Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kopiuję od kopalni wiedzy Elfir:)

Witam,

Przychodze po prośbie, może ktoś madry sie nad tym pochyli:rolleyes: Kiedys pokazywałam ten kawałek ogrodu i radziłaś zrobienie łukowej rabaty (po drugiej stronie bedzie podobnie, ale po kolei;) ) i tak też sie stało;) Teraz pytanie co tam posadzić. Rabata ma 6,5x3,5m, wystawa pd-zach, ziemie wymieniliśmy całkowicie na czarnoziem z dodatkiem obornika. Marzą mi się hortensje, trawy ozdobne, może róża okrywowa, ale musialoby tam byc tez cos wyzszego, i zimozielonego. Może ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć i z czym? Z góry dziękuję:)

Acha, wierzba stamtad zniknie;)

http://i1371.photobucket.com/albums/ag318/agalind/IMG_0004_zps0c4d87bd.jpg

http://i1371.photobucket.com/albums/ag318/agalind/IMG_0003_zpseb06a17d.jpg

http://i1371.photobucket.com/albums/ag318/agalind/IMG_0001_zpsfd9e3403.jpg

Hortensje mogą trochę cierpieć od nadmiaru słońca. Za to róże jak najbardziej się nadają - np. okrywowe na pierwszy plan.

Ja nie pamiętam, co proponowałam w innej części ogrodu, ale ważne, by kompozycja nawiązywała do reszty ogrodu.

Z zimozielonych mozna dać żywotniki (np. opaskę z Golden tuffet + żółte róże okrywowe) i swierki (np. szczepiony na pniu świerk kłujący "Glauca Globosa"). Z traw pasują miskanty, rozplenice. Mozna też dac wyższe róże niż okrywowe a z przodu błekitne bodziszki, liatry przeplatane strzyżonymi w kulki bukszpanami.

Nie rób idealnie symetrycznej kompozycji.

http://images64.fotosik.pl/858/1b1dbbbf5154d687.jpg

Na rysunku nie ma, ale dałabym jeszce jedną, mniejszą kępę liatry na końcu rabaty, pod oknem z prawej.

Już mi się gęba cieszy i ręce świerzbią do pracy:D:D:D

Legenda;):

duze trawy - miskant chinski

mniejsze trawy - rozplenice

Edytowane przez agalind

zeby cieszyla caly rok to musisz miec troche zimozielonych, jakies iglaczki ciekawe, moze pokroj pendula, trawy, kwiaty,byliny, cebulki. dlugo kwitna i oko ciesza horty drzewiaste i rozchodniki. sliczne sa ostrozki (moja kwitla do grudnia - wariatka), żurawki, lawendy, szalwie itd, itp. od wyboru do koloru :D

łubiny lubie choc wiem, ze wiekszosc traktuje je jak zielsko :D

Oj, dziewczyny, jakieś dziwne jesteście;) Nie ma to jak thujki;):D

A tak serio to nie wiem jak mozna nie miec lisciastych. No nie rozumiem, chociaz znam ogrod, że ani jednej rośliny liściastej nie uświadczysz. Smutno tam:(

Łubiny sa piękne i długo kwitną. W zeszłym roku wykopaliśmy z szosy 3 sztuki, ale 2 z zarazą więc poszły precz. Trzeci przesadzony ciągnie już w górę;)

Edytowane przez agalind

e tam zielone na okraglo sa tez sosny swierki i inne. sosny czarne i swierki pospolite tez szybko rosna a uszczykiwane mozna przepieknie uformowac

Ja tez wolę sosny i świerki, ale w niektórych kompozycjach żywotniki nie są złe podobno;). Na wietrznym terenie mogą być dobrą osłoną.

to stanowczo juz wole jalowce, mniej choruja, sa mniej wymagajace a nie sa tujkami :D u siebie tez mam kolumniaki suecica i blue arrow :)

ale mam tez piekne sosny kolumnowe pyramidalis i swierka iseli fastigiate. jakos nie po drodze mi z tujkami, nwet umeczyly mnie te zywotnikowce zeby je wpasowac na rabate, choc sa bardzo ladne, ja je nazywam luskami smoka :D