Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagotowana Woda Z Pieca W Rurach Kanalizacji

Recommended Posts

Witam serdecznie.

W sezonie grzewczym zagotowała mi się woda w piecu następnie nadmiarem przedostała się do kanalizacji.

Rury kanalizacyjne nie zostały uszkodzone,natomiast uszczelki straciły swoja przyczepność.

Odcinkiem rury znajdujący się nad posadzkami mogę obracać,podnosić na ile pozwalają mufy -.

Nadziemne uszczelki można łatwo wymienić,natomiast co z łączeniami podziemnymi.

Czy połączenia mogą przeciekać ,jak je uszczelnić bezwypadkowo w sposobem domowym.

Spadek rury zakopanej w budynku to około 7-10 st.

Co w tej sytuacji mam zrobić:

-wymienić uszczelki w dostępnych miejscach ,resztę zostawić

-doprowadzić nowe podejście

Rozważałem również ułożenie nowego podejścia do pionu w kotłowni z podłączeniem go od zewnątrz,

-wykop pod fundamentowy jest niemożliwy ze względu na głębokość przyszłego wykopu około 230 cm ,będzie to stwarzać zagrożenie dla fundamentów schodów jak i tarasu 130 cm

-przejście przez ścianę na głębokości 150 cm tak aby podpiąć ze spadkiem rury kanalizacyjne z piwnicy (jak zabezpieczyć przejście ścienne przed migracja wody opadowej do budynku,wody podziemne są na głębokości większe niż 10 m)

spokojnie to że rura da się obrócić rzadko oznacza że jest przeciek, czy w okolicy tych rur czujesz odór z kanalizacji???? jeśli nie to rury są szczelne, w ziemi przy takim spadku jak piszesz nie będzie żadnego przecieku nawet bez uszczelek dopóki kanalizacja się nie zapcha a wtedy ją przepchasz i znowu żadnego przecieku nie będzie

No tak, ale pomyśl logicznie. Po pierwsze w kanalizie woda nie stoi ale płynie. I to dość szybko. Więc nawet jak jest nieszczelność (a nie dziura) to nie zdąży przeciekać, musiałaby rura wyjść zupełnie jedna z drugiej (jak jeszcze trochę pokręcisz, to może taki efekt uzyskasz ;) ). Po drugie płynie "z włosem" a rurę wpychasz jedną w drugą. To na mój gust nawet nie ma potrzeby być za bardzo szczelne. Powiem jeszcze jedno - w zasadzie rury co jakiś czas dobrze jest przepłukać gorącą wodą, żeby tłuszcz z nich wypłynął. No, może nie 50l wrzątku, ale przecież to 50l u ciebie nie płynęło tylko bulgotało, płynął nadmiar. Generalnie nie przejmowałabym się tak bardzo, ale mogę się mylić.

Ja by się bardziej obawiał, że tu jest za duży spadek jak na kanalizę. Część płynna odpłynie szybko, reszta może zostać.

to teoria mechaniki płynów praktyka mówi że jak niema kolan 90stopni to nic nie pozostanie, a co do płynu uszczelniającego kanalizę to nikt nic takiego nie wymyślił bo nikomu to niepotrzebne

Jak to nikt nic nie wymyślił do uszczelnienia kanalizy?

W którymś z pięknych polskich miast betoniarki wylewające fundament, płukały beczułki wodą i to 'mleczko' do kanalizy miejskiej.

Wszystko tak pięknie uszczelnili, że teraz rozkopują nowo robiony rynek żeby wymienić rury kanalizacyjne ;)

Spotkałem sie wielokrotnie ze stwierdzeniem spadek 2% ma 1mb to 2cm.

Mam tu watpliwosc -skoro

100% to pion

Spadek 50% na metrze to metr

Spadek 25% to 50 cm na mb

Spadek 2% to 4 cm na 1mb

Proszę o ewentualne sprostowanie

przekombinowałeś nie umiem zrozumieć twojej teorii chyba z powody że już wieczór ale 1% na 1m to 1cm spadku i tak dalej w górę tak się to podaje

Spotkałem sie wielokrotnie ze stwierdzeniem spadek 2% ma 1mb to 2cm.

Mam tu watpliwosc -skoro

100% to pion

Spadek 50% na metrze to metr

Spadek 25% to 50 cm na mb

Spadek 2% to 4 cm na 1mb

Proszę o ewentualne sprostowanie

Sprostowanie:

Spadek 50% na metrze to 50cm

Spadek 25% to 25 cm na mb

Spadek 2% to 2 cm na 1mb

Czyli ile procent spadku to tyle centymetrów na jeden metr.

Nachylenie określane jest najczęściej w stopniach, od 0° (obszar całkowicie płaski, równinny) do 90° (pionowa ściana skalna).

Niekiedy określa się nachylenie stoku poprzez stosunek różnicy wysokości do odległości w poziomie,

wyrażony w procentach lub promillach (np. 4,5% oznacza, że na odległości 100 m różnica wysokości wynosi 4,5 m).

Nachylenie określane jest najczęściej w stopniach, od 0° (obszar całkowicie płaski, równinny) do 90° (pionowa ściana skalna).

Niekiedy określa się nachylenie stoku poprzez stosunek różnicy wysokości do odległości w poziomie,

wyrażony w procentach lub promillach (np. 4,5% oznacza, że na odległości 100 m różnica wysokości wynosi 4,5 m).

masz rację ale tylko przy głównych drogowych ciągach kanalizacyjnych wszystkie inne podaje się w %

O uszczelniaczu ,którego ja używam w mojej kanalizie (w zasadzie

codziennie) , to wstyd wspominać :D

hehe nic co ludzkie nie powinno nam być obce...

...a tak na marginesie pozdrawiam Szanownego Pana - chciałoby się rzec Konkurencję ale ja działam w innej branży ;)