Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

Esiak, jeszcze jedno pytanie: jeśli dobiorę odpływ do deszczownicy to na co jeszcze zwrócić uwagę? Czymś się chyba te odpływy jeszcze różnią, oprócz ceny?

do deszczownicy będzie potrzebny odpływ o bardzo dużej wydajności...

następnie sposób montażu (jak współgra z płytkami), wyposażenie w komplecie, sposób izolacji przeciwwilgociowej...

wygląd, kształt - wedle gustu :)

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do deszczownicy będzie potrzebny odpływ o bardzo dużej wydajności...

następnie sposób montażu (jak współgra z płytkami), wyposażenie w komplecie, sposób izolacji przeciwwilgociowej...

wygląd, kształt - wedle gustu :)

Izolację będziemy robić systemem Mapei (wypróbowane u ludzi dookoła).

u nas wygląda to tak

http://img856.imageshack.us/img856/4489/dsc0077b.jpg

Uploaded with ImageShack.us a p[oniewaz na tym zdjęciu niewiele widac to Ci narysowałam jak sa przycięte płytki. Spad jest zrobiony na 3 płytkach więc na 3x60=180cm . Spad oczywiście w kierunku odpływu ;) Te boki (z obu stron po 15cm) sa skierowane spadem ku pełnej płytce . Trochę posiekane ale nie rzuca się w oczy a poza tym stanie tam jeszcze szyba no i przede wszystkim mam pewnosc ze nic się poza kabine nie wyleje

http://img215.imageshack.us/img215/6043/ukadpytek.png

Uploaded with ImageShack.us

edit: izolacja zrobiona Mapei :)

Edytowane przez 1976pinacolada

FM mnie chyba nie lubi, bo jak mnie wywaliło to nie chciało wpuścić z powrotem.

Pinacolada, dziękuję Ci bardzo za szkic i zdjęcie. Musimy pomyśleć jak to u nas rozwiązać. Jaką przepustowość ma Twój odpływ? Będzie deszczownica?

Ardea, pytanie tylko czy to będą dobre wzorce?;)

Esiak, tak też mi się wydawało, że Mapei to dobra firma. Dobre ceny, tzn?

Pinacolada, dziękuję Ci bardzo za szkic i zdjęcie. Musimy pomyśleć jak to u nas rozwiązać. Jaką przepustowość ma Twój odpływ? Będzie deszczownica?

bedzie deszczownica. Przepustowość 0,8l/s - ale przyznam szczerze, że w ogóle n a to nie patrzyłam przy wyborze :sick: Teraz sprawdziłam na stronie producenta :oops:

aga - zagłebiłam sie w temat na wątku bezbrodzikowym;) i wygląda na to, że odpływ o przepływie 40l/min jest SUPER wystarczający. Uspokoiłam się bo przez chwilę byłam w czarnej rozpaczy że kupiłam jakieś goowno i cała woda bedzie wylewac się na łazienke. Fakt, że sporo zależy od wydajności deszczownicy ale przecież w najgorszym wypadku nie trzeba jej otwierac na fula . Ja osobiście jak biore prysznic i używam słuchawki prysznicowej (bo deszczownicy w mieszkaniu nie mam) to nigdy nie ustawiam dużego cisnienia bo jest to nieprzyjemne dla mojej skóry. Wolę ustawić mniejsze ciśnienie, zeby leciał na mnie delikatny deszcz. Słuchawki ustawionej na ful używam tylko i wyłącznie do spłukiwania włosów podczas ich mycia. Zatem moja deszczownica chba nigdy na ful nie bedzie "odkręcona" bo to ma byc deszcz a nie ulewa ;) A włosów deszczownica spłukiwać nie będę :no:

pinacolada, błędne założenia... zawsze musisz zakładać najgorszy scenariusz... np dziecko dla zabawy odkręci natrysk na full i pójdzie sobie z łazienki :p

kable elektryczne też dajesz takie, że mają wytrzymać obciążenie np 16A, rurę pvc do prysznica instalator zastosował o odpowiednim przekroju do baterii, która ma być podłączona, a nie sugerował się tym, że nie będziesz odkręcać na full...

Ja zaczęłam od wybrania deszczownicy, myślę, że jej wielkość i ilość kubików też ma wpływ na ilość wody, a nie tylko odkręcenie na full i do niej dobiorę odpływ. Szczerze mówiąc strumień w deszczownicach, nawet na full, nie jest agresywny, woda jest mocno napowietrzona i jest taki właśnie deszcz.

pinacolada, błędne założenia... zawsze musisz zakładać najgorszy scenariusz... np dziecko dla zabawy odkręci natrysk na full i pójdzie sobie z łazienki :p

kable elektryczne też dajesz takie, że mają wytrzymać obciążenie np 16A, rurę pvc do prysznica instalator zastosował o odpowiednim przekroju do baterii, która ma być podłączona, a nie sugerował się tym, że nie będziesz odkręcać na full...

cóż za pesymizm bije od Ciebie

ja mam mądre i grzeczne dzieci

:p :P :p

Wysłałam zapytanie o mozliwości mojej deszczownicy coby przez Esiaka nie być posadzaną o bezmyslnośc czy błąd w sztuce tudziez w rozumowaniu :p i okazuje się, że jest to 14l/min więc spoko. odpływ zbiera 0,8l/s co daje 48l/min ..... Mogę sobie pozwolic zatem na trzecie - tym razem niegrzeczne dziecko :p :P :p :lol2: ;)

A tak w ogóle to ufffffff, bo naprawdę przez chwilę się martwiłam ;)

Ps. teraz pewnie się okaże , że moja deszczownica to nie deszczownica skoro tak mało wody zużywa ;) ale to juz trudno - kupiona, zapłacona, pomacana - musi taka być :)