Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi... - Komentarze

agalind

Recommended Posts

Aga, pomyślałam, że masz kotłownię na tyłach domu, tak jak ja, nie jestem przyzwyczajona do piwnic;) Drzwi ładne i praktyczne, bo doświetlą i pozwolą szybko wyjrzeć na zewnątrz, ja mam okienko w wiatrołapie, ale i tak żałuję, że szyba nie jest większa.

Aga, w jakim pomieszczeniu jest to małe okno przy drzwiach wejściowych, bo myślałam,że to jest wiatrołap (może łazienka?)

Ardea ale mnie tym Agi okienkiem zaciekawiłaś. Poszłam do dziennika zajrzec w projekt ale za bardzo tam nic nie widać... Nie ma chyba jakiegos zamknietego pomieszczenia chyba że spiżarnia??

Albo doswietlić schody ma??

Edycja: jednak schody:D

http://images37.fotosik.pl/881/6143690ab8d90cd7med.jpg

Aga sorry że Ci tu z dziennika wklejam ale mnie zaintrygowało to okienko:D

A moje schody będą zupełnie ciemne;(

Cos mi się kojarzy że w wiatrołapie miało być okno ale murarze cos tam skopali i okno musiało zniknać...

To może wyjaśnię, bo wychodzi na to, że ma całkiem sporo małych okienek;) Sama musiałam dokładnie przeczytać co tu napisałyście, bo nie wiedziałam, o które okno chodzi;)

Ardea, Drzwi bez szyby sa na tyłach garażu i wychodzą na ogród. Obok faktycznie jest małe okno, bo miało byc tam jakies pomieszczenia gospodarcze, ale końcowo nie będzie. Okno zostało i już.

Lukarna, drugie małe okienko znajduje się na ścianie frontowej i faktycznie jest przy schodach.

Czujne jesteście:)

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lukarna, witaj w klubie ciemnych schodów;)

no i niestety ja dołączam do klubu, i schody i korytarzyk ciemne po tym jak sąsiad nie zgodził się na okno dachowe z jego strony (nie ma 4m od granicy), a świetlik tunelowy by nie przeszedł bo tylko od północnej strony można by go montować co mijało się z celem

Lukarna, witaj w klubie ciemnych schodów;) chociaż moje schody to jeszcze takie ciemne nie będą, gorzej z górnym korytarzykiem - tam to ciemnica się zrobi. U Ciebie jeszcze jest szansa na świetlik tunelowy...

U nas całe schody (zamknięta klatka schodowa) plus cały górny korytarz są zupełnie pozbawione dostępu do swiatła:(

Pocieszam się tym ze przecież dużo czasu się tam nie spędza nie?

A świetlik tunelowy?? Obawiam się że to nie przejdzie... Chociaz może o okna dachowe zaczepić Ministra??? Tak bezpośrednio nad klatką?

Ja nie moge przeżałwać , że na etapie krycia domu nie miałam zielonego pojęcia o świetlikach tynelowych :bash: Walnęłabym sobie pewnie 3 w przedpokoju na górze bo to jedyne (oprócz naszej garderoby) ciemne pomieszczenie. Ale własnie dlatego decyduję sie na drzwi z przeszkleniami z nadzieją, że troszkę światła z pokoi będzie przez nie wpadac

Te szybki które my wzięliśmy są minimalne, światła nie przepuszczą ale i podejrzeć nie będzie szło. Wzięliśmy mleczne, żeby trochę czyściej wyglądało bo te drzwi ze szkłem przydymionym wyglądały jakby brudne były (znaczy wg mnie tak wyglądały). Z drugiej strony patrząc po znajomych i rodzinie praktycznie u wszystkich w ciągu dnia drzwi są pootwierane i światło wpada przez okna a zimą to nawet u tych którzy mają okna dachowe to i tak światło palą bo śnieg na szybach zalega

Ja mam tylko jedną rodzinę która mieszka w domu i u której jestem wystarczająco często żeby zaobserwować i tak:

Część ściany przy schodach mają zrobioną z luksferów i one troszkę światła dają a poza tym w bliskim sąsiedztwie schodów są drzwi do łazienki (zamknięte) do gabinetu (czasem otwarte )do sypialni rodziców (zamkniete) i do pokoi dzieci (przeważnie zamknięte)

Ale w sumie czy to ma takie znaczenie... tzn otwarte czy zamknięte, przecież tym korytarzem jedynie przechodzić będziemy...

I jestem tego zdania co Wy: szybki małe, wąziutkie lub drzwi pełne...

no nasze szybki to raczej wąziutkie nie będą ale takie mi sie podobaja i już. Pełnych nie chce (nie lubię) a wąskie poziome szybki mi sie po prostu opatrzyły. Zbyt wielu znajomych takie ma . Nasze drzwi będa wyglądac tak - tzn maja wyglądac tak ;)

http://img703.imageshack.us/img703/6613/005passoaltociemnyorzec.jpg

Uploaded with ImageShack.us