agalind 18.08.2011 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Jeśli chodzi o elektrykę to naliczyłam 200 punktów. Całość (materiał + robocizna) razem z instalacją alarmową będzie kosztowało 15tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 18.08.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 To zaczyna być już dom...a nie tylko budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 18.08.2011 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Coraz bardziej "domowo" się robi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 18.08.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Dużo punktów, mnie wstępnie wyszło (dziś liczyłam, chyba z cztery razy) 150 (bez alarmu), ale pewnie jeszcze coś dojdzie:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 18.08.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Ja dzisiaj malowałam na ścianach gniazdka i włączniki hihihi...potem naniosłam na projekt. Zaraz będe liczyć. Już się boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 18.08.2011 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Też myślałam, że tego będzie mniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 18.08.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) w tych punktach trzeba policzyć oprócz gniazdek, włączników światła, lamp/kinkietów, telefon, domofon (góra, dół + doprowadzenie do furtki), internet, telewizja, napęd do bramy, oświetlenie i gniazdka na zewn. domu, gniazdka głośnikowe plus alarmy u nas liczyłam 2x telefon, 2x domofon, 4xtelewizja, 4xinternet, 8xalarm, 1x brama;2gniazdka głośnikowe i pewnie się tych dodatkowych jeszcze trochę znajdzie. W sumie niby z telefonem czy internetem można sobie odpuścić ale ja akurat z neostrady jestem zadowolona a i t-mobile ofertę ma niezła na linii tpsy więc wolę mieć kable rozprowadzone niż później po podłodze je ciągnąć. Alarm leci wersją minimum czyli tylko niezbędna liczba czujek będzie zwłaszcza że wg instalatora idzie zrobić "krzyżowe" cokolwiek by to nie znaczyło bez alarmu mamy liczyć na same kable, rozdzielnię z bezpiecznikami i robociznę max 10tys. a za alarm 80zł od punktu za kable i robociznę Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez pumpaluna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 18.08.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Ja naliczyłam u siebie 51 gniazdek, 51 punktów świetlnych, 39 włączników. Do tego gniazda internetowe i antenwe, alarm (nie wiem ile), Brama, dzwonek przy furtce, głośniki, wyprowadzenie do ogrodu, do garażu....wyszło prawie 200....Masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 18.08.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 A jak się liczy np. trzy halogeny na jednym suficie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 18.08.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 jeśli chcesz mieć na każdy halogen oddzielny obwód to musisz liczyć jako 3pkt, jeśli będzie to podpięcie pod jeden włącznik to wtedy wystarcza 1pkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 18.08.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 A jak się liczy np. trzy halogeny na jednym suficie? Ja liczyłam jako każdy osobno bo kabelek idzie chyba do każdego z nich. A jeśli liczy się jako jeden, to tylko mój zystk, bo wtedy wyjdzie zamiast 3 jeden. To są moje wstępne wyliczenia. Dopiero jak będzie casting na elektryka, to dokonam korekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 18.08.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 jeśli chcesz mieć na każdy halogen oddzielny obwód to musisz liczyć jako 3pkt, jeśli będzie to podpięcie pod jeden włącznik to wtedy wystarcza 1pkt Dzięki, jesteś niezastąpiona:) Ja nawet nie wiem, czy chcę halogeniki,ale wiem jak liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 18.08.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Ja halogenów nie chcę, teraz mam i jakoś nie jestem szczególnie do nich przekonana. Tak samo jak nie podobają mi się te LED oświetlenia, a już kolorowe czy podświetlające całe sufity to już w ogóle. Zdecydowanie chcemy "zwisy", u dzieci i w sypialni przy łóżkach będą kinkiety i o ile w sypialni wiem gdzie chcę łóżko o tyle w pokojach dzieci to może być niezły cyrk bo na razie nie mam totalnie wyobrażenia jak je ustawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 18.08.2011 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Dzięki, jesteś niezastąpiona:) Ja nawet nie wiem, czy chcę halogeniki,ale wiem jak liczyć Najlepiej zrobić jeden kabel i najwyżej jeśli stwierdzisz, że chcesz halogeny to się go rozdzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 18.08.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Najwyżej kupię tanie lampy, ale nie zniosę plątaniny kabli, no chyba że zamierzoną Może wiecie czy do okapu (nie pod szfką i nie nad wyspą) musi być podwieszany sufit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 18.08.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Dziewczyny idziecie jak burza!! Jakie kable?? Jakie okapy??Jakie lampy?? Ja już do Was przestaję pasować z moim: jaki pustak?? Jaka dachówka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 19.08.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Dziewczyny idziecie jak burza!! Jakie kable?? Jakie okapy??Jakie lampy?? Ja już do Was przestaję pasować z moim: jaki pustak?? Jaka dachówka?? Ja jak czytam wypowiedzi forumowych koleżanek, to stwierdzam,że sama jestem jak ten pustak.... Chyba zostałam w tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.08.2011 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Najwyżej kupię tanie lampy, ale nie zniosę plątaniny kabli, no chyba że zamierzoną Może wiecie czy do okapu (nie pod szfką i nie nad wyspą) musi być podwieszany sufit? Plątaninę kabli np. od halogenów można przykryć podwieszanym sufitem, chociaż ja za takim nie przepadam. Zresztą żadnych konstrukcji k-g nie lubię. Sufitu podwieszanego przy okapie mieć nie musisz, tylko trzeba jakoś mądrze schować tą rurę od okapu do komina. Jeśli okap będzie przy/na kominie to nie będzie z tym problemu. Jeżeli na całkowicie innej ścianie to pewnie bedzie sie trzeba pokusić o takie rozwiązanie, albo ją po prostu obudować. U mnie okap będzie wisiał na przeciwległej ścianie, ale ja i tak mam obok podciąg, więc jakoś ukryję ta rurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.08.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 a planujecie okapy takie masywne większe? mi się podobają niektóre ale ceny powalają więc pewnie stanie na jakimś podszafkowym, muszę jeszcze sprawdzić ceny ewentualnych innych luźnowiszących i przemyśleć sprawę. Po wylewkach zapraszamy naszego stolarza żeby wziął pomiar i zapisujemy się w kolejkę. Po znajomości obiecali mi meble w pół roku, normalnie czeka się 9-12miesięcy takie mają wzięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.08.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ja również nie lubię k-g i nie planuję podwieszanych sufitów, zastanawiałam się tylko co z rurą, bo jeżeli musiałabym coś podwiesić to zmienia się wtedy koncepcja światła. Aga jesteś skarbnicą wiedzy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts