Siner 20.07.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Obejrzałam calutki dziennik i jestem zachwycona Uwielbiam Twój dach Jak to wychodzi cenowo ? Drożej niz dachówka z obróbkami i pierdoletami czy taniej ? Robiłaś taka kalkulację ? Czy nie stuka Wam podczas deszczu ? Jak się żyje pod blacha w trakcie upałów i mrozów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 20.07.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Amglad ale ten prąd to po prostu zużycie normalne czy ogrzewanie wody/domu?my wodę grzejemy pelletem więc piec też chodzi, za prąd na razie 350zł płacimy (ale to rachunki szacunkowe bo spisują raz na pół roku); za wodę mamy ok 100zł no i śmieci 36zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 20.07.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Czy nie stuka Wam podczas deszczu ? Jak się żyje pod blacha w trakcie upałów i mrozów ? A od czego dobra wełna ? wszystko można ładnie wyizolować (upały i mrozy niestraszne jak masz porządną warstwę wełny) mnie straszyli, że będzie właśnie taka niedogoda przy blasze no i że stuka niemiłosiernie, a tu miłe zdziwienie. W ulewy owszem słychać ale w sypialni mniej niż jak deszcz zacina w okno dachowe. Ogólnie mi ten odgłos zupełnie nie przeszkadza i jak jest ulewa to fajnie szumi ale nie stuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 20.07.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Pumpa cały dom mamy na prąd.... wliczone wszystko - ogrzewania, działanie pompy, studni z wodą, ogrzewanie wody itp itd. podłogówka na 17 st ustawiona non stop - wieczory chłodne u nas a podłoga przyjemnie lekko ciepła, my na bosaka biegamy. zaczynamy teraz przygode z rozliczaniem rzeczywistym - spisywanie licznika co miesiąc i płacenie co miesiąc - wtedy powiem dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 20.07.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 No to faktycznie bardzo dobra kwota jak ogrzewacie dom prądem. U nas za pierwsze pół roku sam prąd wychodził ok 230zł miesięcznie. A macie taryfę jakąś specjalną np że nocą taniej albo w jakiś godzinach taniej itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 20.07.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 mamy normalna taryfę, ogólna taka, nie pamietam jak się nazywa. grzejemy pompą - wodę i dom. zimą jest więcej - jak mielismy jeszcze końcówkę taryfy budowlanej, to wyszło 800 za miesiąc. teraz mam nadzieje, że będzie mniej - i dom mamy dobrze ocieplony i okna duże ale o dobrych współczynnikach, więc myslę, że będzie lepiej. no i dom też musi sie wygrzać, a to dopiero będzie druga grzana zima w nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 20.07.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 No właśnie zajrzałam do Twojego dziennika. Piękny dom. U nas wśród znajomych nikt nie ma pompy ciepła, ogólnie w naszym regionie nie jest to zbyt popularne, ale faktycznie z tego co czytam to jednak jest to ekonomiczne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 20.07.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 dziękuję u nas natomiast odwrotnie - wszyscy moi znajomi z okolic maja pompy i nie narzekają. spora inwestycja na poczatek - ale komfort niesamowity. a komfort kosztuje niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 20.07.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 No taka wredna matka/żona ze mnie Ja wannę miałam w bloku i parawan szklany na niej i tak braliśmy prysznic. Teraz w domu - minął rok- w wannie kąpałam się może z 5 razy, mój m chyba raz a Julka może ze 3 razy. Młoda kapie się w wannie codziennie choć prysznic zaczyna się jej podobać Co do kosztów prądu to i w bloku i na początku w domu płaciliśmy sporo bo aż nawet 800zł /mies. Dopiero jak facet z energetyki wywalił wielke oczy na nasz rachunek, kląc delikatnie pod nosem to zaczęliśmy się zastanawiać co jest grane.... No i zmieniliśmy prąd na 2 taryfowy i z żalem wywaliliśmy nasz ulubiuony czajnik bezprzewodowy (dystrybutor wody źródlanej) No i teraz rozkoszujemy się rachunkami 370-400zł/mies Generalnie po podsumowaniu roku wyszło na to, że tyle samo kosztowało nas mieszkanie w bloku na 83m2 Witam wszystkich sobotnio Na południu słoneczko. Pomału konczy się impreza urodzinowa mojej starszej (rozpoczęta wczoraj o 16 ) i za ok pół godziny dom powinien opustoszeć. Zostanie tylko .....bałagan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 20.07.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Niezła impreza była jak widzę Bałaganu nie zazdroszczę ale zawsze możesz uciec na taras i zignorować go, może zniknie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 21.07.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Melduję się z powrotem Moje dziecię zanabyło przedwczoraj spodnie w kolorze marchewkowym, zainspirował się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.07.2013 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Sis, jak zdrówko??? lepiej Ci? wrzucam zdjęcie z drogi powrotnej od Ciebie, na poprawienie nastroju:D http://img585.imageshack.us/img585/9066/qpbv.jpg ściskam :hug: Już jestem prawie zdrowa;) i w pracy oczywiście. Od rana mieliśmy awarię netu:( Po urlopie i bez dostepu do masakra:bash: Fotka slodka. To się nazywa symbioza;) Kochana, doopa blada. Znalazłam wreszcie to o czym marzyłam, więc jest co kupić, ale nie ma za co Wątek zamknięty na 4 spusty bo inaczej się nie dało. Sama chyba zresztą widziałaś..... Ściskam No widziałam, że bylo ostro;) Trzymam kciuki żeby marzenia się jednak spełniły:D Obejrzałam calutki dziennik i jestem zachwycona Uwielbiam Twój dach Jak to wychodzi cenowo ? Drożej niz dachówka z obróbkami i pierdoletami czy taniej ? Robiłaś taka kalkulację ? Czy nie stuka Wam podczas deszczu ? Jak się żyje pod blacha w trakcie upałów i mrozów ? Dziękować, dziekować Nie wiem jaka jest różnica w kosztach materiałów, ale robocizna kosztuje tyle samo. Dach jest ok, troszkę słychać deszcz, ale to bardziej ze względu na okna dachowe. Czy mrozy czy upały komfort taki sam. Jak to Pumpa już pisała, trzeba dobrze zaizolować dach i nie ma problemów z przegrzewaniem. Straszyli nas, ze latem padniemy na poddaszu, ale nic takiego sie nie dzieje. Nie narzekam i śpię jak suseł Melduję się z powrotem Moje dziecię zanabyło przedwczoraj spodnie w kolorze marchewkowym, zainspirował się No witaj Wypoczęta:D Skoro spodnie ma, teraz zieloną czapkę musi sobie kupić albo włosy przefarbowac:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 22.07.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 To Ty byłaś na urlopie? Chyba coś mi umknęło. Mówisz, że u was koszt położenia blachy i dachówki jest taki sam? U nas różnica kolosalna bo z dachówki za robociznę biorą co najmniej 1,5x tyle. Zresztą nam blacha plannja wyszła drożej niż jakbyśmy dachówkę brali, ale coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.07.2013 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 (edytowane) To Ty byłaś na urlopie? Chyba coś mi umknęło. Mówisz, że u was koszt położenia blachy i dachówki jest taki sam? U nas różnica kolosalna bo z dachówki za robociznę biorą co najmniej 1,5x tyle. Zresztą nam blacha plannja wyszła drożej niż jakbyśmy dachówkę brali, ale coś za coś. Dorka była na urlopie. Tzn. jeszcze jest;) Ja nie mówię o położeniu blachodachówki, tylko blachy płaskiej na rąbek. EDIT> Do tego trzeba dorwać jeszcze ekipę, która potrafi taką blache kłaść. U nas w okolicy z nie ma takich fachowców zbyt wielu, więc sie cenią odpowiednio. Dach musi być prosty jak stół. Do tego każda pomyłka będzie widoczna, więc zdecydowanie muszą kłaść Ci co potrafią. Edytowane 22 Lipca 2013 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 22.07.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Aaaa no tak, zapomniałam, że blacha blasze nierówna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.07.2013 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 No niestety;) Pumpa, groszek wybrany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 22.07.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 a ja za 2 tygodnie urlop i juz histerii dostaje, bo oczywiscie jak ja na urlop to musi wszystko sie zes....ac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.07.2013 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Tarcia, skąd ja to znam... Normalna sprawa. Do tego zawsze dochodzi zdziwienie mojego szefa, ze idę na urlop we wrześniu, podczas gdy wniosek dostał w kwietniu:bash: I jak co roku próbuje mnie namówić na zmianę planów, bo on też akurat w tym samym czasie (sic!) wyjeżdżą i ktoś musi go zastąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 22.07.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 moj najpierw zdziwiony ale tydzien przed, sfochowany i czepialski muchy w nosie wylaza tabunami- doprowadza mnie do rozstroju nerwowego tak, ze kilka razy dziennie drukuje wypowiedzenie a nocki mam nerwowo nie przespane i pawik poranny na porzadku dziennym, marzy mi sie zmiana roboty:rolleyes:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 22.07.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 tez wniosek o urlop zlozylam w marcu i z wielkim bolem zostal podpisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts