Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

No to my mamy 7 grzejników, z czego po 2 w salonie i w naszej sypialni i po 1 u dzieciaków plus 1 w garażu. A no i jeszcze 2 w łazienkach. Głowice założone na każdym poza łazienkowymi

Esiak nasi znajomi mają taki czujnik na piec gazowy i mówią że inwestycja ma się w 3 lata wrócić oszczędnościami. Ale oni ogólnie gorący ludzie są bo im w domu 18stopni wystarcza.

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Esiak facet mówił o 2 bo jeden na dole, a drugi na górze i chyba przy założeniu że wszędzie chcemy podobną temp.utrzymywać

ale to nadal jest bez sensu, prawda? na obydwu ustawisz temp. np. 21o, i teraz tak o góry została jeszcze osiągnięta zadana temp. w tym czasie na dole rozpalasz w kominku, robi się ciepło, dolny sterownik wyłącza kocioł bo w salonie już jest przeszło 21o, ale na piętrze temp ta jeszcze nie została osiągnięta i górny sterownik załącza znowu kocioł... i tak kocioł załącza się i wyłącza, bo musi słuchać 2 sterowników... co jest bez sensu...

teraz opcja, że sterownik jest na piętrze pod dachem, gdzie zawsze jest chłodniej: ustawiasz na nim 21o, głowice masz w tym pomieszczeniu otwarte na maxa, więc nie mają one wpływu na temp w tym pomieszczeniu... temp u góry nadal nie została osiągnięta kocioł grzeje... w innych pomieszczeniach masz ustawione głowice w grzejnikach na żądane temp: salon - 20o, kuchnia - 19o, kotłownia - 16o itd...

w salonie zaczynasz palić w kominku, temp się podnosi... po osiągnięciu temp 20o głowice w grzejnikach zamykają się, na górze nadal grzejniki grzeją gdyż głowice są odkręcone, po osiągnięciu 21o sterownik pokojowy wyłącza piec...

Esiak "taki" tzn wydaje mi sie ze taki jaki opisujesz do pieca gazowego, mają jakiś z odzyskiem ciepła i czymś jeszcze.

ja się nie znam jak z tymi czujnikami jest, nie wnikałam a teraz wnikałą już nie będę bo już musztarda po obiedzie. Wiem że mój brat ma jeden na górze drugi na dole i nie narzeka. Nie wiem co ma ustawione na nich bo nigdy nie pytałam/patrzyłam.

a co do głowic to na moich nie ma temperatur, są tylko cyferki od 1 do 5

głowice termostatyczne na grzejnikach, a nie termostaty...

termostatem do podłogówki nazwałam coś takiego http://www.solusource.com/TomInfo/ui/default.aspx?callerid=24&Criteria=6&id=28826&compid=4677&key=High+Pressure+Gauges&rowIndex=1

mam tego 5 sztuk , kabelki wyciągnięte są przy włącznikach swiatła (jakiś metr nad podłogą) i mam dokupić jedno centralne dedykowane do konkretnego pieca (junkers, albo vaillant -jeszcze nie wiem). Do tego mam głowice na grzejniki (góra bez podłogówki).

I teraz pytanie, czy ma sens kupowanie regulatora pogodowego ?

edit

znalazłam na polskiej stronie http://www.ferro.pl/produkt-regulator-pokojowy-rq30-633-91934930.html

Edytowane przez malka

Esiak "taki" tzn wydaje mi sie ze taki jaki opisujesz do pieca gazowego, mają jakiś z odzyskiem ciepła i czymś jeszcze.

ja się nie znam jak z tymi czujnikami jest, nie wnikałam a teraz wnikałą już nie będę bo już musztarda po obiedzie. Wiem że mój brat ma jeden na górze drugi na dole i nie narzeka. Nie wiem co ma ustawione na nich bo nigdy nie pytałam/patrzyłam.

a co do głowic to na moich nie ma temperatur, są tylko cyferki od 1 do 5

cyferki oznaczają temperatury, i tak:

* - temp 6o - zabezpieczenie przed zamarzaniem

1 - temp 14o - przedpokój, pomieszczenie gospodarcze

2 - temp 17o - np sypialnia

3 - temp 20o - np salon

4 - temp 23o - łazienka

5 - temp 26o - ustawienie maksymalne

termostatem do podłogówki nazwałam coś takiego http://www.solusource.com/TomInfo/ui/default.aspx?callerid=24&Criteria=6&id=28826&compid=4677&key=High+Pressure+Gauges&rowIndex=1

mam tego 5 sztuk , kabelki wyciągnięte są przy włącznikach swiatła (jakiś metr nad podłogą) i mam dokupić jedno centralne dedykowane do konkretnego pieca (junkers, albo vaillant -jeszcze nie wiem). Do tego mam głowice na grzejniki (góra bez podłogówki).

I teraz pytanie, czy ma sens kupowanie regulatora pogodowego ?

edit

znalazłam na polskiej stronie http://www.ferro.pl/produkt-regulator-pokojowy-rq30-633-91934930.html

ok, te termostaty będą sterować zaworem mieszającym danej pętli podłogówki, rozumiem, że dane pętle odpowiadają danym pomieszczeniom...

tylko, że podłogówka to medium o dużej bezwładności... i bardzo dobrze współpracuje z regulatorem pogodowym, który reaguje na zmiany temp zewnętrznej i z wyprzedzeniem zmienia parametry temp. zasilania, a przez to zmniejsza się wrażenie bezwładności podłogówki

aha, czyli wtedy te termostaty co mam wywalam i zdaję się na samą pogodówkę, tak ? A ten sterownik pokojowy wtedy też nie ma racji bytu?

Jeszcze raz mi się coś w planach c.o. zmieni, a usiądę i zacznę wyć :oops:

są regulatory pogodowe, które mają funkcje termostatu pokojowego, wtedy ustawiając temp pokojową, sterujesz krzywą grzewczą przesuwając ją równolegle...

tzn temp pomieszczenia ma wpływ na krzywą grzania, która głównie zależna jest od temp. zewnętrznej i zadanej temp zasilania...

poniżej schemat hydrauliczny kilku obiegów ogrzewania podłogowego i grzejnikowego:

uklad.jpg

czyli wywalam, ok. Teraz po raz siódmy przeczytam to co napisałeś i może uda mi się ogarnąć :oops:

bardzo Ci dziękuję i...masz u mnie order za cierpliwość :oops:

Aga, przepraszam,że się rozpanoszyłam, ale jak jest szansa wykorzystać Esiaka, to ja się oprzeć nie mogłam :oops:

Spoko, spoko, nie gniewam sie, bo sama Esiaka czasami wykorzystuję;) Co prawda nie wiem co na to Asia;)

Jak chodzi o termostaty, glowice itp, to u nas na parterze jest wszędzie podłogówka i każdy obieg ma swoje pokrętło na którym ustawia sie temp. dla pomieszczenia Jak osiągnie tą temp, to siłownik podłogówki się zamyka. I na tych pokrętłach ustawiliśmy teraz 17st.

Na poddaszu sa grzejniki i głowice 1-5 i zgodnie z legendą Esiaka ustawiliśmy 2, czyli 17st. W górnej lazience podłogówka, więc też taki wihajster do kręcenia, czyli ustawiona temp. 17st.

Temp. sprawdzałam termometrem więc wiem. ze działa. No i eko mniej żre.

a pokażesz swoje pokrętła do podłogówki ? gdzie je masz zamontowane ?

U mnie miał byc ekogroch, ale stał się cud i chcą nas zagazować,więc cały mój koncept kotłowni poszedł w pizdu.

I od nowa się bujam z całym tym majdanem.....