agalind 18.04.2012 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Coś koło 120cm od podłogi, zeby było widać co sie robi. Właczniki mam na 90cm, ale nie wyobrażam sobie te pokrętła mieć tak nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 no właśnie ja mam tak kabelki wyciagniete - koło włącznika światła (około metra ), ale teraz Esiak mi zamieszał z pogodówką i zastanawiam się czy tych kabelków po prostu nie zatynkować ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 18.04.2012 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja tam sie nie znam, wiem tylko, ze to dziala. Wiadomo ,ze podlogowka jest bezwladna i to nie kaloryfer. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 bezwładna to ja jestem....po połówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 18.04.2012 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Po połówce to obezwładniona;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 obezwładniona to po 0,75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 18.04.2012 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 To co jest po litrze nawet nie pytam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 18.04.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 no te czujnik są dobre przy kotle na paliwo stałe...ale przy kotle gazowym, pogodówka z podłączonymi modułami sama będzie dbać o temp. podłogówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 modułami ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 18.04.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) zależy jaki regulator pogodowy wybierzesz...np vaillant calorMATIC 430 steruje tylko jednym obiegiem cieplnym, ale przy podłączeniu modułu vr61 może sterować kolejnym...ale już sterownik calorMATIC 630 od razu potrafi obsługiwać 2 obiegi cieplne i ma możliwość sterowania 16 obiegami Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Esiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 18.04.2012 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Malka, nikt nie mówił, że letko bedzie, co? Że też nie szkoliłam sie na hydraulika albo co-majstra.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 18.04.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 no właśnie, to wszystko powinien wiedzieć Wasz instalator i zaproponować optymalne, oszczędne i jak najtańsze rozwiązanie dostosowane do Waszych oczekiwań...to wszystko co tu pisałem, dowiedziałem się sam czytając dokumentację projektową i techniczną różnych rozwiązań danych producentów...ale ja to wszystko robiłem na swój użytek, aby instalator nie wciskał mi kitów i jakiś dziwnych rozwiązań, myśląc, że głupiemu inwestorowi wszystko można sprzedać i że jak on (instalator) zrobi, to będzie dobrze, bo zawsze tak robił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) no właśnie, to wszystko powinien wiedzieć Wasz instalator i zaproponować optymalne, oszczędne i jak najtańsze rozwiązanie dostosowane do Waszych oczekiwań... to wszystko co tu pisałem, dowiedziałem się sam czytając dokumentację projektową i techniczną różnych rozwiązań danych producentów... ale ja to wszystko robiłem na swój użytek, aby instalator nie wciskał mi kitów i jakiś dziwnych rozwiązań, myśląc, że głupiemu inwestorowi wszystko można sprzedać i że jak on (instalator) zrobi, to będzie dobrze, bo zawsze tak robił... mnie ten dom juz za dużo kosztował, bym mogła sobie pozwolić na "wciskanie" tego co instalator wymyśli i to tylko dlatego,że on tak robi. Dlatego jestem Ci wdzięczna, za każdą podpowiedź. Dla mnie dokumentacje techniczne mogły by byc napisane po chiński i zrozumiałabym z nich tyle samo co teraz , wiec tłumaczenia "dla laika" sa dla mnie na wage złota. OK, czy ten calorMATIC 630 jest kompatybilny z wszystkimi piecami gazowymi ? edit doczytałam,że on jest do kondensatów ?? no i drogi jak diabli Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez malka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 18.04.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 OK, czy ten calorMATIC 630 jest kompatybilny z wszystkimi piecami gazowymi ? nie, jest to dedykowany sterownik do kotłów kondensacyjnych vaillanta... ale pozostali producenci jak viessmann, de dietrich, junkers mają swoje dedykowane sterowniki pogodowe... i tak jak z wszystkim są grupy cenowe, tańsze sterują tylko jednym obiegiem, droższe mają większe możliwości sterowania w tym większą ilością obiegów grzewczych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 aaaa czyli jednak najpierw zakupić piec Jest coś co polecił byś specjalnie ? wiem ,że u mnie kondensacyjny nie przejdzie (podłogówka+grzejniki) do tego mam juz zasobnik z podwójną wężownicą (początkowo miał być ekogroszek +solary), chciałabym ten zasobnik wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 18.04.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 aaaa czyli jednak najpierw zakupić piec Jest coś co polecił byś specjalnie ? wiem ,że u mnie kondensacyjny nie przejdzie (podłogówka+grzejniki) do tego mam juz zasobnik z podwójną wężownicą (początkowo miał być ekogroszek +solary), chciałabym ten zasobnik wykorzystać. a dlaczego niby kondensat ma nie być? idealnie właśnie pracuje z podłogówką, co do grzejników to wystarczy je przewymiarować na zasilanie 55/45 i już cały czas będzie zachodzić kondensacja... co do zasobnika, to kupujesz wtedy kocioł jednofunkcyjny z zaworem trójdrogowym, ma on wtedy priorytet cwu i bez problemu będzie nagrzewał wodę w zasobniku przez wężownice, instaluje się wtedy czujnik temp zasobnika i kocioł lub jego sterownik pogodowy reguluje osobno temp. wody w zasobniku jak temp. obiegu grzewczego... ogólnie nic prostszego... a duże masz te pętle podłogówki...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 No widzisz i tak to jest instalatorów słuchać, pan się popukał w głowę jak pytałam o kondensacyjny,zapytał jak ma zachodzić kondensacja, skoro dwie różne temperatury mają iść na odbiorniki ? Więc nawet na takie piece nie patrzyłam. Pętle nie przekraczają 100 mb - pilnowałam pana rurkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 18.04.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 No widzisz i tak to jest instalatorów słuchać, pan się popukał w głowę jak pytałam o kondensacyjny,zapytał jak ma zachodzić kondensacja, skoro dwie różne temperatury mają iść na odbiorniki ? Więc nawet na takie piece nie patrzyłam. Pętle nie przekraczają 100 mb - pilnowałam pana rurkowego temp z kotła wychodzi zawsze jedna! trzeba tylko pilnować aby temp powrotu była jak najniższa... kondensacja zachodzi gdy temp. powrotu nie przekracza 56oC po to właśnie przy grzejnikach się je przewymiarowywuje, aby miały taką sam moc przy niższej temp zasilania... czyli tak jak proponuje grzejniki dobrać do temp. 55/45, mamy wtedy temp na zasilaniu 55oC, która nadal jest za wysoka dla podłógówki, więc obniża się ją stosując zawory mieszające z siłownikami w każdej z pętli i tymi zaworami steruje moduł mieszacza podłączony do sterownika pogodowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Dobrze, a czy instalator obliczy grzejniki ? czy mam zlecić komuś projekt ? Nie lepiej by było kupic zwykły piec jednofunkcyjny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 18.04.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 grzejniki sam mogę Ci policzyć, potrzebuje tylko wykaz pomieszczeń, grzejników które teraz masz w projekcie i zapotrzebowanie na ciepło danego pomieszczenia...wydasz teraz więcej na kocioł kondensacyjny by później płacić mniejsze rachunki z gaz, a wiadomo, że ceny paliw idą ciągle w górę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts