Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

mi nie tylko się ciężko wraca ale jak sobie pomyślę, że mam tu sprzątać to mnie coś trafia; już nie mam serca do tego mieszkania, a do niedawna tak je lubiłam

O to, to! Jestem pedantyczna i ogólnie lubię sprzątać i mieć porządek. A ostatnio coś mi się w głowie popsuło, bo nie chce mi się sprzątać, zmywać, prać, prasować. No po prostu masakra jakaś,przesilenie albo syndrom przed przeprowadzką:bash:

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Esiak, jak zawsze konkretnie do tematu podchodzisz;)

Aga, drzwi w łazience będą się otwierać do środka?

do środka

drzwi będą bez przylgowe?

Jutro ostatecznie zdecydujemy przylgowe czy bezprzylgowe (różnica w cenie znaczna).

jaką masz dylatację pomiędzy płytkami a panelami...?

No i tu jest największy problem, bo listwy sa okropne. Nie znalazłam jeszcze żadnej, która by mi pasowała. Są jedne takie listwy dylatacyjne, które jeszcze mogłyby być, ale one sa wciskane, wiec IMO żadna to dylatacja nie będzie. Myślałam, zeby uzupełnić to jakimś silikonem albo czymś innym elastycznym, ale podobno długo to nie wytrzyma.

a co to znaczy BEZPRZYLGOWE???

Tak pokrótce:

Drzwi przylgowe od bezprzylgowych różnią się tym, że mają specjalne pionowe wycięcia na krawędziach skrzydeł, zwiększające powierzchnię przylegania do ościeżnicy. Widać w nich charakterystyczny uskok zamkniętego skrzydła i ościeżnicy. Różnicę można zobaczyć wyłącznie po stronie otwierania drzwi. Przy zamkniętych drzwiach oba rozwiązania wyglądają identycznie.

Agalind my chyba na górze między płytki a panele damy silikon ale między panelami pójdą te dyletacje dedykowane balterio, brzydkie ale facet mówił że jedyne wyjście rozsądne do utrzymania gwarancji

Dzięki za wklejkę. My dajemy nie wiem jakie drzwi, w sumie ja się skoncentrowałam na wyborze wzoru, koloru i klamki ;)

A w oknach masz odkryte zawiasy? Mnie pasują widoczne zawiasy, więc tu mam luzik:p

Zawiasy w oknach są widoczne, więc byłoby nawiązanie. Ja jestem za przylgowymi, ale mężowi się podobają bezprzylgowe. Zobaczymy co jutro ustalimy. Najwyżej na dole zrobimy bezprzylgowe a u góry przylgowe.

a co to znaczy BEZPRZYLGOWE???

połączenie drewnianej podłogi z salonu z płytkami w łazience musi znaleźć się dokładnie pod skrzydłem drzwi. Wypadnie ono w innym miejscu, jeśli skrzydło będzie z przylgą (z felcem), a w innym, jeśli będzie całkowicie wpuszczone w ościeżnicę tzw. bezprzylgowe (bez felca) rys. poniżej. Inaczej połączenie wypada też w przypadku montażu ościeżnic stałych i regulowanych. Należy zwrócić uwagę czy drzwi będą otwierane do wewnątrz czy na zewnątrz pomieszczenia, co także ma wpływ na granicę pomiędzy różnymi podłogami.

http://www.dom-drzwi-okna.pl/instrukcje_pliki/image004.jpg

dla potomności jeszcze:

Jak powinno przebiegać połączenie różnych podłóg pomiędzy pomieszczeniami:

OŚCIEŻNICA REGULOWANA

http://www.dom-drzwi-okna.pl/instrukcje_pliki/image006.gif

OŚCIEŻNICA STAŁA

http://www.dom-drzwi-okna.pl/instrukcje_pliki/image008.jpg

OŚCIEŻNICA BEZPRZYLGOWA

http://www.dom-drzwi-okna.pl/instrukcje_pliki/image010.gif

hmmm, mówiąc szczerze to u nas drzwi z łazienki otwierane na zewnątrz na górze i tego się wykonawca trzymał układając płytki w łazience, o wiem jeszcze że ona z tych obejmujących będzie. W sumie nie wnikaliśmy ani jakie drzwi ani jak ma być z tymi granicami. Może będę żałowała a może w ogóle na to nie zwrócę uwagi. Ale jak tak was czytam to stwierdzam że ja to jednak totalna ignorantka jestem jeśli o budowę chodzi. Chociaż pocieszam się tym, że znajomi którzy się do tej pory pobudowali o większości rozwiązań typu odpływ liniowy, budowanie na klej czy grafitowe styro nawet nie słyszeli Edytowane przez pumpaluna

hmmm, mówiąc szczerze to u nas drzwi z łazienki otwierane na zewnątrz na duże i tego się wykonawca trzymał układając płytki w łazience

ja to jednak totalna ignorantka jestem jeśli o budowę chodzi ;)

chodzi tylko o to, aby połączenie różnych materiałów wychodziło dokładnie pod drzwiami...