Mmelisa 19.06.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Dziewczyny wy tak tutaj o tych truskawkach piszecie i piszecie, ze dzisiaj postanowilam w koncu skosztowac... bo zawsze co kupuje to moje oczy chca a buzia nie... ale dzisiaj az 3 sztuki zjadlam tak samo z czeresniami, tez az sztuk 4 mam problemy ze spozywaniem owocow..i to od dosc dawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 20.06.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) A wiecie, ze truskawka kaszubska dostałą jakieś specjalne certyfikaty i jest dobrem narodowym:) oczywiscie, ze wiemy, my kaszubki pomorskie a wiesz, ze ona sadzona w innych rejonach nigdy ponoc nie jest tak smaczna gdy rosnie wlasnie w swoim terenie? Edytowane 20 Czerwca 2013 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 20.06.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 A ja nie wiem co to za truskawki:) Poguglałam i wyszło mi że wygląda jak normalna;) a jakas inna w smaku jest czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 20.06.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 jest wyjatkowo slodka, soczysto-winna nie byle co rozwodnione. jest taka truskawkowo-truskawkowa trudno opisac ma specyficzny smak trzeba sprobowac i porownac. ja mam u siebie sengi sengany (rownie smaczne) i wlasnie kaszubskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 20.06.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Ja na Kaszuby mam hen daleko i też nie wiem jak taka truskawka smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 20.06.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 no ale przeciez u was chyba tez mozna kupic, wystarczy zapytac na targu. to bardzo ceniona truskawka i nie psuje sie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 20.06.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 oczywiscie, ze wiemy, my kaszubki pomorskie a wiesz, ze ona sadzona w innych rejonach nigdy ponoc nie jest tak smaczna gdy rosnie wlasnie w swoim terenie? Szczęściary:) Nie dość, ze u Was ładnie, to jeszcze smacznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 20.06.2013 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 szczesciara te moje to sa dopiero te wczesne, a za jakis m-c dojrzeja te pozne, kaszubskie. jakby nie patrzec mam prawie 100 krzaczkow w rabatach sadzone w zeszlym sierpniu, za rok jakby co na rynek pojde handlowac:rotfl: Jak bedziesz miała za duzo to ja sie piszę A wiecie, ze truskawka kaszubska dostałą jakieś specjalne certyfikaty i jest dobrem narodowym:) Wiemy, wiemy:) Truskawka kaszubska została uznana za produkt regionalny:) Dziewczyny wy tak tutaj o tych truskawkach piszecie i piszecie, ze dzisiaj postanowilam w koncu skosztowac... bo zawsze co kupuje to moje oczy chca a buzia nie... ale dzisiaj az 3 sztuki zjadlam tak samo z czeresniami, tez az sztuk 4 mam problemy ze spozywaniem owocow..i to od dosc dawna Ja bym tak nie mogła. Całą zimę czekam na świeże owoce. A ja nie wiem co to za truskawki:) Poguglałam i wyszło mi że wygląda jak normalna;) a jakas inna w smaku jest czy co? Ja na Kaszuby mam hen daleko i też nie wiem jak taka truskawka smakuje. No jak to jak? Pyszna jest:D oczywiscie, ze wiemy, my kaszubki pomorskie a wiesz, ze ona sadzona w innych rejonach nigdy ponoc nie jest tak smaczna gdy rosnie wlasnie w swoim terenie? no ale przeciez u was chyba tez mozna kupic, wystarczy zapytac na targu. to bardzo ceniona truskawka i nie psuje sie szybko. No widzę, że zachwalanie produktu masz już opanowane;) Truskawki na rynku pójdą jak świeże bułki:lol2: Szczęściary:) Nie dość, ze u Was ładnie, to jeszcze smacznie:) Zapraszam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 20.06.2013 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Wczoraj po drodze z pracy pojechalam po truskawki a że mojego pana już nie było to poszłam kawałek dalej do osób zbierających i dostałam takie piękny koszyczek czerwoniutkich truskawek, które pan właśnie zerwał. Tak mi pachniały w aucie, że po drodze podjadałam:D Także wieczór przy truskawkach, śniadanie z truskawkami, do pracy truskawki. To ja lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 20.06.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Szczęściary:) Nie dość, ze u Was ładnie, to jeszcze smacznie:) i do tego ludzie goscinni Jak bedziesz miała za duzo to ja sie piszę ja juz cie zapraszalam:yes: No widzę, że zachwalanie produktu masz już opanowane;) Truskawki na rynku pójdą jak świeże bułki:lol2: a to ty nie wiesz, ze reklama dzwignia handlu, ale ja ich wcale nie musze reklamowac same sie obronia jakoscia :D:D poza tym uwazam ze nalezy promowac swoj region, gorale maja oscypki, poznaniacy pyry i browar, wschodnie rejony kolacze i inne smacznosci. a my mamy truskawki, ryby i przepiekne miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 20.06.2013 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 i do tego ludzie goscinni ja juz cie zapraszalam:yes: a to ty nie wiesz, ze reklama dzwignia handlu, ale ja ich wcale nie musze reklamowac same sie obronia jakoscia :D:D poza tym uwazam ze nalezy promowac swoj region, gorale maja oscypki, poznaniacy pyry i browar, wschodnie rejony kolacze i inne smacznosci. a my mamy truskawki, ryby i przepiekne miejsca Poczekam na te Twoje póżne truskawki i przyjadę Zresztą wiesz, że u mnie łubiny rosną, nie? Łopatę i jedziecie:) Kaszuby są naprawdę piękne i warto je propmować, tylko zawsze z tyłu głowy kołacze mi sie myśl, żeby przez tą szeroką promocję nie spotkał ich los zadeptanych Mazur:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 20.06.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Powoli Kaszuby są już odkrywane:) Ludzie rzeczywiście gościnni, chociaż ostrożni, ale gwara - na studiach wszyscy na nią psioczyliśmy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 20.06.2013 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Miejscami cieżko się porozumieć, to prawda. Zwłaszcza ze starszymi ludźmi, którzy niekiedy mówią właściwie tylko po kaszubsku. Kaszubski to już język. Nawet maturę można z niego zdawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 20.06.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 A definicję można z astrofizyki czy genetyki ułożyć? podobno to stało na przeszkodzie, żeby uznać kaszubski za język i ciągle był dialektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 20.06.2013 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Z prawnego punktu widzenia jest językiem regionalnym z tego co wiem. Choć możesz mieć rację, ze nie jest pod wzgledem jezykowym. Edytowane 20 Czerwca 2013 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 20.06.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Już nie pamiętam, jak to jest coś mi chodzi po głowie jeszcze etnolekt, jak zwał, tak zwał, ale trudy jest jak diabli:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 20.06.2013 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Kaszubskie nuty, znane jeszcze jako Abecadło kaszubskie, czyli taka wyliczanka: To je krótczi, to je dłëdżi, to kaszëbskô stolëca.To są basë, to są skrzëpczi, to òznaczô Kaszëba.Òznaczô Kaszëba, basë, skrzëpczi, krótczi, dłëdżi, to kaszëbskô stolëca. To je ridel, to je tëcz, to są chojnë, widłë gnojné.To je krzëwé, to je prosté, to je sledné [tylné] kòło wòzné.Tylné kòło wòzné, to je krzëwé, to je prosté, chojnë, widłë gnojné, ridel, tëcz, òznaczô Kaszëba... To są huczi, to są ptôczi, to są prësczé półtrojôczi [półtorôczi].To je klëka, to je wół, to je całé a to pół.Klëka, wół, całé, pół, hôk, ptôk, półtrojôk\l, chojnë, widłë gnojné...To je małé, to je wiôldżé, to są janstruméńta wszôlczé. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/91/Song_-kaszubskie_nuty-.jpg/290px-Song_-kaszubskie_nuty-.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 20.06.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Aga, mój kawałek Mazur nie jest zadeptany. jest cudnie odludnie. ale już 15 km dalej rzeczywiście tłum jest. chyba wszędzie, w znanych miejscowościach są tłumy, a po wioskach raczej nie, bo nie ma za bardzo bazy noclegowej. także zapraszam na prawie dziewicze Mazury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 20.06.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 no Agalindzia obcykana jestes, ja zrozumiec zrozumiem ale raczej nic nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 20.06.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 ja to mieszaniec rasowy jestem znaczy kundel: kociewie+kaszuby+pomorze (mierzeja) + żulawy:rotfl: ot taki zlepek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts