Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

Będziesz miała okazję je zobaczyc na żywo? Na fotce bardzo fajne, mają inne wymiary? To chyba jakaś mało popularna firma, bo miłośniczka hiszpańskich płytek jej nie zna;) ale zasługują na uwagę na pewno:):) bo coś czuję, ze skoro nadal szukasz to Nowa Gala nie jest wielką fascynacją;) Ja już luzik, pokochałam Taranto i mam nadzieję na wzajemnosc;)

Nie wiem czy będziemy miały okazję poklikac, bo ja w pracy:no: szkoda tego Twojego laptopa...

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Będziesz miała okazję je zobaczyc na żywo? Na fotce bardzo fajne, mają inne wymiary? To chyba jakaś mało popularna firma, bo miłośniczka hiszpańskich płytek jej nie zna;) ale zasługują na uwagę na pewno:):) bo coś czuję, ze skoro nadal szukasz to Nowa Gala nie jest wielką fascynacją;) Ja już luzik, pokochałam Taranto i mam nadzieję na wzajemnosc;)

Ja też tej firmy nie znałam. Płytki są w wymiarach 60x60 i 30x60. Są matowe, rektyfikowane, barwione w masie, klasa ścieralności: PEI5.

Nowa Gala była do tej pory faworytem, ale szukając płytek do łazienki przypadkiem natknęłam się na te no i ziarnko niepewności zasiane;)

A dla czego nie chcesz 60x60? Moim zdaniem to super wymiar na otwartą przestrzeń ;-) Ja też tak mam . Mniej poszadkowana podłoga jest ;-)

W wiatrołapie weszłoby ok. 3,5 na 4,5 płytki. Potem w "holu" ok. 2,5 płytki na szerokość a na długość nie pamiętam (coś ok. 5). Muszę sobie to rozrysować. Nie ukrywam, ze 60x60 bardziej mi się podobają.

W wiatrołapie weszłoby ok. 3,5 na 4,5 płytki. Potem w "holu" ok. 2,5 płytki na szerokość a na długość nie pamiętam (coś ok. 5). Muszę sobie to rozrysować. Nie ukrywam, ze 60x60 bardziej mi się podobają.

Ale u mnie też mniej więcej tak wychodzi ;-) Moim zdaniem jest ok tym bardziej że przez ich wielki rozmiar i dobrze dobraną fugę kolorystycznie jak najmniejszą to wszystko się zlewa w całość.

nie uważam, żeby wygladało źle

Nigdzie nie napisałam, że tak wygląda źle:P Miałam tylko wątpliwości, które rozwialiście.

Mam tylko taki jeden węższy pasek szer. 80-90cm (przejście wzdłuż salonu do kuchni). Myślę, ze fuga w kolorze płytek i bedzie ok :cool:

Pinacolada, napisz mi jeszcze jakiej szerokości masz fugę? Na podłogówce nie może być mała i chyba te 3mm trzeba zachować, choć ogólnie to producenci zlecają raczej 5mm? Najlepiej to bym chciała bezfugowo, ale cóż, zachciało się ciepło w nogi;)

Wiesz co, ja nigdy wczesniej nie słyszałam o takich ograniczeniach przy podłogówce. Swojego pana Władka uważam za autorytet w sprawach płytkowych i on nie zakwestionował szerokości fugi. Tzn nic nie wspomniał o tym, że nie może byc wąska. Zrobił jak prosiłam - czyli niemalże bezfugowo (ok 1,5mm). Jestem pewna, ze gdyby to miało być "niebezpieczne" to nie zrobiłby tak mimo mojego ewentualnego marudzenia ;)

A właściwie dlaczego tak jest z ta fuga na podłogówce? Pamiętam tylko, ze mówił cos o zdolnosciach rozszerzalności/elastyczności mojej fugi (mapei) ale do czego to było to juz nie pamiętam :sick:

Esiak - wpadnij do mnie do kuchni i wypowiedz sie na temat tv nad piekarnikiem ;) Weź pod uwagę, że piekarnika używam srednio raz na 2 tyg ;) :sick: :oops:

Te Twoje płytki fajnie wyglądają na wszystkich zdjęciach jakie widziałam, nie mają ani jednego budzącego wątpliwości:) ale ja już jedne takie znam, co na zdjęciach, nawet amatorskich - klasa, a w realu - szkoda słów... Chyba musiałabym zobaczyć na żywo, ale jeżeli Ci się na tyle podobają to możesz zaryzykować - są naprawde ładne.

Co do fug, to podobno jest zasada - większy format to większa fuga, ale moja przyjaciółka na podłogówce ma płyty 60x60 i większe kładzione na minimalną fugę i nic się nie dzieje od lat. Te 5mm to nawet za dużo jak na nierektyfikowane.

Mój wiatrołap dość duży, ale w literę L, więc jeszcze nie wiem, który format wybiorę, podoba mi się nawet 60x30 z przesunięciem... jednak w pozostałych pomieszczeniach będą zdecydowanie większe formaty.

własnie dzwoniłam do koleżanki -mieszka od 9 lat, w kuchni ma podłogówkę, płytki 60x60 i minimalna fugę i NIC się nie dzieje!!! natomiast w przejściu między kuchnią a holem ma zrobioną szczelinę dylatacyjną w miejscu dylatacji wylewki i tam w związku z tym fuga ma 5mm i pękła i jest do wymiany .....

U mnie też jest chyba 1,5mm (miała być jak najmniejsza ;-) ) Też nie słyszałam o ograniczeniach na podłogówce ;-) Na razie odpukać nic się z nimi nie dzieje . I u mnie wygląda tak. Na zdjęciach nawet dobrze fugi nie widać ;-) tylko trzeba kolor jak najbliższy do kafli dobrać

http://img85.imageshack.us/img85/4484/dsc0369as.jpg

Uploaded with ImageShack.us