Ardea 12.09.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Tak naprawdę to (wejściowe, garażowe i kotłowniane) mam zwykłe stalowe KMT;) w projekcie wpisali przeciwpożarówki tylko między garażem a kotłownią i jeszcze, że muszą się otwierać na zewnątrz i tych drzwi jeszcze nie mam no i tych z wiatrołapu do salonu i pozostałych też nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 12.09.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Z najpilniejszych spraw brakuje nam jeszcze drzwi. Okazało się, że problemem jest naświetle górne. Chyba będziemy musieli z niego zrezygnować. a jaki jest problem z tym naświetlem..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.09.2011 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Wewnętrznych to ja długo jeszcze mieć nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.09.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 ale wkrótce pojawi się blaszany daszek, czekam na niego bardziej niż na narożne okna, bo to estetycznie jedno z lepszych rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.09.2011 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 ale wkrótce pojawi się blaszany daszek, czekam na niego bardziej niż na narożne okna, bo to estetycznie jedno z lepszych rozwiązań Mam nadzieję, że w praktyce też się sprawdzi. Oczywiście to nie to samo co dachówka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.09.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Gdybym miała na uwadze tylko aspekt estetyczny to blacha na rąbek jest bezkonkurencyjna (nie ma efektu drabinki, jak przy płaskich dachówkach oglądanych z dołu), masz pełne deskowanie, wiec myślę, że będzie cicho i dobrze, bo ładnie będzie na pewno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.09.2011 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Pełne deskowanie a nawet podwójne, bo jeszcze jedna warstwa desek dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.09.2011 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 a jaki jest problem z tym naświetlem..? Otwór po zrobieniu podłogi będzie miał wys. 240cm, czyli wychodziło, ze drzwi 210cm+naświetle 30cm. Chcieliśmy, żeby drzwi i naświetle były w jednej ramie, a nie w dwóch osobnych (względy estetyczne). Okazało się, że jeżeli drzwi mają otwierać się na zewnątrz (a muszą, bo wiatrołap raczej z tych mniejszych), to tak się nie da. 2 ram nie chcemy, bo to wygląda jakby nad drzwiami było okno. Oczywiście przy takiej wys. naświetla (30cm) rama zajęłaby najwięcej miejsca, a szyby byłoby niedużo. Dodam tylko, że interesowały mnie drzwi stalowe i pcv. Drewniane odrzuciliśmy, bo nie mamy zadaszenia nad wejściem i byłyby narażone na działanie słońca itp. Mogłyby być problemy z gwarancją. W związku z powyższym będziemy prawdopodobnie zmniejszać otwór i wtedy każde drzwi będą pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.09.2011 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Z wieści budowlanych: - elektryka - poddasze praktycznie już gotowe, na pozostałych powierzchniach po trochu też już jest - tynki - za tydzień zaczynamy, dlatego elektryk musi się spieszyć - dach - w przyszłym tygodniu dekarze wreszcie ruszają - hydraulik już wybrany - wchodzi po tynkach - brama garażowa wybrana - montaż po tynkach Będzie się działo!!!! Z najpilniejszych spraw brakuje nam jeszcze drzwi. Okazało się, że problemem jest naświetle górne. Chyba będziemy musieli z niego zrezygnować. No i zapomniałam dodać, że za jakieś 4 tygodnie będziemy mieli balustradę na okna balkonowe na poddaszu. Wykonawca przez najbliższe 2 tyg. jest zajęty, ale potem zrobi dla nas. Muszę tylko dokładny wzór znaleźć (całe szczęście mam 2 tygodnie:)). Chcemy ją założyć (a przynajmniej mocowanie) zanim weźmiemy się za ocieplanie, żeby potem styropianu nie dziurawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 12.09.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Aga ja tak ni z gruszki ni z pietruszki:- jaką duża macie piwnicę?- ile pomieszczeń i co w nich będziecie mieli?- i dlaczego zdecydowaliście się na piwnicę?zaczęłam czytac dziennik od początku ale wyczytałam tylko, że nie jest cały dom podpiwniczony... A na barierki czekam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.09.2011 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Piwnica jest prawie pod połową domu. Będą tam 2 pomieszczenia: kotłownia i pralnia, a w korytarzu schowek na graty i wszystkie "potrzebne" rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.09.2011 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Na początku miało nie być wcale, potem niewielka a na końcu stanęło na takiej jak jest teraz. Głównym powodem była kotłownia. Piec miał być na paliwo stałe, więc trzeba je gdzieś trzymać. Poza tym wydawało mi się, że te piece zawsze trochę hałasują, a ja nie zasnę jak coś cyka mi za ścianą Potem doszła jeszcze kwestia pralni. Nie chciałam pralki w łazience, poza tym suszenie prania w salonie tez jakoś mi nie pasowało. Projektu nie było sensu zmieniać żeby powiększyć bryłę. Stwierdziliśmy, ze najlepiej będzie zejść pod ziemie:) Teraz widzę, że piwnica pod całym domem tez by się przydała, bo mielibyśmy wreszcie piwniczkę na wino. A tak zostaje tylko jakiś stojak lub półka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.09.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Ja nawet nie myślałam o piwnicy i dobrze, bo u nas żeby dostać pozwolenie na podpiwniczenie to musi być cud, mimo że sam piach. A miałabym tyle pomysłów, żeby ją wykorzystać... A tak pralnia jest mini, win aż tak dużo nie mamy, ale gdzie trzymać np. meble ogrodowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.09.2011 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Marzy mi sie taka winniczka, ale pewnie jej brak wyjdzie mi na zdrowie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 12.09.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 No tak z ciekawości się pytam bo teraz rzadko kto buduje piwnice...Przynajmniej na Forum Muratora;)No u nas też w sumie miały być 2 pomieszczenia (kotłownia i jedno bez przeznaczenia) plus miejsce pod schodami plus pomieszczenie pod tarasem, które ma być magazynem rowerów, sanek, kosiarki i innych przydasi ogrodowych... Koniec końców doszło jeszcze jedno pomieszczenie w trakcie budowy, po prostu jak zrobili fundamenty to okazało się że wystarczy domówić kawałek stropu i jest pomieszczenie o wysokości pewnie z 1,8-1,9...I tym sposobem piwnicy mamy około 65m razem z klatka schodową. Zobaczymy czy nam się to przyda bo kosztowna to była zachcianka:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.09.2011 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Zobaczymy czy nam się to przyda bo kosztowna to była zachcianka:/ Oj tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WERI 13.09.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Lukarna ja myślę że piwnicy nie budują bo to jest spory koszt , ale my natomiast od samego początku byliśmy zdecydowani na piwnicę i takiego projektu szukaliśmy, i jjak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 13.09.2011 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Decyzji o posiadaniu piwnicy nie żałuję, raczej tego, że mogła byc pod całym domem a nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.09.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 To Weri idę do Ciebie Twoja piwnicę obejrzeć Aga, może miejsce na mała winniczkę wygospodarujesz;) Może pod schodami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klesia 14.09.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Co tu taka cisza??? Czyżbyś poszukiwała miejsca na winniczkę? A może już szykujesz zapasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts