Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jaki jest problem z tym naświetlem..?

Otwór po zrobieniu podłogi będzie miał wys. 240cm, czyli wychodziło, ze drzwi 210cm+naświetle 30cm. Chcieliśmy, żeby drzwi i naświetle były w jednej ramie, a nie w dwóch osobnych (względy estetyczne). Okazało się, że jeżeli drzwi mają otwierać się na zewnątrz (a muszą, bo wiatrołap raczej z tych mniejszych), to tak się nie da. 2 ram nie chcemy, bo to wygląda jakby nad drzwiami było okno. Oczywiście przy takiej wys. naświetla (30cm) rama zajęłaby najwięcej miejsca, a szyby byłoby niedużo. Dodam tylko, że interesowały mnie drzwi stalowe i pcv. Drewniane odrzuciliśmy, bo nie mamy zadaszenia nad wejściem i byłyby narażone na działanie słońca itp. Mogłyby być problemy z gwarancją. W związku z powyższym będziemy prawdopodobnie zmniejszać otwór i wtedy każde drzwi będą pasowały.

Z wieści budowlanych:

- elektryka - poddasze praktycznie już gotowe, na pozostałych powierzchniach po trochu też już jest

- tynki - za tydzień zaczynamy, dlatego elektryk musi się spieszyć

- dach - w przyszłym tygodniu dekarze wreszcie ruszają

- hydraulik już wybrany - wchodzi po tynkach

- brama garażowa wybrana - montaż po tynkach

Będzie się działo!!!!

Z najpilniejszych spraw brakuje nam jeszcze drzwi. Okazało się, że problemem jest naświetle górne. Chyba będziemy musieli z niego zrezygnować:(.

No i zapomniałam dodać, że za jakieś 4 tygodnie będziemy mieli balustradę na okna balkonowe na poddaszu. Wykonawca przez najbliższe 2 tyg. jest zajęty, ale potem zrobi dla nas. Muszę tylko dokładny wzór znaleźć (całe szczęście mam 2 tygodnie:)). Chcemy ją założyć (a przynajmniej mocowanie) zanim weźmiemy się za ocieplanie, żeby potem styropianu nie dziurawić.

Aga ja tak ni z gruszki ni z pietruszki:

- jaką duża macie piwnicę?

- ile pomieszczeń i co w nich będziecie mieli?

- i dlaczego zdecydowaliście się na piwnicę?

zaczęłam czytac dziennik od początku ale wyczytałam tylko, że nie jest cały dom podpiwniczony...

A na barierki czekam;)

Na początku miało nie być wcale, potem niewielka a na końcu stanęło na takiej jak jest teraz. Głównym powodem była kotłownia. Piec miał być na paliwo stałe, więc trzeba je gdzieś trzymać. Poza tym wydawało mi się, że te piece zawsze trochę hałasują, a ja nie zasnę jak coś cyka mi za ścianą:) Potem doszła jeszcze kwestia pralni. Nie chciałam pralki w łazience, poza tym suszenie prania w salonie tez jakoś mi nie pasowało. Projektu nie było sensu zmieniać żeby powiększyć bryłę. Stwierdziliśmy, ze najlepiej będzie zejść pod ziemie:) Teraz widzę, że piwnica pod całym domem tez by się przydała, bo mielibyśmy wreszcie piwniczkę na wino. A tak zostaje tylko jakiś stojak lub półka.

No tak z ciekawości się pytam bo teraz rzadko kto buduje piwnice...

Przynajmniej na Forum Muratora;)

No u nas też w sumie miały być 2 pomieszczenia (kotłownia i jedno bez przeznaczenia) plus miejsce pod schodami plus pomieszczenie pod tarasem, które ma być magazynem rowerów, sanek, kosiarki i innych przydasi ogrodowych... Koniec końców doszło jeszcze jedno pomieszczenie w trakcie budowy, po prostu jak zrobili fundamenty to okazało się że wystarczy domówić kawałek stropu i jest pomieszczenie o wysokości pewnie z 1,8-1,9...

I tym sposobem piwnicy mamy około 65m razem z klatka schodową. Zobaczymy czy nam się to przyda bo kosztowna to była zachcianka:/