Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas obiecali że dom stanie w 2 miesiące i mimo trudnych warunków pogodowych faktycznie tyle im zajęło - weszli ściągać humus 13go czerwca a dzisiaj zeszli z budowy. teraz tylko jeszcze dach (w tym i przyszłym tygodniu) i czekamy na okna. Plan jest taki że we wrześniu idzie elektryka, kable pod alarm+internet+tv, hydraulika a od razu po tym tynki i wylewki. Jak się uda i kasy starczy to przed mrozami jeszcze ocieplenie dachu byśmy zrobili

witaj agalind widzę że u ciebie też konkretne postępy,

ja na temat terminowości majstrów nie będę się wypowiadać, mój fachowieć od wykańcznia mnie totalnie (dosłownie) od 3 tyg obiecuje że do końca tygodnia skończy (ale którego) zawsze ma jakiś problem,a to ze czemu jeszcze nie ma stolarzy - bo nie wie gdzie zakonczyc płytki i panele, a jak stolarze przyszli (prawie terminowo) to mu przeszkadzali i nie mogł robić góry bo schody sie kelja itp,itd a robota stoi

mimo wszystko życze wytrwałości i cierpliwości

ANGALIND, przyszłam się grzecznie przywitać:) ja też z tych co to niecierpliwi, że hej....:) codziennie ciągnę na budowę siedzę tam godzinami i zła jestem że jeszcze wszystkiego nie skończyli:) no ale trzeba się uspokoić i grzecznie poczekać, w sumie na ten rok ja już tak wiele nie planuję, choć oczywiście bym chciała, ale dużo rzeczy będziemy robić sami więc tempo zwolni): niestety

Ardea decydujecie się na montaż bramy garażowej przed wykończeniówką? nam doradzali żeby się wstrzymać już do ostatniego momentu i zrobić ją na etapie drzwi wejściowych jak już wszystko będzie na ukończeniu, szczególnie tynki i wylewki powinny być zrobione żeby przez przypadek żadnego wgniecenia czy zarysowania brama się nie dorobiła. W prawdzie tynki i wylewki pójdą jesienią ale w planach mamy bramę garażową dopiero na wiosnę a na okres zimowy zabijemy ją dechami.

a jaką bramę bierzecie? my planujemy hormann ocieplaną z napędem, prawie 4tys nienasze :/

Aga, ale masz dziś dużo gości:)

Pumpaluna - bramę montujemy prawdopodobnie późną jesienią, po wylewkach i po otynkowaniu garażu. A drzwi wstawiamy już jutro, stalowe, więc tynki im nie straszne;) poza tym zabezpieczymy je specjalnymi pokrowcami. Jeszcze nie wiemy na jaką bramę się zdecydujemy... Szkoda, że Twoich rad i postępów w budowie nie można śledzić w jednym miejscu:(

Witam wszytskich serdecznie. Tylu gości a ja kawką nie poczęstowałam:oops: Poprawię się...

pampaluna Tylko pogratulować brygady i mieć nadzieję, że dalej też tak będzie Wam szło. Może założysz wkońcu dziennik? Mielibysmy wszystko w jednym miejscu.

blanca25 No wkońcu się odezwałaś. Jak przeżyłaś przeprowadzkę? Czekam na więcej wieści i oczywiście na zdjęcia.

Weri Widzę, że mnie rozumiesz. Czasami mam wrażenie, że to ze mną jest coś nie tak, skoro się czepiam.

Lukarna Cóż tak bywa, czasami trzeba czekać. Oby było na co.

PS. Okno też uwielbiam, a jeszcze bardziej to, że są dwa :)

kimklb Witam nowego gościa. Proszę sie rozgościć:). Zapraszam częsciej. Zaraz zajrzę do Twojego dziennika.

Ardea Wystarczy sie ruszyć gdzieś na jeden dzień i tłum gości "u drzwi";)

Pan cieśla zaszalał zbytnio rzeźbiąc te listwy w lukarnach (chodzi o ten grot) ja nie lubię ozdóbek i to jest do usunięcia, wiec skoro i tak będzie stawiane rusztowanie i przyjedzie ekipa to pomyślałam o pozbyciu się tego klinkieru (od początku go nie chciałam, bo nie lubię) i obłożeniu blachą grafitową, a ta na rąbek jest najładniejsza.

Fakt, jest ładna. Zwykle kupuje się ją w takich panelach szer. 30 lub 50cm i dowolnej długości. Nie wiem jak to na kominie da sie zrobić. Jak masz cegłę klinkierowa to nie masz ocieplenia a chyba (zaznaczam chyba, bo fachowcem nie jestem) trzeba zrobic ocieplenie. Oczywiście dodatkowe koszty. Jestes pewna, że chcesz to robic? Blache na kominie pewnie trzeba zaczac pod pow. dachu, czyli bedzie trzeba rozebrac dachowke wokol niego. Naprawdę nie mozesz patrzec na ten klinkier?

Ja jestem zdecydowana na zmianę, mąż już chyba też... Niech będzie blacha obojętnie jaka, ale najlepiej na rąbek. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam, podobno na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaśc;) Może będzie jakaś prosta blacha, bo przy falistej dachówce łatwo posunąc się o krok za daleko;) Jeszcze raz dzięki za info:)