Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak jest ok, to ok... ja nie chciałem ryzykować podłączając kominek w układzie zamkniętym...

technika, techniką, ale w grzejąc paliwem stałym bardzo łatwo zagotować wodę w instalacji, po prostu za duża bezwładność jest takich urządzeń...

kocioł gazowy grzeje z zadaną temp i nie ma możliwości aby sam z siebie przegrzał wodę... a kominka trochę się nie przypilnuje i temp wzrośnie powyżej 90o i dupa... od razu też go nie zagasisz, rurki do grzejników od rozdzielaczy to alu-pexy, które wytrzymują temp 95o ale tylko przez jakiś czas...

wiadomo jest zabezpieczenie termiczne, chłodnica płaszcza wodnego... ale ktoś np ma wodę ze studni... pali sobie kulturalnie w kominku, mróz na zewnątrz, więc dokłada aby było ciepło, nagle wyłączają prąd... pompy obiegowe przestają chodzić, temp w płaszczu wodnym wzrasta, przekracza 95o otwiera się zawór bezpieczeństwa, który ma dopuścić zimną wodę, a tu wody nie ma, bo hydrofor bez prądu nie działa...

takie sytuacje są oczywiście skrajne, ale... ale co jeśli jednak się zdarzą...?

Z pewnością masz rację i takie sytuacje moga sie zdarzyć. Sa jakieś zabezpieczenia, zawory, więc mam nadzieję, ze się sprawdza. Piec też przestaje działać na fulla gdy kominek chodzi.

no mam nadzieje, bo inaczej po co byłby sens kupowania kominka z płaszczem wodnym? ;)

u mnie gdy temp na wymienniku osiągnie 45o kocioł wyłącza funkcje c.o. i będzie grzał tylko wodę użytkową...

gdy temp obniży się poniżej 45o kocioł gazowy zaczyna normalnie pracować i utrzymywać zadaną temp wg sterownika pogodowego...

dobra więcej Was nie męczę technikaliami ;)

Aga, tylko jedno jeszcze pytanie, czy pompy obiegowe macie już kupione? bo jeśli nie warto byłoby wydać trochę więcej i kupić pompy elektroniczne...

np taka Grundfos Alpha 2 sama po tygodniu działania dostosowuje się do układu w którym działa i zużywa 5W zamiast 35W... kosztuje więcej, ale takie pompy chodzą w sezonie grzewczym 24h/dobę a 5W zamiast 35W to 7 razy mniej i koszt zakupu szybko się zwróci... pomyśl o tym i spytaj fachowców...