Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tymczasowy zjazd na działkę

Recommended Posts

Mam pytanie... jako że właśnie rozpoczynamy zmagania z własną budową już na starcie mamy mały problem.. okazuje się, że konieczny jest tymczasowy zjazd z drogi na działkę. Ponieważ teren może nie wytrzymać ciężaru np. gruchy z cementem ekipa chce zrobić tymczasową drogę. No i tu pojawia się problem.. czy taki tymczasowy zjazd wymaga projektu? Niestety droga jest drogą powiatową. Mamy warunki zjazdu, ale rozumieliśmy że projekt budowlany zjazdu będzie potrzebny na samym końcu przy zagospodarowaniu terenu już po ukończeniu budowy.. No cóż.. pierwszy raz budujemy i ten temat nam zupełnie umknął.. zresztą podobnie jak naszemu kierownikowi budowy.. Z góry dzięki za informacje!

ale masz zjazd ("połączenie z drogą X poprzez istniejący zjazd" cyt. z WZ) czy nie masz? jeśli masz - składasz w starostwie zgłoszenie robót budowlanych polegających na "utwardzeniu gruntu istniejącego zjazdu". prace wykonaj w weekend i zrób to tak, żebys drugi raz nie musiał już robić (tej przebudowy z projektem). pamiętaj o opłacie za zajęcie pasa drogowego w zarządzie dróg (pisz że zajmiesz pobocze, nie droge).

jeśli nie masz formalnie zjazdu... hmm to jak ci pozwolenie na budowe wydano. można tak? w sumie to sama nie wiem :)

ja trawiasty zjazd na zgłoszenie utwardziłam, poszerzyłam i zachowałam istniejący przepust - czyli wsadziłam nową rure o długości 5m - bo mam rów przy działce... prace w sobote (gdy nie jeżdżą kontrole), zapłaciłam za "zajęcie pasa drogowego" 20zł, a pozwolenie na przebudowe mam głęboko w szufladzie.

i żeby nie było - wszystko pomysł Pań ze starostwa :) bardzo miłe Panie!

• 4 months później...

Witam, Proszę o pomoc.

Otrzymałam z Mazowieckiego Zarządu Dróg Wojewódzkich pozwolenie na wykonanie zjazdu służącego jako tymczasowy. W piśmie określono przepustowość rury i rodzaj utwardzenia. Teraz mam zapytanie, czy do wykonania tymczasowego zjazdu potrzebny mi projekt, oraz jakie kolejne powinny być kroki, aby powstał wjazd tymczasowy zgodnie z literą prawa, oraz bez szalonych kwot finansowych? Bede wdzięczna za szybką odp.

Edytowane przez złota-rybka
lit.