xhakerek 17.04.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Witam. Chciałbym wyrównać teren wokół domu i zwracam się do was drodzy forumowicze o pomoc ponieważ nie wiem jak poradzić sobie z zalegającą wodą. Teren gliniasty i wysoki poziom wód gruntowych powoduje że po każdym deszczu na podwórku przed domem mam kałuże. Z lewej strony sąsiedzi, z prawej pole a od frontu w odległości 10m droga dojazdowa a za nią rów. Myślałem o zakopaniu rury spustowej przez podwórko i drogę i odprowadzaniu nią wody z całego dachu do rowu, wszystkie rynny do tej rury i deszczówka nie byłaby już problemem. Czy takie działania nie muszą być w jakiś sposób zalegalizowane? Co do podwórka myślałem o wyprofilowaniu spadku w stronę drogi(wiem że w stronę sąsiadów nie mogę) poprzez nawiezienie paru ciężarówek ziemi. Jako że grunt jest gliniasty myślę że dowieziona ziemia pomogłaby pochłaniać większośc wody opadowej. Problem przy tym mam z wybraniem ile cm na m ma być tej pochyłości aby nie tworzyły się kałuże ale woda wartko nie płynęła na drogę lub nie tworzyły się zagłębienia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts