Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na etapie elektryki zrobiliśmy podłączenie do agregatu. W razie awarii będziemy mieli podłączona lodówkę, kuchenkę i oczywiście piec.

w drugim domu to jest na liście MUST HAVE!!!

w poprzednim nie było i zdarzyło nam się być 2 dni bez prądu, bo zerwało linie :(

nie było nawet jak zagotować wody na herbatę, na szczęście było to wczesną jesienią, a nie zimą

Agregat był tak oczywisty, że nie było nawet rozważań. Wielu naszych znajomych żaluje, ze nie zrobili. Dzisiaj kolezanka do pracy nie mogła przyjechac, bo brama nie działała (na ręczny mechaznizm zbyt malo siły miała), woda zimna, bo piec nie chodzi. Nawet herbaty nei mogła zrobić.

tak jest zawsze ;) nie jesteśmy w stanie przemyśleć i zaplanować wszystkiego - niestety

ja niby mądrzejsza, bo buduję drugi dom, ale pewnie okaże się, ze i tak coś mozna było lepiej zrobić czy zaplanować

Niestety prawda. Chociaż to mój pierwszy dom, mam wrażenie, że nawet przy trzecim byłyby błędy;) Najlepiej byłoby o pewnych rzeczach po prostu nie wiedzieć. A tak człowiek interesuje się budową (bo to przecież jego dom ma być) i jak coś pójdzie nie tak, albo nie dopatrzy czegoś, to można sie wkurzyć.

Niestety prawda. Chociaż to mój pierwszy dom, mam wrażenie, że nawet przy trzecim byłyby błędy;) Najlepiej byłoby o pewnych rzeczach po prostu nie wiedzieć. A tak człowiek interesuje się budową (bo to przecież jego dom ma być) i jak coś pójdzie nie tak, albo nie dopatrzy czegoś, to można sie wkurzyć.

pierwsza budowa mnie niewiele interesowała, zainteresowałam sie dopiero na etapie wykończeniówki i wielu rzeczy zrobić już nie było można :(

teraz z kolei bardzo dużo czytam na ten temat :lol2: i nawet doszłam do wniosku, że stanowczo za dużo ;) bo jak napisała, o wielu rzeczach wolałabym nie wiedzieć

Jestem zbyt dociekliwa a potem sie wkurzam jak coś nie wychodzi. Nie wiedziałabym, ze mozna inaczej i byłabym zadowolona. Wniosek z tego, że wiedza szkodzi;)

Chociaz jest jedna rzecz, której w żaden sposób nie jestem w stanie pojąć, a nawet powtórzyć:) : instalacja co + kominek z PW. Ścisły umysł a w tym temacie czarna dziura:confused:

kominek z płaszczem wodnym można teraz podłączać już bezpośrednio w układzie zamkniętym, chociaż ze względu bezpieczeństwa należy go zostawić w układzie otwartym...

ażeby połączyć teraz 2 układy: otwarty (kominek) i zamknięty (kocioł gazowy) stosuje się wymiennik ciepła...

to urządzenie przez które przepływa woda z obydwu układów oddając sobie nawzajem ciepło, ale nie mieszając się, w ten sposób układ zamknięty pozostaje nadal zamkniętym i nie dostaje się do niego powietrze z układu otwartego...