak dla wyjaśnienia, najpierw całość pod katem dostosowanym do kąta dachu a dopiero potem wzdłuż tego cięcia robimy 2x 45 stopni tak ?

tak, tak żeby uciętą krokiew z kątem "zaostrzyć", ale są piły co tną dwa kąty naraz:)

No w sumie wydaje się idealny sposób, dzięki za wskazówkę :)

nie ma sprawy

PS. Składał będę u rodziców w powiecie Biłgorajskim !

oj oj troche daleko a już myślałem że w zamian dopytam sie tego i owego...

• 2 weeks później...

Piczman to wcięcie to najlepiej dłutkiem powoli i cierpliwie chyba że ma się specjalne maszyny:)

Sorry że nie wklejam zdjęć ale musiałem odłożyć rozpoczęcie prac o 2tyg. siła wyższa (czyt. narzeczona) miała inne plany dla mnie :) ehehe

ale od pon powinienem ruszyć mam już przygotowane 90% materiału teraz by to wypadało poskręcać do kupy :)

pozdrawiam

P.S. Pytanie pomocnicze dot forum:) jak wklejać zdjęcia bo jakoś nigdy nie miałem okazji tego robić :)

• 8 months później...