Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Szkieletowy Bliźniak- jakie ogrzewanie

lukasz87

Recommended Posts

Witam.

Proszę o informację jakie wybrac ogrzewanie do domu szkieletowego. Będzie to bliźniak o łącznej powierzchni około 180 metrów.

Gazu ziemnego nie mam, dobudowanie kotłowni na węgiel z boku domu to koszt 30 tys zł.

PRosze o informcje czy warto ogrzewać dom gazem z butli na placu?

Planuje solary na dach tak aby od wiosny do jesieni miec ciepła wode oraz kominek na zimę aby ewentualnie dogrzać dom.

Jakie sa koszty ogrzania gazem z butli, jest to ciepły energooszczędny dom ocieplony ze wszystkich stron.

Jak zbudujesz zgodnie z normami, to się spodziewaj ok. 27 000 kWh rocznie zużycia ciepła do ogrzewania, co może przy gazie z butli spokojnie dać ok. 13-14 000 PLN rocznie.

To, że ktoś określa dom mianem energooszczędnego, to tak naprawdę jeszcze nic nie oznacza. :(

• 1 year później...

a więc po ponad roku powracam do tematu, wybrałem ogrzewanie gazowe które jest zasilane gazem od GASPOLU. piec kondensacyjny + 3 solary + kominek. za tydzień mija pełny rok ogrzewania ( gaz w kuchence, ciepła woda + ogrzewanie). licznik wskazuje 300 m3 gazu, 1m3 miałem po prawie 10 zł. a więc ogrzewanie gazem bliźniaka 2x 60 metrów + góra 80 metrów , 3000 zł + drzewo do kominka. Pozdrawiam tych co liczyli koszty po 13 -14 tyś.

Pozdrawiam

• 1 year później...
Witam podłącze się pod temat. Planuje budowę szkieleciaka o gr ścian zew 22 cm i ok 30 cm wełny w dachu. dom z poddaszem użytkowym ok 110 m2. Czy ogrzewanie takiego domu z pieca wolno-stojącego z płaszczem wodnym podłączonym do zbiornika c.w.u z dwiema wężownicami z których jedna wykorzystywał bym do obiegu nagrzewnicy wodnej do rekuperatora. Układ działał by w ten sposób palenie w piecu + ładowanie zasobnika c.w.u podczas nagrzewania domu później np w nocy odzysk ciepła ze zbiornika i rozprowadzenie go przez wentylacje do pomieszczeń gdy temp wewnątrz spadnie poniżej wymaganej. Kubatura domu ok 500 m3 rekuperator o wydatku ok 300-350m3/h (lub większy gdy to konieczne) zasobnik 300 l temp w zasobniku 90 stopni. Ma taki układ sens? zaznaczam ze mam dostęp do bardzo taniego drewna także gaz i inne wynalazki mnie nie interesują.