Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział działki (grunty orne) na 2 działki 10 arowe

areekz

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym podzielić działke (grunty orne, 20a) na 2 działki 10 arowe. Zgodnie z prawem, jeśli ktoś chce podzielić taką działke na mniejsze niż 30a to musi wystapić o WZ na 2 domy. Wtedy geodeta bedzie mogł wykonać taki podział. Niestety w tej chwili mogę dostać WZ na 1 dom (nie moge dostać decyzji o przyłączeniu kanalizacji i wody na 2 domy - końcówka sieci wodno-kanalizacyjnej, która w przyszłości bedzie rozbudowywana). Zgłaszanie dla drugiego domu studni i szamba też nie pomoże ponieważ na 10a cieżko było by to umieścic (dla szamba jest to ograniczenie min 15m od domu, 15m od studni, 7,5m od siasiada) i pewnie nie dostałbym WZ. Potrzebuje podzielić działke przed zaciagnieciem kredytu hipotecznego żeby w przyszłości mieć mozliwość sprzedaży 10a (jak już rozbudują sieć kanalizacji i wody). Czy jest jakaś inna możliwość na podział takiej działki ?

Słyszałem że po wybudowaniu domu, można by było bez problemu oddzielić te 10a. Moje pytanie brzmi, czy w takim przypadku można oddzielić te 10 ar dopiero po wybudowaniu domu czy może wcześniej, np po otrzymaniu pozwolenia na budowe, lub np położeniu fundamentów ?

Za informacje z góry dziękuje.