Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zeszłym roku wzieliśmy 4 tony i po całym roku jedna nam została. Teraz dokupimy i mam nadzieję, że zejdziemy jeszcze ponizej tych 3 ton na rok. Chałupa sie wygrzała, w domu mieliśmy nawet trochę za ciepło. Ogólnie wysżło nam, że co z cwu kosztowało nas 370zł/mc, z tym, że temp. kolo 24st.C.

W zeszłym roku wzieliśmy 4 tony i po całym roku jedna nam została. Teraz dokupimy i mam nadzieję, że zejdziemy jeszcze ponizej tych 3 ton na rok. Chałupa sie wygrzała, w domu mieliśmy nawet trochę za ciepło. Ogólnie wysżło nam, że co z cwu kosztowało nas 370zł/mc, z tym, że temp. kolo 24st.C.

Tyle to ja płacę za 30 metrowe mieszkanie, a zimą temperatura nie przekracza 20 st :rolleyes:

A ten co wy kupowaliście to sprzedawany jest w workach jutowych czy foliowcyh? Mi zależało na jutowych i właśnie oni mają to w ofercie

sklep

allegro

nam od maja zeszłego roku do teraz poszło 4tony pelletu a to jednak sporo słabsza wydajność niż groszek (pellet ma kaloryczność ok 19, ekogroszek taki średni ok 24-25 a wesoła ma 29-30), właśnie lecimy na oparach, zostało nam tylko 5 worków. Wodę grzejemy pelletem przez cały rok, bez ustawień na godziny, gorąca więc mamy 24/dobę. Zimą też mieliśmy w domu cieplutko, na dworze mróz a my okna otwieraliśmy bo też 23-24stopnie było. Liczę, że przy eko byśmy zeszli spokojnie poniżej 3ton na rok

Edytowane przez pumpaluna

Tyle to ja płacę za 30 metrowe mieszkanie, a zimą temperatura nie przekracza 20 st :rolleyes:

Czynsz w naszym mieszkaniu 45m2 z woda i ogrzewaniem wynosil 420zł, temp. tez kolo 20stC.

A ten co wy kupowaliście to sprzedawany jest w workach jutowych czy foliowcyh? Mi zależało na jutowych i właśnie oni mają to w ofercie

sklep

allegro

nam od maja zeszłego roku do teraz poszło 4tony pelletu a to jednak sporo słabsza wydajność niż groszek (pellet ma kaloryczność ok 19, ekogroszek taki średni ok 24-25 a wesoła ma 29-30), właśnie lecimy na oparach, zostało nam tylko 5 worków.

Kupowaliśmy w foliowych. Chciałaś w jutowych żeby wilgoć miała jak uciec?

powiem ci ze rachunki za dom wychodza nizsze albo porownywalne niz za mieszkanie 65 m2 . nie pisze tu o tv/internecie - bo wiadomo. woda/prad/ogrzewanie/smieci

Czynsz w naszym mieszkaniu 45m2 z woda i ogrzewaniem wynosil 420zł, temp. tez kolo 20stC.

my w bloku za wodę płaciliśmy dużo więcej ale tam to była kwestia podgrzania. W bloku za 45m2 średnie rachunki woda+gaz+prąd+czynsz mieliśmy ok 650zł; tutaj nie wiemy ile rzeczywiście jest za prąd bo spisują raz na pół roku i o ile ;porzpednie prognozowane były ok 220 to teraz mimo wcześniejszej sporej nadpłaty mamy 350zł, opał liczymy że kosztował nas 3600 za rok, woda ok 100zł miesięcznie, śmieci teraz 36zł czyli wychodzi że jakby na średnią patrzeć to ok stówki więcej teraz płacimy więcej miesięcznie niż wcześniej.

Kupowaliśmy w foliowych. Chciałaś w jutowych żeby wilgoć miała jak uciec?

tak, właśnie ze względu na wilgoć chciałam jutowe; my nie mamy piwnicy a sama kotłownia niewielka więc nie mamy jak suszyć grochu przed zasypaniem zasobnika.

ja teraz place o stowe mniej (w sezonie letnim) - niz w bloku, w sezonie zimowym to porownywalny koszt. u nas duzo kosztowal czynsz, administracja, droga woda+ podgrzanie, do tego uzytkowanie wieczyste (poza podatkiem) taki nam domiar zrobili ze az bolalo, nie wiem czemu pradu tez wiecej zuzywalismy a teraz mamy i reku, i lampy ogrodowe. do pracy jezdzilam godzine w korku a droga niby krotsza i "miasto" dzielnica sypialna, straszne zadupie ;), teraz jezdze 15 minut wies, blisko skm-ka, autostrady, obwodnice i swiety spokoj na bani (o ile sasiedzi nie imprezuja :D )

az zajrzalam do moich tabelek i sredni miesieczny koszt domu wychodzi mi: 645 zł (co/cwu, szambo, woda, prad, smieci) w bloku było to 730 zł. (adm, smieci, fundusz remontowy, konserwacyjny i inne pierdoły, co, wod-kan, prad, uzytkowanie wieczyste, obowiazkowe ubezpieczenie dla wspolnoty)