Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lubię szperać i ceny porównywać, mam fotograficzną pamięć do cen i to mi chyba w tym pomaga. Porcelanę na której nie będzie nikt jadał kupiłam na promocji o 200zł taniej niż normalnie i do tego z przesyłką za free. Mój mąż tylko gdera, ze ja te oszczędności to niedospaniem przypłacam.

Ojeju, dziewczyny, bardzie Was przepraszam. :oops: Nie widziałam, że pisałyście. Chociaż to chyba telepatia, bo wieczorem pisałam o postępach na budowie. Same gołe fakty, bo na zdjęcia trzeba będzie poczekać do soboty. Wiadomo, jak ja nie zrobię, to nie będzie fotek;) Wy chyba czarownice jesteście i wykrakałyscie;)

Wracając do pytań.... Nad tarasem chcę markizę. Taras jest od wschodu, więc nie będzie cały dzień wystawiony na "palące słońce";), dlatego nie chcemy go na stałe zadaszyć. Poza tym, gdy będzie pochmurno, w domu może być ciemno, a tak markizę można zwinąć. Na początku oczywiście nie będziemy mieli kasy na to, więc może się okazać, że przeżyjemy i bez niej:)

Wizualki wstawię, ale nie teraz, bo mam trochę roboty (przecież w pracy jestem;)), a komentarz jest potrzebny. Ciekawe skąd wiedziałyście, ze są zrobione;) Czarownice jak nic! :stirthepot:

Właśnie spodziewałam się, że możesz planować markizę (jakimś dziwnym trafem znów podobnie);) ale chyba się nie dowiem niczego, bo odkładasz ją na później, muszę poczekać na pomiar i dokładne wytyczne montażystów np. gdzie zrobić wyprowadzenie pod napęd i z tego co wiem montują do muru nie do ocieplenia, wiec muszą mi powiedzieć jak zrobić elewację...

Czekamy wieczorem na wizualki+komentarz:) a w sobotę na fotki z domku:) A teraz biorę miotłę i znikam;)

Właśnie spodziewałam się, że możesz planować markizę (jakimś dziwnym trafem znów podobnie);) ale chyba się nie dowiem niczego, bo odkładasz ją na później, muszę poczekać na pomiar i dokładne wytyczne montażystów np. gdzie zrobić wyprowadzenie pod napęd i z tego co wiem montują do muru nie do ocieplenia, wiec muszą mi powiedzieć jak zrobić elewację...

Czekamy wieczorem na wizualki+komentarz:) a w sobotę na fotki z domku:) A teraz biorę miotłę i znikam;)

Ja tam się już wcale nie dziwię, że mamy podobne pomysły;) Można się przyzwyczaić;) W sprawie szczegółów Ci nie pomogę, bo na razie zarzuciliśmy ten temat. Taras masz od południowej strony? Z tego co pamiętam, to mieliście podcień, ale zrezygnowaliście z niego powiększając jadalnię.

Wieczorem też czeka mnie sprzątanie. Lubię to robić, ale ostatnio nie mam kompletnie czasu.

Witaj Agalind. U nas też lecą z posadzkami. Dzisiaj leją dół.

A po niedzieli...planujemy zacząć ocieplenie zewnętrzne.

Pozdrawiam

Wylewki poszły w 1 dzień. Jak dla mnie błyskawicznie. 2 godziny rozkładali styropian a potem do wieczora lali, gładzili i voila! Mamy podłogę:) Właśnie dzwonili, ze przemysłówkę zrobią w następny piątek a nie w poniedziałek. W sumie to dobrze, bo wylewki stwardnieją i będziemy mogli poprzerzucać troche rzeczy z garażu i udostępnić im pole do działania:)

Jestem pełna podziwu ile zrobiliście. Czytałam, że ocieplenie też chcecie sami robić. Powodzenia życzę.

A ja mam dzisiaj urlop:)

Wczoraj w nocy to wymyśliłam, dziś rano zadzwoniłam i mam:):):)

I taaaakie plany miałam co do dzisiejszego dnia, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Na razie powywalałam z szefy rzeczy dzieci i sortuję, odkładam za małe których jest ZDECYDOWANA większość:/

Ale chyba zostawię to tak jak lezy i porwę Ziutka na spacer:D

Wylewki poszły w 1 dzień. Jak dla mnie błyskawicznie. 2 godziny rozkładali styropian a potem do wieczora lali, gładzili i voila! Mamy podłogę:) Właśnie dzwonili, ze przemysłówkę zrobią w następny piątek a nie w poniedziałek. W sumie to dobrze, bo wylewki stwardnieją i będziemy mogli poprzerzucać troche rzeczy z garażu i udostępnić im pole do działania:)

Jestem pełna podziwu ile zrobiliście. Czytałam, że ocieplenie też chcecie sami robić. Powodzenia życzę.

Do mnie też właśnie dzwonili,że juz skończyli.

Ta akurat firma dzieli robotę zawsze na dwa dni - góra w jeden dzień/dół w kolejny.

Wczoraj też robili do 11 czy 12.

Edytowane przez fulek

hej Aga

no panom wylewkarzon należą się brawa za szybką robotę.

Przeglądałam jeszcze raz Twoje zdjęcia i zauważyłam, że cokół domu macie nieocieplony (tak jak my ;) ). Co planujecie z nim zrobic? Ocieplić dopiero na wiosnę? Czym: styro czy styrodurem ? Co bedziesz dawac na cokół? I czy planujesz go zrobic cienszy czy grubszy niz ściany domu? A moze zlicujesz?

Od południa, więc albo markiza, albo nici z komfortowego użytkowania tarasu. Nie wiem czy zostawia sie miejsce, czy później wycinają otwór w styro? Mają być po 20 i pomierzyć, a ceny markiz też powalają.

Kiedyś mój mąż gadał z jakimś facetem od rolet i markiz i ten mówił, żeby ocieplając zostawić otwory na mocowania. Prostokątne dziury, w które wkłada sie takie rury prostokątne (ale wytłumaczyłam:oops:. Mam nadzieję, ze wiesz o co mi chodzi) Wtedy będzie łatwiej i nie trzeba będzie potem tynku uzupełniać. Najgorsze, ze markizy mają rożne rozstawy tych blach do mocowania i musielibyśmy wybrać już konkretny model i wg. tego zrobić. Nie zrobiliśmy tych otworów, bo nie wiemy kiedy będzie markiza i jaka dokładnie. Jeśli planujecie ją robić w najbliższym czasie to pogadajcie z konkretna firmą. Te moje informacje to takie luźne rozmowy, więc musisz je zweryfikować u źródła.

hej Aga

no panom wylewkarzon należą się brawa za szybką robotę.

Przeglądałam jeszcze raz Twoje zdjęcia i zauważyłam, że cokół domu macie nieocieplony (tak jak my ;) ). Co planujecie z nim zrobic? Ocieplić dopiero na wiosnę? Czym: styro czy styrodurem ? Co bedziesz dawac na cokół? I czy planujesz go zrobic cienszy czy grubszy niz ściany domu? A moze zlicujesz?

Cokół jest ocieplony 15 styro, bo to jest piwnica. Widać po oknach, które sa "zagłębione". I na wiosnę będziemy tylko tynkowac, bo nie chcę żadnego klinkieru.

Edytowane przez agalind

A ja mam dzisiaj urlop:)

Wczoraj w nocy to wymyśliłam, dziś rano zadzwoniłam i mam:):):)

I taaaakie plany miałam co do dzisiejszego dnia, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Na razie powywalałam z szefy rzeczy dzieci i sortuję, odkładam za małe których jest ZDECYDOWANA większość:/

Ale chyba zostawię to tak jak lezy i porwę Ziutka na spacer:D

Ty to masz dobrze:) Brakuje mi czasu właśnie na takie drobiazgi do zrobienia. O urlopie na leżenie i odpoczywanie wcale nie myślę.

Cokół jest ocieplony 15 styro, bo to jest piwnica. Widać po oknach, które sa "zagłębione". I na wiosnę będziemy tylko tynkowac, bo nie chcę żadnego klinkieru.

rzeczywiście jest ocieplony, dopiero teraz zwróciłam uwagę.

Dzieki za odp :)

Edytowane przez 1976pinacolada