Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A macie czujniki ciepła w domu czy na piecu ustawiacie? ja żałuję, że przyoszczędziłam 1,5tys na tych pokojowych bo teraz na piecu będzie trzeba kombinować

ja mam czujnik w każdym pomieszczeniu z podłogówką i termostaty na grzejnikach (to przyszłość) , zastanawiam się nad pogodówką....jak to działa? nie pogryzie się to z pokojowymi ?

mówisz o głowicach termostatycznych...? czy jakimś termostacie pokojowym...?

Esiak głowice z regulacją w skali do 5 mamy na grzejnikach (a to nie norma? bo w bloku też tak mam), chodzi mi o taki czujnik na ścianie gdzie ustawiasz sobie temperaturę jaka ma być w pokoju i jeśli taką osiąga to idzie sygnał do pieca i ten się wyłącza. My mamy jedynie możliwość ustawienia ciepłoty na piecu.

Esiak głowice z regulacją w skali do 5 mamy na grzejnikach (a to nie norma? bo w bloku też tak mam), chodzi mi o taki czujnik na ścianie gdzie ustawiasz sobie temperaturę jaka ma być w pokoju i jeśli taką osiąga to idzie sygnał do pieca i ten się wyłącza. My mamy jedynie możliwość ustawienia ciepłoty na piecu.

no to regulator pokojowy, ale to nie możliwe aby kosztował 1500zł, jeżeli mój sterownik pogodowy vaillanta kosztuje niecałe 900zł...

a jaki masz kocioł..?

aaaa, ymmmm, hymmmmm...jeszcze nie mam :oops:

bez sensu są dwa, który ma być wtedy główny..? sterownik pokojowy jest jeden i montuje się go w pomieszczeniu reprezentatywnym... w tym pomieszczeniu głowice muszą być odkręcone na maxa...

serio :o

to po cholerę mi te kable ciągnęli do każdego pomieszczenia ???

aaaa, ymmmm, hymmmmm...jeszcze nie mam :oops:

serio :o

to po cholerę mi te kable ciągnęli do każdego pomieszczenia ???

i w każdym pomieszczeniu niby ma być regulator temp? to niby na który sterownik kocioł ma sie zdecydować jeśli na jednym ktoś ustawi 19o a na innym 21o?

najlepsze efekty uzyskuje się poprzez zamontowanie regulatora pokojowego w najchłodniejszym pomieszczeniu mieszkalnym, na które nie ma wpływu np nasłonecznienie, rozpalony akurat kominek, itd... ustawiamy wtedy temp. która nas interesuje, np 22o a w pozostałych pomieszczeniach regulujemy temp poprzez głowice termostatyczne... i każdy może wtedy sobie ustawić jak lubi, ale nie wpływa to na pracę kotła...

dobra :oops: chyba się przefarbuję :oops:

kabelki mam pod termostaty :oops:

czyli tak - jeden regulator pokojowy, w pozostałych pomieszczeniach termostaty na scianach, a teraz pytanie ?

jak to się ma do pogodówki ?

Ja tradycyjnie do bólu - paliwko stałe, głównie groszek

cóż, sterowniki pogodowe najlepiej współpracują z kotłami gazowymi i pompami cieplnymi... sterownik pogodowy współpracujący z kotłem na paliwo stałe w zasadzie zarządza tylko zaworami mieszającymi, aby utrzymywać zadaną temp. zasilania na grzejnikach... ale w znikomym stopniu wpływa na oszczędność...

kocioł musi być w znacznym stopniu zautomatyzowany, aby sterownik mógł np sterować załączaniem i wyłączaniem kotła, może zabezpieczać kocioł przed pracą przy zbyt niskiej temperaturze przez odpowiednie sterowanie pompami, co wydatnie zwiększa żywotność kotła, regulator może sterować pracą podajnika dosypującego paliwo z większego zasobnika lub też mierzyć temperaturę podajnika, po przekroczeniu wartości alarmowej regulator wyłącza wentylator i usuwa palące się paliwo z podajnika...