Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwieszane WC

nicram84

Recommended Posts

Witam, mam mieszkanie w stanie deweloperskim - wszystko jest dla mnie nowościa - ale staram sie samemu walczyc z wykonczeniem po kolei wszystkiego.

Przyszla kolej na instalacje WC podwieszonego.

Chce taki stelaz:

http://cokupic.pl/i/c_big3576635.jpg

zabudowac go w ten sposob:

http://www.planetadom.pl/public/assets/images/HPIM0592111kk.jpg

Dla Was banalne prawda?

Mam pytania:

1. Czy do zabudowy - potrzeba mi jeszcze postawić konstrukcje z profili UW, CW, tak jak na instruktażu

,czy tez plyte mozna bezposrednio przywiercac do mojego stelażu?

2. Do tekiej prostej obudowy polecacie obic jedna, czy dwoma plytami g-k?

3. Myślę, aby górne płytki, które pójdą na obudowę, tak samo jak i część górnej płyty były zdejmowalne, w celu możliwość rewizji z góry przyłączenia wody. Myślę, aby zamocować tam płytę na jakieś magnesy - co myślicie o całym pomyśle rewizyjności tej zabudowy?

Zapewne problemy dla Was banalne- ale wszystkiego kiedys trzeba sie nauczyc.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi

Marcin

1. robisz zabudowę z profili, nie wiem jak grohe ale np. geberit ma pełno filmów, rysunków i instrukcji w sieci jak to zrobić, do tego troche logiki i pomyślunku i jest zrobione

po wykonaniu zabudowy płyty kręcisz do profili jak i możesz do stelaża

2. bezwzględnie dwie płyty, impregnowane (zielone)

3. bez sensu, konstrukcja stelaża pozwala na serwisowanie go przez otwór rewizyjny, a wodę doprowadzasz tak, aby nie było czego na zewnątzr serwisować (zadnych zaworów, gwintów itp, a rura pex czy PP zgrzewany)

Edytowane przez edde

Podlaczenie wody - PP zgrzewane.

W sumie dzis zasiegnelem jezyka u znajomego - wiec

1. jak zabic plytami juz wiem

2 znajomy stwierdzil tez ze rewizje by odpuscil - wiec odpuszcze.

Pojawil mi sie inny problem- mianowicie wyprowadzenie wody mam za wysoko(zamiast 110cm mam 120cm) , aby podlaczyc do WC musze albo

- odciac zbedna czesc rury i zgrzac nowa koncowke

- albo zawiesic kibel wyzej niz chcialem

- albo kolankami zejsc w dol

- albo wygiac rurke i przykrecic do sciany nizej przez co rurka wygina mi sie - TO CHYBA NAJMNIEJ INWAZYJNE I NAJDOKLADNIEJSZE ROZWIAZANIE

pytanie, czy rurka mi nie peknie przy takim wygieciu (z pionowej rurki 120cm wyginam ja aby koncowka byla 10cm nizej)

dzieki za odpowiedz - w sumie na dniach montuje kibel i temat bedzie do zakmniecia. - tylko wlasnie czy moge ta swoja rurke tak nagiac i czy ona nie strzeli jakos zmeczeniowo za np. pol roku?

Edytowane przez nicram84