Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no tak. jezioro mamy blisko. doceniamy to bardzo i korzystamy na co dzień.:)

ale chciałoby się też gdzieś ruszyć. a dzieciaki nie wyobrażają sobie wakacji bez morza. oni się już kłócą gdzie jechać, czy do Krynicy, czy Władysławowa. a jeszcze nie wiedzą, że może morza wcale nie będzie. no ale jak pisałam mam ciągle nadzieję, więc nic im nie mówię.

Cześć Dziewczyny. Jeju, jaka wczoraj była piękna pogoda:) 26stopni!!!!!!! Dziś tylko połowa z tego, ale i tak pięknie.

Weekend ma być chłodniejszy, ale co tam. Jutro ruszam do ogrodu, a raczej tego co ogrodem może kiedyś bedzie;)

Kupiłam dzisiaj rododendron (do -30stC) w Biedronie za całe 19,99zł :D Mam do wsadzenia jeszcze 2 świerki, które na święta BN kupiłam. Wczoraj obcięłam wrzosy, muszę lawendę kupić i niech się dzieje. :)

Zobaczymy ile z tego urośnie;)

Weekend minął pracowicie, o czym najlepiej świadczą odciski na dłoniach ;) Mimo wiatru i chłodu było całkiem fajnie, choć wieczorem padliśmy jak kawki. Wygrabiłam całą suchą trawę (stąd te odciski), posadzone zostały świerki świąteczne i nawieziona ziemia tu i ówdzie. Rododendrona wsadzę pewnie dziś, bo już nie dałam rady.

zrób zrób, będziemy się inspirować :) trawy to fajna sprawa i pieknie szumią jak jest ich więcej

Sa piękne i strasznie mi się podobają, tylko niektóre sa ogromne, np. miskanty. A ja bym chciala przeslonić troche ta pokrywę. Dlatego wybrałam ta kostrzewę. Myslalam tez ewentualnie o jakis iglakach plożacych, ale trawy fajniejsze ;)

EDIT: Nitka, z inspirowaniem może być porblem, bo aktualne zdjecia nie różnią się dużo od tego. No tylko trawę jakąś widać.

Edytowane przez agalind

O rany, rany nadrobiłam :)

Szwendacze pospolite ;) ja juz dawno wyrosłam z wyjazdów zorganizowanych.

Acz nie ukrywam,ze spontan już mi nie raz bokiem wyszedł (nocka w samochodzie z trzylatkiem, nie była najgorszą traumą), ale jest spontan, jest impreza :)

Właśnie siedzę przy kompie i planuję majówkę, mamy 5 dni wolnego (cud, pani cud), więc zal by było siedzieć w domu. A że mój ślubny dokonał,kilka dni temu porażającego odkrycia :o wybraliśmy kierunek nam dobrze znany - południe , południowy zachód.

Mam nadzieję,że uda się coś zorganizować w tak krótkim czasie:)

O rany, rany nadrobiłam :)

Szwendacze pospolite ;) ja juz dawno wyrosłam z wyjazdów zorganizowanych.

Acz nie ukrywam,ze spontan już mi nie raz bokiem wyszedł (nocka w samochodzie z trzylatkiem, nie była najgorszą traumą), ale jest spontan, jest impreza :)

Właśnie siedzę przy kompie i planuję majówkę, mamy 5 dni wolnego (cud, pani cud), więc zal by było siedzieć w domu. A że mój ślubny dokonał,kilka dni temu porażającego odkrycia :o wybraliśmy kierunek nam dobrze znany - południe , południowy zachód.

Mam nadzieję,że uda się coś zorganizować w tak krótkim czasie:)

Tylko pozazdrościć. Jak ja dawno w tych okolicach nie byłam.

Aga, a którędy odszambiacie to szambo? przez tę klaplkę ?

Tak, tyle, ze nie trzeba całej jej odsuwać żeby sie do środka dostac.

to trzeba wziąć pod uwagę, że przy otwieraniu coś delikatnego może ci się połamać.

może jednak coś mocniejszego od traw, jakieś krzewinki, np irga płożąca jest fajna z czerwonymi jagódkami.

a z drugiej strony, jak bardzo podobają Ci się te trawy, to sadź. najwyżej będziesz nadzorować każde wypompowanie.:)

to trzeba wziąć pod uwagę, że przy otwieraniu coś delikatnego może ci się połamać.

może jednak coś mocniejszego od traw, jakieś krzewinki, np irga płożąca jest fajna z czerwonymi jagódkami.

a z drugiej strony, jak bardzo podobają Ci się te trawy, to sadź. najwyżej będziesz nadzorować każde wypompowanie.:)

A ja właśnie u Ciebie w komentach siedziałam :)

Miałam zrobić zdjecia, ale oczywiście nie zrobiłam:bash: Plan za to na szybko skleciłam.http://img195.imageshack.us/img195/7075/ogrodskan.jpg

Zaznaczyłam nieszczęsną pokrywę od szamba, którą chcę zasłonić.

Kilka szczegółów:

Działka w kształcie prostokąta ok 23x44m.

Podłoże suche, piaszczyste, lekkie przewarstwienia gliny na głębokości ok. 1m.

Taras drewniany będzie zrobiony na gruncie (na usypanej ziemi), więc będzie spad zrobiony w kierunku południowym.

Moja propozycja:

-świerk serbski dookoła działki

-od frontu, na tle sciany jakiś krzew +niskie rośliny pod nim (np. funkie)

-w rabacie lawenda

-oslonięcie pokrywy od szamba trawami lub iglakiem płożacym

-w dolnym prawym rogu działki wartwowo krzewy i rosliny (trójkąt)

Zalezy mi na różnorodności i na tym, zeby np. jesienią i zimą tez były jakiś kolory.

Zasadniczo chcę zacząć od frontu domu, bo z tyłu jeszcze dużo bedzie się działo - budowa tarasu, rozwalenie jednej szopy i budowa drugiej, nawiezienie ziemi itp.

Mile widziane podpowiedzi co można na tej mojej działce zrobić, zmienić:)

ogrod_skan.jpg