Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas tak samo, wszystko jednego wykonawcy. Firma z polecenia znajomych za samą robociznę chciała 70zł/m2 i nie odliczyliby bramy garażowej czy dużych okien a Ci nasi odliczają wszystkie okna poza tymi malutkimi z garażu.

Agalind, a jaki styro wzięłaś do ocieplenia? Dużo osób słyszałam, że wybiera nakrapiany (chyba określając go dalmatyńczyk czy jakoś tak)

Nie pamiętam jaki to styropian, bo dosyć dawno go zamawialiśmy, ale to chyba nie jest "dalmatyńczyk", choć niektóre płyty mają kropki :)

EDIT: Znalazłam ten styropian: ARBET Fasada System Classic

Edytowane przez agalind

U nas tak samo, wszystko jednego wykonawcy. Firma z polecenia znajomych za samą robociznę chciała 70zł/m2 i nie odliczyliby bramy garażowej czy dużych okien a Ci nasi odliczają wszystkie okna poza tymi malutkimi z garażu.

Agalind, a jaki styro wzięłaś do ocieplenia? Dużo osób słyszałam, że wybiera nakrapiany (chyba określając go dalmatyńczyk czy jakoś tak)

albo zupełnie szary, z dużą zawartością grafitu - te styropiany mają wyśrubowany współczynnik przenikania - 0,031-0,032

dobrze, że już macie to za sobą, będę mogła z waszego doświadczenia skorzystać. Z tego co obserwowałam naszych osobistych znajomych to NIKT nie spojrzał na U, wszyscy patrzyli na cenę co nie wydaje mi się niestety normą. Nawet Ci którzy grzeją gazem nie zwracali na to uwagi.

A jakie wełnę na poddasze jaką braliście? U nas wstępnie unimata isover, ale pojawiła się myśl żeby na jedną warstwę dać supermatę a na drugą dopiero uni. Wszystkiego nie jesteśmy w stanie (finansowo) zrobić supermatą.

My podobnie z planowanym terminem ocieplania bo na razie tynki schną i do wylewek jeszcze się nawet nie przymierzamy. Na razie chcemy zrobić wycenę wełny bo nie wiemy czy nam kasy w ogóle wystarczy. Na razie to tynki i hydraulika kosztowały nas 2tys za robociznę zaliczkowo także nie wiemy do końca jak stoimy finansowo.

My w planie mamy 12cm i zasadniczo nie możemy dać grubszego bo nie będzie wtedy tych 150cm odległości od granicy z sąsiadem. Rozmawiałam z kierbudem i powiedział, że do 15cm możemy zwiększyć bo jest tolerancja bodajże do 5cm ale jeszcze się muszę upewnić, żeby jakiejś skuchy nie było

My w planie mamy 12cm i zasadniczo nie możemy dać grubszego bo nie będzie wtedy tych 150cm odległości od granicy z sąsiadem. Rozmawiałam z kierbudem i powiedział, że do 15cm możemy zwiększyć bo jest tolerancja bodajże do 5cm ale jeszcze się muszę upewnić, żeby jakiejś skuchy nie było

mierzy się odległość od okien...

a co do ceny, to niestety te ciepłe styro nie są tanie, ja dałem 150zł netto/m3