Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

Dziewczyny wy tak tutaj o tych truskawkach piszecie i piszecie, ze dzisiaj postanowilam w koncu skosztowac... bo zawsze co kupuje to moje oczy chca a buzia nie... ale dzisiaj az 3 sztuki zjadlam :D tak samo z czeresniami, tez az sztuk 4 :lol2:

mam problemy ze spozywaniem owocow..i to od dosc dawna :sick:

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A wiecie, ze truskawka kaszubska dostałą jakieś specjalne certyfikaty i jest dobrem narodowym:)

oczywiscie, ze wiemy, my kaszubki pomorskie :lol2: a wiesz, ze ona sadzona w innych rejonach nigdy ponoc nie jest tak smaczna gdy rosnie wlasnie w swoim terenie?

Edytowane przez TAR

szczesciara ;)

te moje to sa dopiero te wczesne, a za jakis m-c dojrzeja te pozne, kaszubskie. jakby nie patrzec mam prawie 100 krzaczkow w rabatach :lol2: sadzone w zeszlym sierpniu, za rok jakby co na rynek pojde handlowac:rotfl:

Jak bedziesz miała za duzo to ja sie piszę;)

A wiecie, ze truskawka kaszubska dostałą jakieś specjalne certyfikaty i jest dobrem narodowym:)

Wiemy, wiemy:) Truskawka kaszubska została uznana za produkt regionalny:)

Dziewczyny wy tak tutaj o tych truskawkach piszecie i piszecie, ze dzisiaj postanowilam w koncu skosztowac... bo zawsze co kupuje to moje oczy chca a buzia nie... ale dzisiaj az 3 sztuki zjadlam :D tak samo z czeresniami, tez az sztuk 4 :lol2:

mam problemy ze spozywaniem owocow..i to od dosc dawna :sick:

Ja bym tak nie mogła. Całą zimę czekam na świeże owoce.

A ja nie wiem co to za truskawki:) Poguglałam i wyszło mi że wygląda jak normalna;) a jakas inna w smaku jest czy co?

Ja na Kaszuby mam hen daleko i też nie wiem jak taka truskawka smakuje.

No jak to jak? Pyszna jest:D

oczywiscie, ze wiemy, my kaszubki pomorskie :lol2: a wiesz, ze ona sadzona w innych rejonach nigdy ponoc nie jest tak smaczna gdy rosnie wlasnie w swoim terenie?

no ale przeciez u was chyba tez mozna kupic, wystarczy zapytac na targu. to bardzo ceniona truskawka i nie psuje sie szybko.

No widzę, że zachwalanie produktu masz już opanowane;) Truskawki na rynku pójdą jak świeże bułki:lol2:

Szczęściary:) Nie dość, ze u Was ładnie, to jeszcze smacznie:)

Zapraszam:)

Wczoraj po drodze z pracy pojechalam po truskawki a że mojego pana już nie było to poszłam kawałek dalej do osób zbierających i dostałam takie piękny koszyczek czerwoniutkich truskawek, które pan właśnie zerwał. Tak mi pachniały w aucie, że po drodze podjadałam:D Także wieczór przy truskawkach, śniadanie z truskawkami, do pracy truskawki. To ja lubię:rotfl:

Szczęściary:) Nie dość, ze u Was ładnie, to jeszcze smacznie:)

i do tego ludzie goscinni :D

Jak bedziesz miała za duzo to ja sie piszę;)

ja juz cie zapraszalam:yes::cool:

No widzę, że zachwalanie produktu masz już opanowane;) Truskawki na rynku pójdą jak świeże bułki:lol2:

a to ty nie wiesz, ze reklama dzwignia handlu, ale ja ich wcale nie musze reklamowac same sie obronia jakoscia :D:D:D

poza tym uwazam ze nalezy promowac swoj region, gorale maja oscypki, poznaniacy pyry i browar, wschodnie rejony kolacze i inne smacznosci. a my mamy truskawki, ryby i przepiekne miejsca

i do tego ludzie goscinni :D

ja juz cie zapraszalam:yes::cool:

a to ty nie wiesz, ze reklama dzwignia handlu, ale ja ich wcale nie musze reklamowac same sie obronia jakoscia :D:D:D

poza tym uwazam ze nalezy promowac swoj region, gorale maja oscypki, poznaniacy pyry i browar, wschodnie rejony kolacze i inne smacznosci. a my mamy truskawki, ryby i przepiekne miejsca

Poczekam na te Twoje póżne truskawki i przyjadę:) Zresztą wiesz, że u mnie łubiny rosną, nie?;) Łopatę i jedziecie:)

Kaszuby są naprawdę piękne i warto je propmować, tylko zawsze z tyłu głowy kołacze mi sie myśl, żeby przez tą szeroką promocję nie spotkał ich los zadeptanych Mazur:(

Kaszubskie nuty, znane jeszcze jako Abecadło kaszubskie, czyli taka wyliczanka:

To je krótczi, to je dłëdżi, to kaszëbskô stolëca.

To są basë, to są skrzëpczi, to òznaczô Kaszëba.

Òznaczô Kaszëba, basë, skrzëpczi, krótczi, dłëdżi, to kaszëbskô stolëca.

To je ridel, to je tëcz, to są chojnë, widłë gnojné.

To je krzëwé, to je prosté, to je sledné [tylné] kòło wòzné.

Tylné kòło wòzné, to je krzëwé, to je prosté, chojnë, widłë gnojné, ridel, tëcz, òznaczô Kaszëba...

To są huczi, to są ptôczi, to są prësczé półtrojôczi [półtorôczi].

To je klëka, to je wół, to je całé a to pół.

Klëka, wół, całé, pół, hôk, ptôk, półtrojôk\l, chojnë, widłë gnojné...

To je małé, to je wiôldżé, to są janstruméńta wszôlczé.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/91/Song_-kaszubskie_nuty-.jpg/290px-Song_-kaszubskie_nuty-.jpg