Ardea 28.11.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 To nasze elewacje będą trochę podobne kolorystycznie, u nas też biel, ale nie śmietankowabasalt18 i cokół ciemnoszary - Basalt12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 To nasze elewacje będą trochę podobne kolorystycznie, u nas też biel, ale nie śmietankowabasalt18 i cokół ciemnoszary - Basalt12 To chyba rozumie się samo przez się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 28.11.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Na etapie elektryki zrobiliśmy podłączenie do agregatu. W razie awarii będziemy mieli podłączona lodówkę, kuchenkę i oczywiście piec. w drugim domu to jest na liście MUST HAVE!!! w poprzednim nie było i zdarzyło nam się być 2 dni bez prądu, bo zerwało linie nie było nawet jak zagotować wody na herbatę, na szczęście było to wczesną jesienią, a nie zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Po wczorajszej wichurze ponad dobę nie było we wiosce prądu. Rok temu 3 dni trwało zanim zerwane kable naprawili. Bez agragatu nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 28.11.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Dużo rzeczy robicie w sposób bardzo przemyślany, stopnie kominiarskie (nie wyobrażam sobie, żeby ktoś chodził po blaszce) drabinki antyśniegowe (my zamontujemy gdy nam rynny urwie;) i ten agregat. Jestem pod wrażeniem:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Mam wrażenie, że pare innych rzeczy nie przmyśleliśmy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.11.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Aga, agregat albo chociaż UPS-y to musi być przy kominku z płaszczem wodnym, nie będzie prądu nie będą działać pompy obiegowe i woda się w instalacji zagotuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Agregat był tak oczywisty, że nie było nawet rozważań. Wielu naszych znajomych żaluje, ze nie zrobili. Dzisiaj kolezanka do pracy nie mogła przyjechac, bo brama nie działała (na ręczny mechaznizm zbyt malo siły miała), woda zimna, bo piec nie chodzi. Nawet herbaty nei mogła zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 28.11.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Mam wrażenie, że pare innych rzeczy nie przmyśleliśmy;) tak jest zawsze nie jesteśmy w stanie przemyśleć i zaplanować wszystkiego - niestety ja niby mądrzejsza, bo buduję drugi dom, ale pewnie okaże się, ze i tak coś mozna było lepiej zrobić czy zaplanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Aga, agregat albo chociaż UPS-y to musi być przy kominku z płaszczem wodnym, nie będzie prądu nie będą działać pompy obiegowe i woda się w instalacji zagotuje... Oczywista oczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 tak jest zawsze nie jesteśmy w stanie przemyśleć i zaplanować wszystkiego - niestety ja niby mądrzejsza, bo buduję drugi dom, ale pewnie okaże się, ze i tak coś mozna było lepiej zrobić czy zaplanować Niestety prawda. Chociaż to mój pierwszy dom, mam wrażenie, że nawet przy trzecim byłyby błędy;) Najlepiej byłoby o pewnych rzeczach po prostu nie wiedzieć. A tak człowiek interesuje się budową (bo to przecież jego dom ma być) i jak coś pójdzie nie tak, albo nie dopatrzy czegoś, to można sie wkurzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 28.11.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Niestety prawda. Chociaż to mój pierwszy dom, mam wrażenie, że nawet przy trzecim byłyby błędy;) Najlepiej byłoby o pewnych rzeczach po prostu nie wiedzieć. A tak człowiek interesuje się budową (bo to przecież jego dom ma być) i jak coś pójdzie nie tak, albo nie dopatrzy czegoś, to można sie wkurzyć. pierwsza budowa mnie niewiele interesowała, zainteresowałam sie dopiero na etapie wykończeniówki i wielu rzeczy zrobić już nie było można teraz z kolei bardzo dużo czytam na ten temat i nawet doszłam do wniosku, że stanowczo za dużo bo jak napisała, o wielu rzeczach wolałabym nie wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Na FM pojawiłam się, gdy fundamenty były juz praktycznie gotowe. Od pierwszej chwili wiedziałam, że niektóre rozwiązania powinny być inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Jestem zbyt dociekliwa a potem sie wkurzam jak coś nie wychodzi. Nie wiedziałabym, ze mozna inaczej i byłabym zadowolona. Wniosek z tego, że wiedza szkodzi;) Chociaz jest jedna rzecz, której w żaden sposób nie jestem w stanie pojąć, a nawet powtórzyć : instalacja co + kominek z PW. Ścisły umysł a w tym temacie czarna dziura:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.11.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 a co w tym trudnego..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Niby nic, ale kompletnie tego nie czuję i nie jestem w stanie zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.11.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 kominek z płaszczem wodnym można teraz podłączać już bezpośrednio w układzie zamkniętym, chociaż ze względu bezpieczeństwa należy go zostawić w układzie otwartym...ażeby połączyć teraz 2 układy: otwarty (kominek) i zamknięty (kocioł gazowy) stosuje się wymiennik ciepła...to urządzenie przez które przepływa woda z obydwu układów oddając sobie nawzajem ciepło, ale nie mieszając się, w ten sposób układ zamknięty pozostaje nadal zamkniętym i nie dostaje się do niego powietrze z układu otwartego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 28.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Wystarczy otwarty umysł i już nic się nie miesza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Z tego co ja wiem to u nas kominek w ukladzie zamknietym, bo do 300kW przepisy dopuszczają. Na tym kończy się moja wiedza w tym zakresie. Wystarczy otwarty umysł i już nic się nie miesza Mój wziął i się zamknął żeby się nie mieszało;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.11.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Z tego co ja wiem to u nas kominek w ukladzie zamknietym, bo do 300kW przepisy dopuszczają. Na tym kończy się moja wiedza w tym zakresie. ale u Ciebie przecież będzie kocioł na paliwo stałe, prawda..? to on również powinien pracować ze względów bezpieczeństwa w układzie otwartym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts