Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym nie załatwiała tym hasłem wszystkiego;) Wiele urządzeń kompaktowych, typu dwa w jednym się super sprawdza, a era też chyba taka, ze dąży się do ujednolicania

kompakty ok, sam będę miał taki kocioł, ale wcale nie pali na ropę i gaz, tylko ma wbudowany warstwowy zasobnik cuw...

wiadomo, każdy chce palić wygodnie i bezobsługowo, i tu niestety raczej odpada kocioł możliwość palenia miałem w kotle na pelety...

Esiak a ja właśnie nie chcę pieca tylko na jedno wybrane paliwo, od początku braliśmy pod uwagę eko + drewno, a teraz namowy wykonawcy, hydraulika i kuzynostwa jest żeby zmienić zamysł. Jak cena jednego pójdzie do góry to będę zawsze miała zamiennik. Poza tym jak już zauważyłeś w naszej budowie cena ma OLBRZYMIE znaczenie i nawet wydanie teraz 9tys a nie jak planowaliśmy 7-8 jest już kłopotliwa.

Tłokowy ponoć jest bezpieczniejszy zwłaszcza, że można trafić na 'trefny' ekogroszek z jakimiś kamykami chociażby, ponoć tłokowy łyka wszystko. A który tłokowy wybrałaś? ten na który my patrzyliśmy był na miał i dopiero na ruszcie zastępczym ekogroszek.

Tej firmy LAZAR którą Esiak pokazuje u nas nie widziałam, w sprzedaży lokalnej tej bliższej i dalszej mamy SAS, Defro i metal coś tam

Edytowane przez pumpaluna

Esiak a ja właśnie nie chcę pieca tylko na jedno wybrane paliwo, od początku braliśmy pod uwagę eko + drewno, a teraz namowy wykonawcy, hydraulika i kuzynostwa jest żeby zmienić zamysł. Jak cena jednego pójdzie do góry to będę zawsze miała zamiennik. Poza tym jak już zauważyłeś w naszej budowie cena ma OLBRZYMIE znaczenie i nawet wydanie teraz 9tys a nie jak planowaliśmy 7-8 jest już kłopotliwa.

UniKomfort - Kotły CO na ekogroszek kamienny, brunatny oraz pelety

Lazar technologicznie i jakościowo jest lepszy od Defro...

ale... Defro to też dobra firma i sprzedaje w dużych ilościach...

Hydraulik poleci to co zna, co nie oznacza to akurat najlepszy wybór, a dewelopera bym nie pytał - oni zawsze dają albo najtańsze urządzenia albo takie, które mogą kupić z największym rabatem...

Defro podobno ma grubsze blachy i zdecydowanie większy popielnik niż Lazar...

Prawda jest taka, że oba piece muszą być dobrze zainstalowane i skonfigurowane, a później liczy się ich mała awaryjność no i sam serwis...

Edytowane przez Esiak

Esiak ale akurat deweloper jest znajomym działającym w branży i polecał od siebie bo jego klienci w gazowe są zaopatrywani.

Na innych forach Defro cieszą się bardzo dobrą opinią m.in dzięki temu, że ich piece są sygnowane każdy przez konkretnego spawacza.

Ja może jestem struś ale bałabym się kupić pieca przez net że mogę nie zauważyć wgniecenia czy uszczerbków jak dojedzie no i dla mnie jednak serwis na miejscu jest bardzo ważny.

Pumpaluna z tym sygnowaniem przez spawaczy, to marketingowa ściema... zobacz kto tam tak naprawdę spawa....

ja w sumie kocioł zamierzałem kupić poprzez net, ale ponieważ mój instalator ma takie rabaty na vaillanta, że wychodzi tak samo a chyba nawet trochę taniej, więc pozostawiam to na jego głowie....

Wiesz co, mój wujek jest spawaczem w ciepłowni i mówił że to po próbie ciśnienia jakiś tam znaczek z symbolem pracownika dają. Ja się nie upieram, że defro najlepszy wybór ale sporo opinii na forach pozytywnych, lokalnie zaufane osoby polecają i jakoś tak daje mi to poczucie bezpieczeństwa. No ale jedno trzeba przyznać, lazar wizualnie jest sporo ładniejszy

koleżanka ma Hef-a od kilku lat i jest bardzo zadowolona z nieskomplikowanej i niezbyt częstej obsługi

Lazar - ta firma to dla mnie nowość, po raz pierwszy spotkałam się z nią w artykule w dodatku do "Ładny Dom" i nie zwróciłabym na nia uwagi, gdyby nie rekomendacja Esiaka :)

Edytowane przez ewanz