Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga, mój kawałek Mazur nie jest zadeptany.:no:

jest cudnie odludnie. ale już 15 km dalej rzeczywiście tłum jest. chyba wszędzie, w znanych miejscowościach są tłumy, a po wioskach raczej nie, bo nie ma za bardzo bazy noclegowej.

także zapraszam na prawie dziewicze Mazury.:)

I oby taki pozostał :)

no Agalindzia obcykana jestes, ja zrozumiec zrozumiem ale raczej nic nie powiem :lol2:

Rozumiem sporo, ale nie mówię. Właściwie to w moich rejonach czasami cięzko się dogadać po polsku:lol2: Tam mieszkają Kaszubi od pokoleń i całe rodziny rozmawiają po kaszubsku, a starszyzna właściwie tylko po kaszubsku;)

ja to mieszaniec rasowy jestem znaczy kundel: kociewie+kaszuby+pomorze (mierzeja) + żulawy:rotfl: ot taki zlepek

Ja jestem rodowita Gdańszczanka i sama jeszcze nie wierzę, ze na wsi mieszkam;)

MaxManiacy to jak kiedyś stwierdzę, że rodzina mnie zmęczyła i zwiewam to się zgłoszę do Ciebie po namiary na jakieś odludzie ;)

Pumpa, a ja myślałam, ze gdzie jak gdzie, ale u Ciebie to z odludziem problemu nie ma.

Czesc Truskawkowa Pani :), tak tylko zajrzałam co slychac :) Ale widze, ze po staremu albo o żarciu albo o chlaniu :cool:

No nareszcie Odzniknięta:) A o czym tu gadać?! Lato przecież;)

Kaszubskie nuty, znane jeszcze jako Abecadło kaszubskie, czyli taka wyliczanka:

To je krótczi, to je dłëdżi, to kaszëbskô stolëca.

To są basë, to są skrzëpczi, to òznaczô Kaszëba.

Òznaczô Kaszëba, basë, skrzëpczi, krótczi, dłëdżi, to kaszëbskô stolëca.

To je ridel, to je tëcz, to są chojnë, widłë gnojné.

To je krzëwé, to je prosté, to je sledné [tylné] kòło wòzné.

Tylné kòło wòzné, to je krzëwé, to je prosté, chojnë, widłë gnojné, ridel, tëcz, òznaczô Kaszëba...

To są huczi, to są ptôczi, to są prësczé półtrojôczi [półtorôczi].

To je klëka, to je wół, to je całé a to pół.

Klëka, wół, całé, pół, hôk, ptôk, półtrojôk\l, chojnë, widłë gnojné...

To je małé, to je wiôldżé, to są janstruméńta wszôlczé.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/91/Song_-kaszubskie_nuty-.jpg/290px-Song_-kaszubskie_nuty-.jpg

znam to z wycieczek szkolnych :D

cześć wszystkim w poniedziałek

Ognisko sobótkowe się odbyło. Sporo osób, dzieci, więc radośnie i wesoło:) Tradycji musiało się stać zadość i jak w poprzednim roku burza nas przegoniła i ciąg dalszy imprezy był w domu. Panowie mają już technikę opanowaną i jak zaczyna padać łapią za stoły i w kilka sekund miałam kilka metrów stołu w salonie. Nie ma to jak spontan;) Edytowane przez agalind