Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no właśnie ja mam tak kabelki wyciagniete - koło włącznika światła (około metra ), ale teraz Esiak mi zamieszał;) z pogodówką i zastanawiam się czy tych kabelków po prostu nie zatynkować ???

zależy jaki regulator pogodowy wybierzesz...

np vaillant calorMATIC 430 steruje tylko jednym obiegiem cieplnym, ale przy podłączeniu modułu vr61 może sterować kolejnym...

ale już sterownik calorMATIC 630 od razu potrafi obsługiwać 2 obiegi cieplne i ma możliwość sterowania 16 obiegami

Edytowane przez Esiak

no właśnie, to wszystko powinien wiedzieć Wasz instalator i zaproponować optymalne, oszczędne i jak najtańsze rozwiązanie dostosowane do Waszych oczekiwań...

to wszystko co tu pisałem, dowiedziałem się sam czytając dokumentację projektową i techniczną różnych rozwiązań danych producentów...

ale ja to wszystko robiłem na swój użytek, aby instalator nie wciskał mi kitów i jakiś dziwnych rozwiązań, myśląc, że głupiemu inwestorowi wszystko można sprzedać i że jak on (instalator) zrobi, to będzie dobrze, bo zawsze tak robił...

no właśnie, to wszystko powinien wiedzieć Wasz instalator i zaproponować optymalne, oszczędne i jak najtańsze rozwiązanie dostosowane do Waszych oczekiwań...

to wszystko co tu pisałem, dowiedziałem się sam czytając dokumentację projektową i techniczną różnych rozwiązań danych producentów...

ale ja to wszystko robiłem na swój użytek, aby instalator nie wciskał mi kitów i jakiś dziwnych rozwiązań, myśląc, że głupiemu inwestorowi wszystko można sprzedać i że jak on (instalator) zrobi, to będzie dobrze, bo zawsze tak robił...

mnie ten dom juz za dużo kosztował, bym mogła sobie pozwolić na "wciskanie" tego co instalator wymyśli i to tylko dlatego,że on tak robi.

Dlatego jestem Ci wdzięczna, za każdą podpowiedź. Dla mnie dokumentacje techniczne mogły by byc napisane po chiński i zrozumiałabym z nich tyle samo co teraz :oops:, wiec tłumaczenia "dla laika" sa dla mnie na wage złota.

OK, czy ten calorMATIC 630 jest kompatybilny z wszystkimi piecami gazowymi ?

edit

doczytałam,że on jest do kondensatów ??

no i drogi jak diabli

Edytowane przez malka

OK, czy ten calorMATIC 630 jest kompatybilny z wszystkimi piecami gazowymi ?

nie, jest to dedykowany sterownik do kotłów kondensacyjnych vaillanta...

ale pozostali producenci jak viessmann, de dietrich, junkers mają swoje dedykowane sterowniki pogodowe...

i tak jak z wszystkim są grupy cenowe, tańsze sterują tylko jednym obiegiem, droższe mają większe możliwości sterowania w tym większą ilością obiegów grzewczych...

aaaa czyli jednak najpierw zakupić piec :)

Jest coś co polecił byś specjalnie ?

wiem ,że u mnie kondensacyjny nie przejdzie (podłogówka+grzejniki) do tego mam juz zasobnik z podwójną wężownicą (początkowo miał być ekogroszek +solary), chciałabym ten zasobnik wykorzystać.

aaaa czyli jednak najpierw zakupić piec :)

Jest coś co polecił byś specjalnie ?

wiem ,że u mnie kondensacyjny nie przejdzie (podłogówka+grzejniki) do tego mam juz zasobnik z podwójną wężownicą (początkowo miał być ekogroszek +solary), chciałabym ten zasobnik wykorzystać.

a dlaczego niby kondensat ma nie być? idealnie właśnie pracuje z podłogówką, co do grzejników to wystarczy je przewymiarować na zasilanie 55/45 i już cały czas będzie zachodzić kondensacja...

co do zasobnika, to kupujesz wtedy kocioł jednofunkcyjny z zaworem trójdrogowym, ma on wtedy priorytet cwu i bez problemu będzie nagrzewał wodę w zasobniku przez wężownice, instaluje się wtedy czujnik temp zasobnika i kocioł lub jego sterownik pogodowy reguluje osobno temp. wody w zasobniku jak temp. obiegu grzewczego...

ogólnie nic prostszego...

a duże masz te pętle podłogówki...?

No widzisz i tak to jest instalatorów słuchać, pan się popukał w głowę jak pytałam o kondensacyjny,zapytał jak ma zachodzić kondensacja, skoro dwie różne temperatury mają iść na odbiorniki ?

Więc nawet na takie piece nie patrzyłam.

Pętle nie przekraczają 100 mb - pilnowałam pana rurkowego :)

No widzisz i tak to jest instalatorów słuchać, pan się popukał w głowę jak pytałam o kondensacyjny,zapytał jak ma zachodzić kondensacja, skoro dwie różne temperatury mają iść na odbiorniki ?

Więc nawet na takie piece nie patrzyłam.

Pętle nie przekraczają 100 mb - pilnowałam pana rurkowego :)

temp z kotła wychodzi zawsze jedna!

trzeba tylko pilnować aby temp powrotu była jak najniższa... kondensacja zachodzi gdy temp. powrotu nie przekracza 56oC po to właśnie przy grzejnikach się je przewymiarowywuje, aby miały taką sam moc przy niższej temp zasilania... czyli tak jak proponuje grzejniki dobrać do temp. 55/45,

mamy wtedy temp na zasilaniu 55oC, która nadal jest za wysoka dla podłógówki, więc obniża się ją stosując zawory mieszające z siłownikami w każdej z pętli i tymi zaworami steruje moduł mieszacza podłączony do sterownika pogodowego...

grzejniki sam mogę Ci policzyć, potrzebuje tylko wykaz pomieszczeń, grzejników które teraz masz w projekcie i zapotrzebowanie na ciepło danego pomieszczenia...

wydasz teraz więcej na kocioł kondensacyjny by później płacić mniejsze rachunki z gaz, a wiadomo, że ceny paliw idą ciągle w górę...