Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

Zrobiłam dzisiaj na szybko projkt kuchni w Ikea Planner. Dzięki Lukarnie(:hug:) udało mi się je wstawić na FM:)

http://img856.imageshack.us/img856/2999/nowyobrazu.png

http://img253.imageshack.us/img253/1015/nowyobraz1o.png

Ok, to teraz zadanie dla Was: Jakie macie uwagi? (Wiem, że kran jest w świetle okna:P). Liczę na konstruktywną krytykę.

- Obok zlewu po prawej jest zmywarka.

- Lodowka będzie w zabudowie.

- Fronty białe lakierowane

- Blat albo drewniany (ale sie boje konserwacji) albo grafitowy/antracyt

- Kuchnia jest otwarta na jadalnię z salonem i wejście z holu

Edytowane przez agalind

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze, że też dzisiaj co chwilę mi ktoś w pracy głowę zawraca;) i się tu skupić nie mogę:)

Ja tak na szybko tylko to o czym była mowa w moich komentarzach - nie jest wygodnie mieć zmywarkę zaraz obok szafki ze zlewem.

Ja tam miałam w poprzednim mieszkaniu: zlew w szafce narożnikowej (ale wstawiony na prosto nie wiem czy dobrze tłumaczę) pod nim oczywiście kosz na śmieci. Obok zaraz zmywarka. I jak wkładałam naczynia do zmywarki a chciałam np resztki z talerzy wyrzucać do śmietnika to problem był trochę jak się tam dostać:)

Głównie m o to chodzi, żeby rozważyć kolizję: otwarta zmywarka - otwarta szafka z koszem na smieci - osoba wkładająca talerze ze zlewu do zmywarki:)

I pytanko: jakie wymiary ma Twoja kuchnia bo na rzucie tylko widzę że szerokości 3 m??

I jeszcze: zakochana jestem w tym zestawieniu kolorystycznym i się waham:(

Dzięki za uwagi:) Teraz w domu mam zlew i obok po prawej zmywarkę i w sumei nie widze problemu z użytkowaniem. Kolizji nie ma, bo sa obok siebie (jak w tym projekcie) a nie pod katem prostym (nie wiem czy mnie rozumiesz???).

Wymiary kuchni to 340(sciana z kuchenką)x300(sciana ze zlewem)x220(sciana z lodówką).

Najchętniej to miałabym więcej szuflad, ale w kuchni o układzie U sie nie da:(. Za to trójkąt roboczy jakoś mi chyba wyszedł;)

Trójkąt roboczy super;)

Myślę że kuchnia będzie wygodna w użytkowaniu. Wygląda fajnie, lekko i nie jest przeładowana i ma duuużo blatu:)

Szkoda że ja swoją potraktowałam po macoszemu jak robiliśmy projekt:(

Pytałam o tą krótką ściankę bo myslałam o umieszczeniu tam płyty ale wtedy nie będzie co zrobić z lodówką...

Kuchnia na wizualizacji wygląda na naprawdę dużą...

ps. a czy to nie Ty pisałaś że bedziesz miała murek pomiedzy kuchnią a stołem??

Pięknie, przestronnie i harmonijnie:) Dużo wiecej blatu niż u mnie, wersja podoba mi się bardziej, ta sama, którą wybrała Lukarna. Zmywarkę też planuję blisko rogu, a wiszące szafki zrobisz tak głębokie jak wysoka zabudowa? Co planujesz w tej wnęce, bo to fajne miejsce np. na czajnik:)

Jedyne co mi się nie podoba to to, że ja nie potrafię zrobić wizualki;):( Ikea nie wstawia mi zmywarki przy wejściu do spiżarni i nie rozumie że ściany nie są tej samej długości.

Swoje obawy co do ustawienia zlew zmywarka już ci wczoraj napisałam, ale zakładałam, że szafka narożna będzie inna i że w ogóle zlew narożny będzie, więc nie będe więcej o tym piać.

Rozważałaś by dać drugi słupek 60 z piekarnikiem obok lodówki zamiast cargo i tej niskiej szafki obok lodówki?

Czy będzie swobodny dostęp do tej wiszącej szafki obok lodówki? (jest szafka pod oknem, wisząca jest płytsza niż 60, czy nie będzie trzeba sie wspinać na krześle by coś z kąta tej szafki sięgnąć?)

W II wersji trójkąt jest ale zlew jest dość daleko od płyty ;) sporo się nachodzisz z gorącymi garnkami jak będziesz chciała coś odcedzić, albo odłożyć brudną łyżkę do zlewu

Kranem w świetle okna sie nie przejmuj, są taki łamane i po kłopocie

Kolorystyka bardzo mi się podoba :) będe miała podobną :)

Dziękuję Ardea. Blatu faktycznie troche wyszlo, cociaz obawialam sie, ze nie bedzie go zbyt dużo w takiej małej kuchni. Z wiszącymi szafkami jesczze nie wiem. Najbardziej podobają mi sie, gdy mają taką samą głębokość jak wysoka zabudowa. Miejsce pod nimi oczywiscie na czajnik i ekspres do kawy:)

Przepraszam, że tak nagle zniknęłam, ale musiałam pędzić na budowę wytłumaczyć hydraulikom co, gdzie i jak mają poprowadzić. Facetom trzeba pokazać, bo przez telefon nic nie rozumieją:)

A teraz wracając do Waszych opinii... Oczywiście dziękuję i liczę na więcej:)

Lukarna, Ardea - myślę, żeby kupić piekarnik z mikrofalą i tym sposobem zaoszczędzić miejsca.

Swoje obawy co do ustawienia zlew zmywarka już ci wczoraj napisałam, ale zakładałam, że szafka narożna będzie inna i że w ogóle zlew narożny będzie, więc nie będe więcej o tym piać.

Rozważałaś by dać drugi słupek 60 z piekarnikiem obok lodówki zamiast cargo i tej niskiej szafki obok lodówki?

Czy będzie swobodny dostęp do tej wiszącej szafki obok lodówki? (jest szafka pod oknem, wisząca jest płytsza niż 60, czy nie będzie trzeba sie wspinać na krześle by coś z kąta tej szafki sięgnąć?)

W II wersji trójkąt jest ale zlew jest dość daleko od płyty ;) sporo się nachodzisz z gorącymi garnkami jak będziesz chciała coś odcedzić, albo odłożyć brudną łyżkę do zlewu

Kranem w świetle okna sie nie przejmuj, są taki łamane i po kłopocie

Kolorystyka bardzo mi się podoba :) będe miała podobną :)

Karola, chyba mnie ominął Twój wywód o zlewie narożnym (chyba u kogoś innego o tym pisałaś?;)). W wersji 1 zlew nie jest w szafce narożnej, tylko w zwyklej 60tce. Jedynie ociekacz zachodzi na szafkę narożną.

EDIT: Znalazłam u Lukarny uwagi o narożnym zlewie:)

A propos zrobienia piekarnika obok lodówki: Wysoka szafka obok lodówki jest na kominie, który odstaje od ściany (13cm) i ta szafka jest trochę płytsza. NA tym blacie obok lodówki planuje czajnik i ekspress do kawy, więc blat się przyda.

Co do dostępu do szafki wiszącej może masz rację, ale jakbym zrobiła pełną wysoką zabudowę, to problem byłby podobny.

Kolorystyka jeszcze nie na 100% pewna, bo chociaż bardzo mi sie podoba, to przeraża mnie konserwacja drewna. Myślę jeszcze o grafitowym lub antracytowym blacie.

Edytowane przez agalind

Będąc dzisiaj na budowie stwierdziłam, że chyba jednak zostanę przy wersji 1. Przede wszystkim dlatego, że mam wtedy sporo blatu po obu stronach zlewu. Poza tym trochę sie boję o kolizję drzwiczek zmywarki i tej szafki narożnej. No i mniej latania od płyty do zlewu;)

Będąc dzisiaj na budowie stwierdziłam, że chyba jednak zostanę przy wersji 1. Przede wszystkim dlatego, że mam wtedy sporo blatu po obu stronach zlewu. Poza tym trochę sie boję o kolizję drzwiczek zmywarki i tej szafki narożnej. No i mniej latania od płyty do zlewu;)

Czy bateria będzie składana??

Bo w przeciwnym razie chyba okna nie otworzysz?

Chociaz w sumie to parter, umyć można z zewnątrz więc też nie ma żadnego problemu:)

W wersji 2 kolizja pewnie by była;)