Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dorka Ty pół żartem, a ja całkiem serio się zastanawiam jak te maki, chabry i rumianki zaprosić do siebie do ogrodu :D Mówisz, że nasionka mam zebrać. Znaczy makówki? A może jakaś mała podpowiedź co i jak?

Ja pół żartem, a drugie pół serio, bo sama tak robię. Łażę na spacer z papierową torebką i wrzucam te nasiona, które mi pasują. Tzn. przeważnie rumianki, chabry i wszystko czego nie umiem nazwać. Makówki też mogą być, byle były brązowe i suche. Warto chodzić jak wszystko kwitnie, zapoznać się jak wyglądają liście i łodygi, bo jak kwiaty przekwitną to łatwiej zlokalizować co jest co. Nawet jak mi 10% z tego później wyrośnie to i tak trochę zaoszczędzę. Tyle, że ja nawet nie myślę o posiadaniu wylizanego trawnika, bo po prostu nie lubię.

A i ważne, żeby suche były, nie po deszczu.

U siebie na działce mam np. części zamienne do żywopłotu. Grupka buków rośnie sobie stłoczona w kupce, a jak wyhaczę, ze jakiemus w żywopłocie się odwidziało rosnąć to idę do części zamiennych, podważam widłami i wyciągam kolejnego :)

dojechałam do chaty bez problemów w 20 min. ale w miescie ponoc szal cial i uprzęży ;)

U mnie też bez kłopotów sie obeszło. I całe szczęście:)

Kurcze, utknęłam na forum ogrodowiska, oglądam na razie i szczęka mi co raz bardziej opada. Piękne ogrody mają ludzie, akurat z 'moimi' upatrzonymi roślinkami ale jak tak spoglądam ile czego powsadzali to tylko się zastanawiam skąd na taki ogród brać kasę. Przeliczyłam ile by mi teraz było potrzeba na dokończenie rabaty i znowu najmniej 500zł i to bez żadnego drzewka... massssakra

Ja wiem, że czasami lepiej nie wchodzić na pewne strony, bo potem przeciąg mam w porfelu;)

nieee, musialam tak to zakwalifikowac, bo jakby mezu zobaczyl kwote za same roslinki niechybnie rozwod murowany:lol2: w domu lamp brakuje a ja szaleje z ogrodem, koszty z 3 lat. teraz to juz zadne koszty tyle co nawoz, woda, jakies narzedzie. rozlozy sie w czasie. ja po prostu musialam miec JUZ i koniec, zadne argumenty nie trafialy. a teraz sie nudze ;)

.

Widzę, ze nie ja jedna stosuję tą metodę;)

kurka po deszczu powinno sie alergicznie troche poprawic a tu kicha. jest jeszcze gorzej niz bylo:mad:

pumpka jak u ciebie?

U mnie tez tak sobie :(

Ja pół żartem, a drugie pół serio, bo sama tak robię. Łażę na spacer z papierową torebką i wrzucam te nasiona, które mi pasują. Tzn. przeważnie rumianki, chabry i wszystko czego nie umiem nazwać. Makówki też mogą być, byle były brązowe i suche. Warto chodzić jak wszystko kwitnie, zapoznać się jak wyglądają liście i łodygi, bo jak kwiaty przekwitną to łatwiej zlokalizować co jest co. Nawet jak mi 10% z tego później wyrośnie to i tak trochę zaoszczędzę. Tyle, że ja nawet nie myślę o posiadaniu wylizanego trawnika, bo po prostu nie lubię.

A i ważne, żeby suche były, nie po deszczu.

U siebie na działce mam np. części zamienne do żywopłotu. Grupka buków rośnie sobie stłoczona w kupce, a jak wyhaczę, ze jakiemus w żywopłocie się odwidziało rosnąć to idę do części zamiennych, podważam widłami i wyciągam kolejnego :)

Spryciula jedna, no! :D

kurde ja caly rok z gilem pod nosem chodze, jak nie przeziebienie to alergia, oczka czerwone i kaprawe jak u krolika, glos jak przepitego menela, kinol spuchniety jakbym zamiast wody denaturat popijala. mam wrazenie, ze po deszczu jest znacznie gorzej, powietrze oczyszcza sie na chwile a potem jak to pieknie wszystko paruje:sick:

u mnie sie zaczela po dwudziestce i chwilowo skonczyla sie przy przeprowadzce na wies. ale wrocila z potrojna sila w 2 roku po zamieszkaniu. choc tu gdzie mieszkam to zadna alergia, na nowej dzialce to ja mam dopiero przeboje. ale bede sie musiala w koncu porzadnie przebadac, bo swisty mi w klacie slychac przy oddychaniu.

kurka po deszczu powinno sie alergicznie troche poprawic a tu kicha. jest jeszcze gorzej niz bylo:mad:

pumpka jak u ciebie?

ujnia z grzybnią :/ ledwie żyję

kurde ja caly rok z gilem pod nosem chodze, jak nie przeziebienie to alergia, oczka czerwone i kaprawe jak u krolika, glos jak przepitego menela, kinol spuchniety jakbym zamiast wody denaturat popijala. mam wrazenie, ze po deszczu jest znacznie gorzej, powietrze oczyszcza sie na chwile a potem jak to pieknie wszystko paruje:sick:

U mnie sie zaczęła alergia dopiero pod koniec liceum i cholera co rok jest gorzej :bash:

szczęściara, ja z alergią walczę od 5 roku życia. Praktycznie cały czas odczulana jestem a i tak nie zawsze to coś daje. W tym roku tragicznie jest ale lekarka mówi, że to przez długą zimę i że wszystko na raz pyli. U mnie z testów na testy dochodzą nowe alergeny.

u mnie sie zaczela po dwudziestce i chwilowo skonczyla sie przy przeprowadzce na wies. ale wrocila z potrojna sila w 2 roku po zamieszkaniu. choc tu gdzie mieszkam to zadna alergia, na nowej dzialce to ja mam dopiero przeboje. ale bede sie musiala w koncu porzadnie przebadac, bo swisty mi w klacie slychac przy oddychaniu.

Uważaj, żeby to astma nie była. Jakąś spirometrię i testy chociaż miałaś?

:no: unikam lekarzy jak ognia chyba, ze juz mam stan przedagonalny ;) ale kajam sie mocno. dla wlasnego dobra musze sie udac. zwlaszcza, ze nie mam problemu z dostaniem sie tylko z czasem, ktory musze na to wygospodarowac.

Nie wygłupiaj się tylko do lekarza idź. Jak coś w płucach rzęzi to lepiej to sprawdzić. żeby potem nie było.

Czas to pojęcie względne. Masz go za mało to sobie jeszcze coś dołóż to się znajdzie;)

Widzę, że dziewczyny teraz szczególnie zajmują się ogrodem. Ja na razie nie widzę sensu urabiania działki, bo panowie majstry pewnie wszystko zniweczą :mad:

Gdzies z tyłu warto zacząć coś robić, bo potem przynajmniej fragment zagospodarowany i nie straszący;) ale najlepiej odgrodzić zawczasu.

Współczuję alergii, niestety wiem co to znaczy, bo mam syna alergika. Pocieszający jest tylko fakt, że są to alergie wieku dziecięcego i już z większości wyrósł, póki co... Zostało nam tylko mleko, ale właściwie od kiedy skończył 3 lata pije krowie i nic niepokojącego się nie dzieje...

Nie wygłupiaj się tylko do lekarza idź. Jak coś w płucach rzęzi to lepiej to sprawdzić. żeby potem nie było.

Czas to pojęcie względne. Masz go za mało to sobie jeszcze coś dołóż to się znajdzie;)

plucka czyste raczej to swisty oskrzelowe (to jeszcze moga byc pozostalosci po zapaleniu oskrzeli, ktore w tym roku przeszlam bardzo ciezko i ciagnelo sie to jak guma w majtach.) nie boj, pojde. a w weekend kuzynka (lekarka) bedzie na grilla u nas to powiedziala, ze mnie oslucha tak na wszelki :wiggle:

Wczoraj w deszczu sadziłam szpinak. W niedziele wieczorem dostalam sadzonki i nie chciałam po ciemnku wsadzac, to w deszczu trzeba było :mad:

prawidlowo a deszczowke tfu... wiatrowke chociaz zlozylas? bo ja zapitalam w topiku i zawsze plecki mokre.

Widzę, że dziewczyny teraz szczególnie zajmują się ogrodem. Ja na razie nie widzę sensu urabiania działki, bo panowie majstry pewnie wszystko zniweczą :mad:

Gdzies z tyłu warto zacząć coś robić, bo potem przynajmniej fragment zagospodarowany i nie straszący;) ale najlepiej odgrodzić zawczasu.

Aga ma racje odgrodzic i mozna kombinowac tylko wczesniej oczywiscie cos sensownego wymyslic. z doswiadczenia powiem, ze im majstrom mniej sie miejsca zostawi na dzialce tym mniejszy burdello robia ;)

Aga ma racje odgrodzic i mozna kombinowac tylko wczesniej oczywiscie cos sensownego wymyslic. z doswiadczenia powiem, ze im majstrom mniej sie miejsca zostawi na dzialce tym mniejszy burdello robia ;)

moi mi burdello nie zrobili...i w sumie jak jeździmy do nich na inne budowy to też trzymają ład i porządek :wiggle: