agalind 28.11.2011 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Esiak, nie wiem co z piecem (jaki układ). Mąz z ekipą co coś tam ustalali i dawalismy znajomemu do sprawdzenia i mówił, że jest ok. Ja sie nie udzialam. Napisalam tylko to co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.11.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 jak jest ok, to ok... ja nie chciałem ryzykować podłączając kominek w układzie zamkniętym...technika, techniką, ale w grzejąc paliwem stałym bardzo łatwo zagotować wodę w instalacji, po prostu za duża bezwładność jest takich urządzeń...kocioł gazowy grzeje z zadaną temp i nie ma możliwości aby sam z siebie przegrzał wodę... a kominka trochę się nie przypilnuje i temp wzrośnie powyżej 90o i dupa... od razu też go nie zagasisz, rurki do grzejników od rozdzielaczy to alu-pexy, które wytrzymują temp 95o ale tylko przez jakiś czas...wiadomo jest zabezpieczenie termiczne, chłodnica płaszcza wodnego... ale ktoś np ma wodę ze studni... pali sobie kulturalnie w kominku, mróz na zewnątrz, więc dokłada aby było ciepło, nagle wyłączają prąd... pompy obiegowe przestają chodzić, temp w płaszczu wodnym wzrasta, przekracza 95o otwiera się zawór bezpieczeństwa, który ma dopuścić zimną wodę, a tu wody nie ma, bo hydrofor bez prądu nie działa...takie sytuacje są oczywiście skrajne, ale... ale co jeśli jednak się zdarzą...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 28.11.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Ale czarny scenariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Z pewnością masz rację i takie sytuacje moga sie zdarzyć. Sa jakieś zabezpieczenia, zawory, więc mam nadzieję, ze się sprawdza. Piec też przestaje działać na fulla gdy kominek chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.11.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Z pewnością masz rację i takie sytuacje moga sie zdarzyć. Sa jakieś zabezpieczenia, zawory, więc mam nadzieję, ze się sprawdza. Piec też przestaje działać na fulla gdy kominek chodzi. no mam nadzieje, bo inaczej po co byłby sens kupowania kominka z płaszczem wodnym? u mnie gdy temp na wymienniku osiągnie 45o kocioł wyłącza funkcje c.o. i będzie grzał tylko wodę użytkową... gdy temp obniży się poniżej 45o kocioł gazowy zaczyna normalnie pracować i utrzymywać zadaną temp wg sterownika pogodowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Sterowanie podstawa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.11.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 dobra więcej Was nie męczę technikaliami Aga, tylko jedno jeszcze pytanie, czy pompy obiegowe macie już kupione? bo jeśli nie warto byłoby wydać trochę więcej i kupić pompy elektroniczne... np taka Grundfos Alpha 2 sama po tygodniu działania dostosowuje się do układu w którym działa i zużywa 5W zamiast 35W... kosztuje więcej, ale takie pompy chodzą w sezonie grzewczym 24h/dobę a 5W zamiast 35W to 7 razy mniej i koszt zakupu szybko się zwróci... pomyśl o tym i spytaj fachowców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.11.2011 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Sprzet został już kupiony i czeka na odbiór, bo w czwartek montaż w kotłowni całego tego ustrojstwa. Oczywiście nie zaskoczę Cię i nie napiszę jakie to pompy, bo nie wiem;) Kurcze, normalnie mi wstyd, że nic nie wiem na temat co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 29.11.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Dach prezentuje się FE-NO-ME-NAL-NIE!!!! Gratuluję za odwagę, bo jak wiadomo, nie z każdym dachem ta blacha się dobrze komponuje. Ale u Ciebie to kwintesencja dobrego smaku, prostoty i gładkości. Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 30.11.2011 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Dziękuję Miło, że się podoba. Wg. mnie blacha płaska najlepiej wygląda na prostym dwuspadowym dachu, bez lukarn, koszy itp. Dlatego zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 30.11.2011 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Za chwilę wrzucę więcej fotek dachu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 30.11.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 No ja czekam, ja czekam :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 30.11.2011 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Cierpliwości. Ładuję na imageshack. Chwilę to potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 30.11.2011 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Zdjęcia w dzienniku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 30.11.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Ponad wszelką wątpliwość wybór najlepszy z możliwych a te zdjęcia, tylko mnie w tym utwierdziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 30.11.2011 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Czerwienię się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 30.11.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 dach bardzo ładny... prosty a jednocześnie nowoczesny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 30.11.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Aga, już się zwinąłem z dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 30.11.2011 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 30.11.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Jedyne słuszne potraktowanie blachy, gdyby nie aspekt psychologiczny też chciałabym taki dach - ideał (kształt i kolor) wszystko gra i jeszcze jest oryginalnie, bo ciągle więcej podrób dachówki niż prostego piękna:) Ładna, zadrzewiona okolica:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts