agalind 17.04.2012 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) U nas wchodzą 4 worki eko. W chałupie ciepło i temp. jest stała i tylko utrzymywac trzeba. Fakt, ze termostaty na 17st. są ustawione. Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.04.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 A macie czujniki ciepła w domu czy na piecu ustawiacie? ja żałuję, że przyoszczędziłam 1,5tys na tych pokojowych bo teraz na piecu będzie trzeba kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.04.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 A macie czujniki ciepła w domu czy na piecu ustawiacie? ja żałuję, że przyoszczędziłam 1,5tys na tych pokojowych bo teraz na piecu będzie trzeba kombinować mówisz o głowicach termostatycznych...? czy jakimś termostacie pokojowym...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.04.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 A macie czujniki ciepła w domu czy na piecu ustawiacie? ja żałuję, że przyoszczędziłam 1,5tys na tych pokojowych bo teraz na piecu będzie trzeba kombinować ja mam czujnik w każdym pomieszczeniu z podłogówką i termostaty na grzejnikach (to przyszłość) , zastanawiam się nad pogodówką....jak to działa? nie pogryzie się to z pokojowymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.04.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 ja mam czujnik w każdym pomieszczeniu z podłogówką i termostaty na grzejnikach (to przyszłość) , zastanawiam się nad pogodówką....jak to działa? nie pogryzie się to z pokojowymi ? a jaki masz kocioł..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 17.04.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 A ja nie wiem o czym gadacie, ale przylazłam się przywitac bo dawno mnie tu nie było.... Ahoj Kamraci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.04.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 mówisz o głowicach termostatycznych...? czy jakimś termostacie pokojowym...? Esiak głowice z regulacją w skali do 5 mamy na grzejnikach (a to nie norma? bo w bloku też tak mam), chodzi mi o taki czujnik na ścianie gdzie ustawiasz sobie temperaturę jaka ma być w pokoju i jeśli taką osiąga to idzie sygnał do pieca i ten się wyłącza. My mamy jedynie możliwość ustawienia ciepłoty na piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.04.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Esiak głowice z regulacją w skali do 5 mamy na grzejnikach (a to nie norma? bo w bloku też tak mam), chodzi mi o taki czujnik na ścianie gdzie ustawiasz sobie temperaturę jaka ma być w pokoju i jeśli taką osiąga to idzie sygnał do pieca i ten się wyłącza. My mamy jedynie możliwość ustawienia ciepłoty na piecu. no to regulator pokojowy, ale to nie możliwe aby kosztował 1500zł, jeżeli mój sterownik pogodowy vaillanta kosztuje niecałe 900zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.04.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Esiak nam cenę wyliczyli na coś ok 1500zł bodajże za 2 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.04.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 A ja jeszcze nie wiem co mam, oprócz sterownika do podłogówki. Co warto mieć do sterowania grzejnikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.04.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Esiak nam cenę wyliczyli na coś ok 1500zł bodajże za 2 szt bez sensu są dwa, który ma być wtedy główny..? sterownik pokojowy jest jeden i montuje się go w pomieszczeniu reprezentatywnym... w tym pomieszczeniu głowice muszą być odkręcone na maxa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.04.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 A ja jeszcze nie wiem co mam, oprócz sterownika do podłogówki. Co warto mieć do sterowania grzejnikami? a jaki kocioł? gaz czy na paliwo stałe..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Ja tradycyjnie do bólu - paliwko stałe, głównie groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 a jaki masz kocioł..? aaaa, ymmmm, hymmmmm...jeszcze nie mam bez sensu są dwa, który ma być wtedy główny..? sterownik pokojowy jest jeden i montuje się go w pomieszczeniu reprezentatywnym... w tym pomieszczeniu głowice muszą być odkręcone na maxa... serio to po cholerę mi te kable ciągnęli do każdego pomieszczenia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.04.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 aaaa, ymmmm, hymmmmm...jeszcze nie mam serio to po cholerę mi te kable ciągnęli do każdego pomieszczenia ??? i w każdym pomieszczeniu niby ma być regulator temp? to niby na który sterownik kocioł ma sie zdecydować jeśli na jednym ktoś ustawi 19o a na innym 21o? najlepsze efekty uzyskuje się poprzez zamontowanie regulatora pokojowego w najchłodniejszym pomieszczeniu mieszkalnym, na które nie ma wpływu np nasłonecznienie, rozpalony akurat kominek, itd... ustawiamy wtedy temp. która nas interesuje, np 22o a w pozostałych pomieszczeniach regulujemy temp poprzez głowice termostatyczne... i każdy może wtedy sobie ustawić jak lubi, ale nie wpływa to na pracę kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.04.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 dobra chyba się przefarbuję kabelki mam pod termostaty czyli tak - jeden regulator pokojowy, w pozostałych pomieszczeniach termostaty na scianach, a teraz pytanie ? jak to się ma do pogodówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.04.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Esiak facet mówił o 2 bo jeden na dole, a drugi na górze i chyba przy założeniu że wszędzie chcemy podobną temp.utrzymywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.04.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Ja tradycyjnie do bólu - paliwko stałe, głównie groszek cóż, sterowniki pogodowe najlepiej współpracują z kotłami gazowymi i pompami cieplnymi... sterownik pogodowy współpracujący z kotłem na paliwo stałe w zasadzie zarządza tylko zaworami mieszającymi, aby utrzymywać zadaną temp. zasilania na grzejnikach... ale w znikomym stopniu wpływa na oszczędność... kocioł musi być w znacznym stopniu zautomatyzowany, aby sterownik mógł np sterować załączaniem i wyłączaniem kotła, może zabezpieczać kocioł przed pracą przy zbyt niskiej temperaturze przez odpowiednie sterowanie pompami, co wydatnie zwiększa żywotność kotła, regulator może sterować pracą podajnika dosypującego paliwo z większego zasobnika lub też mierzyć temperaturę podajnika, po przekroczeniu wartości alarmowej regulator wyłącza wentylator i usuwa palące się paliwo z podajnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.04.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 dobra chyba się przefarbuję kabelki mam pod termostaty czyli tak - jeden regulator pokojowy, w pozostałych pomieszczeniach termostaty na scianach, a teraz pytanie ? jak to się ma do pogodówki ? głowice termostatyczne na grzejnikach, a nie termostaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Grzejniki mam tylko 4, pomp do piec też chyba 4 (nie wiem do czego, ale mąż wie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts