Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

Okienne rozważania

Cały dzień spędziłam na budowie i przyjrzałam się moim oknom narożnym. Zaczęłam się zastanawiać jak zasłonić te okna???

Ogólnie jest kilka opcji:

1. rolety rzymskie - przytwierdzane są do sciany. U mnie byłoby to pod kątem prostym, więc prawdopodobnie w rogu fałdy będą na siebie nachodzić i "przeszkadzać" (nie będą się ładnie układały)

2. żaluzje drewniane - można zamontować bezpośrednio na ramie okiennej i wtedy nie ma problemu, że będą sie stykać i wzajemnie blokować. Chyba możliwy jest montaż bez dziurawienia ram?

3. rolety w kasetce - odpada, bo okna mają profil okrągły i nie da się ich zamontować

4. firanki - odpada i już;)

Wychodzi na to, że jedyne wyjście to drewniane żaluzje i w sumie nie mam nic przeciwko (nie licząc ich czyszczenia;)) . No chyba, że zapomniałam o jakiejś innej możliwości.

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Są preparaty antystatyczne, trzeba przecierać listewki i kurz nie osadza się zbytnio - mam drewniaczki od zawsze i u mnie to już siła przyzwyczajenia, ale odkurzanie nie należy do najłatwiejszych

Trzeba będzie przywyknąć;) Gorzej, że u mnie pewnie na 4 oknach wylądują i będę miała 9m2 listewek do wycierania :jawdrop:

Edytowane przez agalind

Ja też myślałam o drewnianych żaluzjach do kuchni ale nie wiem jak to będzie wyglądało przy tym betonowym blacie i białych szafkach. Jeśli nie to właśnie roleta rzymska, coś w pionowe pasy szary-biały-czerwony albo czarny-biały-czerwony

Moim zdaniem drewno będzie pasowało do betonu. Pytanie tylko czy chcesz odejsć od surowości kuchni, bo żaluzje mogą ją ocieplić.

No tego jeszcze nie wiem. Widziałam tu na forum i w jakimś sklepie fajną roletę właśnie z czerwienią bo takim kolorem będziemy naszą kuchnię przełamywali (mamy takież dodatki już) więc muszę się zastanowić. Żaluzje byłyby nawiązaniem do podłogi i widocznych z kuchni schodów. No ale na to mamy czas, duuuuużo czasu. Wprowadzając się jedynie w sypialni potrzebuję mieć okryte okno

Pumpaluna, pokazywałaś chyba toster w takiej fajnej czerwieni. Jaki kolor drzwi wewnętrznych wybrałaś (jakiś egzotyczny chyba?)

Wszyscy przełamujecie kolorystykę, np. dodatkami?

Obydwoje z mężem uwielbiamy czerwień więc będzie jej w domu sporo. Miała być czerwona ściana między szafkami albo przeciwległa ale odpuściliśmy. Toster i czajnik wystarczą:)

Drzwi wybraliśmy w kolorze merbau. Te pierwotnie wybrane orzechowe stwierdziliśmy, że będą zbyt mdło wyglądały w zestawieniu z podłogą. Postanowiliśmy więc skontrastować drzwi i podłogę.