Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agalind u mnie identycznie, wszystko kanciaste mi się podoba, nawet torebko no i okna miały być kanciaki od zewnątrz ale wydały mi się jakieś takie niedorobione i ostatecznie wzięliśmy zaokrąglone. Tylko niech je nam w końcu przywiozą, a tu jeszcze ponad 2tyg czekania.

Z tą elektryką to ja bardzo liczę na moje greźmoły i planowanie co gdzie stawiam no i oczywiście na naszego wykonawcę. Ma praktyczne podejście do tematu więc też trochę podpowie.

Oj tam prawie prawie... SSZ jak nic :)

Np u nas w ogóle bramy na razie nie będzie. zabijamy bramę dechami a drzwi wejściowe będą tymczasowe (z demontażu z innego domu), właściwe kupimy dopiero na wiosnę.

Agalind ja mam najwięcej wątpliwości co do kuchni, chcę dużą lodówkę i piekarnik w słupku i zupełnie nie mam pomysłu gdzie je postawić żeby dobrze było. Muszę popracować z tym programem z ikei to może mi się trochę rozjaśni. Jedno jest pewne, zlew będzie w rogu a po prawej pod oknem pod blatem roboczym pójdzie zmywarka

no planujcie dziewczeta tę elektryke dobrze i zapisujcie sobie wszystkie pomysły , bo ja juz nie pamiętam co kiedys wymysłiłam i latam po całym domu i pstrykam tu i tam i nic.....nie pamietam co i jak chciałam, czekam jak powieszą wszystkie lampy to moze mi sie w głowie conieco ROZŚWIETLI :bash::D

a i zdjęcia instalacji ku pamięci też na płytę warto nagrać, tak na wsiakij słuczaj jak dysk w kompie padnie a kiedyś przyjdzie jakieś remonty robić ;)

Na razie zrobiłam własnoręczny kolorowy projekt instalacji z wszystkimi pstryczkami, gniazdkami, żebym potem wiedziała gdzie co włączyć. Będą kable na ścianie to fotki się pstryknie.:)

pytam bo nam odradzali montaż alarmów i internetu przez elektryka a doradzali żeby zrobiła firma która się alarmami zajmuje, znajomi mieli pana od wszystkiego (duża lokalna firma) i faktycznie tak im spartolił że później nie szło złapać czegoś tam. U nas elektryk powiedział nam cenę za całość + nasz materiał, nie pytałam go nawet czy telewizyjno-alarmowo-internetowe przyłącza w cenie, dzisiaj się z nim spotykamy to zagadam. Gościu który później by nam alarm zakładał a jego firma dodatkowy by dostarczała internet chce 80zł od punktu (robocizna + materiał), elektryk za robotę 2tys bez względu na ilość punktów

Wszystko założy jedna ekipa. Przynajmniej się ze sobą dogadają:) i potem nie będzie opowieści w stylu "tamten fachowiec wszystko sp...lił".

z tego względu my mamy jednego głównego wykonawcę, jego ekipa muruje a inna wejdzie na tynki i wylewki - nie będzie przynajmniej zarzutów że więcej materiału idzie bo murarze patałachy źle zrobili ściany. Później wykończeniówka też do nich będzie należała no i dzięki temu wszystko idzie na umowę i mamy pisemną 3letnią gwarancję